Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti deprem erdoğan gündem başlıkları çin türkiye Covid19 pkk recep tayyip erdoğan türk telekom

Sedef Hastalarının Yüzde 84’ü Ayrımcılığa Maruz Kalıyor

‘Sedef Hastalığını Anlamak’ hasta anketinin sonuçlarına göre, Türkiye’de hastaların yüzde 84’ ü ciltlerindeki belirtiler nedeniyle ayrımcılığa maruz kalıyor.

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sağlık uzmanları tarafından yürütülen, ‘Sedef Hastalığını Anlamak’ hasta anketinin sonuçları Avrupa Dermatoloji, Deri ve Zührevi Hastalıklar Akademisi Bilimsel Dergisi’nde yayımlanarak dünyaya duyuruldu. Dünya genelinde orta şiddetli sedefi olan 8 bin 338 hastanın katıldığı ve 31 ülkeden 25 hasta derneğinin dâhil olduğu anket çalışmasına, Türkiye’den de 381 hasta katıldı.

Hastaların Bazıları Ciltlerinden Utanıyor

Çalışmanın Türkiye ayağı, Sedef Hastaları Dayanışma Derneği iş birliğiyle yürütüldü. Çalışmada danışman hekim olarak görev yapan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper, Türkiye sonuçlarının dünya sonuçlarıyla benzer bir tablo ortaya koyduğunu belirterek, Türkiye’de katılımcıların yüzde 84’ü ayrımcılığa maruz kalırken, sedefin bulaşıcı olup olmadığı sorusuna maruz kalanların oranının yüzde 56 olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Alper, katılımcıların yüzde 46’sının toplum içinde rahatsız edici bakışlarla karşılaştığını, yüzde 26’sının da insanların ellerini sıkmayı istemediğini söylediğini ifade etti. Hastaların kendilerini çaresiz hissedebildiğini ve bazılarının cildinden utandığını vurgulayan Prof. Dr. Alper, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 51’inin sedef hastalığının iş hayatlarını olumsuz etkilediğini söylediğini belirtti.

Toplumsal Önyargılar Hastaları Sosyal Hayattan Uzaklaştırıyor

Anket sonuçları ile ilgili açıklama yapan Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım toplumda sedef hastalığı hakkında çok fazla yanlış bilginin olduğuna dikkat çekerek, yanlış bilgiler ve önyargılar nedeniyle sedef hastalarının izole bir yaşam sürmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Yıldırım “Ben de bir sedef hastası olarak dışlanmayı bizzat yaşadım. Bu anketin, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığının bilinmesine ve bu sayede hastaların sosyal hayattan izole yaşamasının önüne geçilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.