Öne Çıkanlar ankara konya sgk bodrum deprem chp pakistan veysel eroğlu cumhurbaşkanı erdoğan iata kastamonu Bala

Parfüm Sıkarken Bir Daha Düşünün

Tıp dilinde “endokrin bozucular” olarak adlandırılan, daha çok plastik maddeler, gazlı içecek kutuları ve parfümlerde kullanılan “fitilat” maddesi, kısırlığı tetikliyor.
PVC yapımında kullanılan plastiklerin esnekleştirilmesini sağlayan fitilat maddesinin, insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Sanayinin birçok alanında kullanılan bu madde yaygın olarak, oyuncaklarda, kozmetik ürünlerinde, tıbbi cihazlarda, alışveriş torbalarında, eldivenlerde, ayakkabı malzemesinde, inşaat malzemelerinde, kablo ve çatı izolasyonunda, alüminyum folyolarda, deterjanlarda ve kırtasiye ürünlerinde kullanılıyor. Bu maddenin zararlarının insanlara bulaşması, solunum, ağız yolu ya da cilt teması ile olabiliyor. Fitilatlar endokrin sistemini bozarak, kısırlığın artması ve doğurganlığın azalmasına sebep oluyor. Ferti – Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, fitilatların zararları hakkında bilgi verdi. 



“Gelişen Blastosistlerin Kalitesini Bozuyor”

Taşdemir, fitilatlarla ilgili yurt dışında yapılan bir çalışmayı anlattı:
“Amerika’daki Massachusetts Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada gıdalarda ve hijyen ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerden, fitalatın gelecekte baba olacak kişiler üzerindeki etkisi değerlendirilmek üzere 50 çift takip edilmiş. Tüp bebek tedavisi altındaki 50 çiftin spermle yumurtalarında ve aynı gün idrarlarında bu maddelerin varlığı tespit edilmiş. Toplanan 761 yumurtadan beşinci veya altıncı günde gelişen blastosistlerin kalitesinde belirgin bir azalma görülmüş.”

Erkeklerde Üreme Yeteneğini Azaltıyor
Bu çalışmanın, çevresel faktörlerin üreme sistemi üzerindeki etkisini anlattığını savunan Taşdemir, “Normal hayatta maruz kaldığımız, masum gibi görünen birçok kimyasal, aslında insan üreme sağlığını nasıl olumsuz etkiliyor” dedi.

Endokrin bozucuların, vücuda alındıklarında hormonları taklit ederek veya engelleyerek vücudun normal isleyişini bozan sentetik veya doğal kimyasal maddeler olduğunu söyleyen Taşdemir, “Fitalatlar vücutta estrojen reseptörlerine bağlandığı için erkeklerde üreme yeteneğinin azalmasına, meme bezinin büyümesi nedeniyle fiziksel açıdan karsı cinse benzeme gibi birtakım etkilere neden olabilen bir maddedir” diye konuştu. Taşdemir, fitilatların ayrıca, dikkat eksikliği, astım ve kanserlere yol açabileceğini belirtti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.