Öne Çıkanlar ankara konya bodrum pakistan sgk kastamonu chp Bala Konyada Askeri Uçak Düştü Kosova Cumhurbaşkanı OsmaniSadriu boyun Ankarada Silahlı Çatışma

Sürekli Acıkıyorsanız Sebebi İnsülin Direnci Olabilir

 Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Çıkım Sertkaya, insülin direncinin açlık hissi uyandırdığını ve kilo alınmasına sebep olduğunu belirterek, insülin direncinin diyabet hastalığına giden yolu kısaltması ve hastalıklara davetiye çıkararak yaşam kalitesini düşürmesi nedeniyle vakit kaybedilmeden kontrol altına alınması gerektiği konusunda da uyardı.

 Sertkaya, pankreastan salgılanan insülinin, açlık hissi uyandıran; şeker ve yağın vücutta depolanmasını sağlayan hormon olduğunu ve glikozu kullanan ya da depolayan başlıca dokuların karaciğer, kas ve yağ dokusu olduğunu belirterek, insülinin hedefinin de buralardaki hücreler olduğunu söyledi. Sertkaya , “İnsülin kanda normal sınırlar içinde olmasına rağmen;  hedefi olan doku ve hücrelerde işini yapamıyorsa, kişide insülin direnci var demektir. İnsülin direnci olan kişilerde şekerin dokulara alınıp, kullanılması, yakılması ve depolanması zor olmaktadır. Bu durum daha çok insülin ihtiyacı doğurur ve pankreas normalinin 2-3 katı insülin salgılamak zorunda kalmaktadır” dedi. Aşırı salınan insülin görevi gereği acıkmaya, daha çok yemeye ve atıştırmaya sebep oluyor dolayısıyla da bu durum kilo artışına neden oluyor.

Sertkaya, kanda dolaşan aşırı insülinin obezite, hipertansiyon ve damar sertleşmesi olarak bilinen ateroskleroz gibi kronik hastalıkların oluşması için uygun bir ortam hazırladığına da değindi.

İnsülin Direnci Teşhisi

İnsülin direncinin teşhisi için açken yapılan kan şekeri ve insülin testi belirleyicidir. Gerekli durumlarda “Şeker yükleme testi” ile kan şekeri ile insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapılabilmektedir.

Sertkaya, “Hiçbir belirti vermeden ilerleyebilen insülin direncinin ilerleyen aşamalarda;

  • Ciltte lekeler, koyulaşma ve yumuşaklık
  • Nedeni açıklanamayan kilo artışı ve kilo vermede zorlanma
  • Adet düzensizliği ve aşırı tüylenme
  • Karaciğer yağlanması
  • Açlık atakları, çabuk acıkma, geç doyma
  • Tatlı yeme isteği
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Yüksek tansiyon
  • Bel çevresinin giderek genişlemesi gibi belirtilere sebep olabilir” dedi.
İnsülin Direncinizi Egzersiz ve Doğru Beslenme İle Kırın

İnsülin direnci olan hastaların pek çoğunun fazla kilolu olduğunu ve bu kişilerin mutlaka uzman kontrolünde kilo vermeleri gerektiğini vurgulayan Sertkaya, “Kilonun yüzde 10'unun verilmesi bile büyük avantaj sağlamaktadır. Bu aşamada ya da devamında kullanabilecek bazı ilaçlar da bulunmaktadır. En büyük glikoz alıcısı olan kaslardaki insülin direnci 20 çok zorlamadan yapılan 20 dakikalık egzersiz ile kırılmaktadır. Düzenli ve günlük egzersizin yanında; sebze, meyve, tam tahıllar, kuru baklagiller, düşük yağlı sütler ve süt ürünlerini kapsayacak şekilde dengeli beslenme de göz ardı edilmemelidir. Kısa süreli şok diyetler; sadece protein içeren diyetler ya da her hangi bir besin gurubunu kapsayan ancak diğer grupları kapsamayan tek kaynaklı rejimler sağlıklı değildir. Metabolizmayı uyarmak için ara öğünler ihmal edilmemelidir” dedi. Tatlandırıcıların ise belirlenmiş günlük dozlarını aşmamak kaydıyla kullanılabileceğine değindi.

Tam Tahıllı Ürünler Ve Sebzeleri Tercih Edin

İnsülin direnci olan hastalar kan şekerini yükseltmeyen düşük glisemik indeksli, posa ve diğer besin öğeleri yönünden de zengin besinleri tercih etmesi gerekmektedir. Patates, havuç, mısır haricinde tüm sebzeler ile birlikte;
  • Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller
  • Kepek ihtiva eden esmer ekmekler
  • Elma ve portakal diyet menüsünde yer almalıdır.



Bunlardan Uzak Durun

Glisemik indeksi düşük besinler, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlamaktadır. Oranın yüksek olduğu besinler ise kandaki insülin miktarını hızla yükselterek kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu besinleri tüketen kişiler tok olmasına rağmen hızla acıkmaktadır.
  • Sukroz yani çay şekeri
  • Reçel, marmelat, pekmez, bal, tatlılar
  • Kurabiye, kek, pasta, bisküvi, çikolata, gofret
  • Beyaz ekmek, mısır ve mısır ekmeği, mısır gevreği
  • Pirinç, şehriye, erişte, makarna
  • Muz, incir, üzüm, kavun, karpuz
  • Kayısı hariç kuru meyveler
  • Hazır meyve suları ve asitli meşrubatlar
 
 
 
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.