TEB’den İkinci Eczacılık Uygulaması Açıklaması

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ikinci eczacılık uygulamasıyla ilgili bir basın açıklamasında bulundu.

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak; eczacıların, sağlık hizmeti sunmalarının yanı sıra, verilen hizmetin kalitesinin artırılması, kaliteli tıbbi ürünlere ve sağlık hizmetlerine erişimin sağlanması, ilaçların doğru, uygun dozda ve yeterli süre kullanımı gibi konularda hekimler ile işbirliği içinde olmakla yükümlü kişiler olduklarını belirtti. Eczacılığın sermayeyi temel alan ticari bir faaliyet değil aksine, niteliği temel alan kamusal bir mesleki faaliyet olduğunu ifade eden Çolak, eczacılığın toplumun eczacılık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olacak faaliyetlerde bulunmak olduğunu belirtti.

Çolak, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’unda yapılan düzenlemeyle reçete ve cirosuna göre belirlenen bazı eczanelerin ikinci eczacı çalıştırması zorunluluğunun da vatandaşın aldığı hizmetlerin kalitesini artırmaya yönelik çabaların bir ürünü olduğunu ifade etti.

Tüm dünyada olduğu gibi son 10 yılda ülkemizde de, eczanelerde çalışan personelin niteliğinin giderek arttığını belirten Çolak, Türk Eczacılar Birliği ve Eczacılık Akademisi’nin Avrupa Birliği Destekli eczane çalışanları eğitimlerinin, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile birlikte yürüttükleri eczane teknisyenliği eğitimlerinin yanında eczacılık fakülteleriyle birlikte yürütülen çalışmaların sonucu olarak 2 yıllık eczane hizmetleri teknikerliği meslek okullarının açılmasını tüm bu çalışmaların hazırlık aşaması olarak değerlendirdi.

Avrupa’da her on bin kişiye 9 eczacı ve 3 eczane düştüğüne dikkat çeken Başkan Çolak, 2015 yılında Avrupa’da eczane başına düşen eczacı sayısının da 2,8 olduğunu belirtti. Avrupa’daki eczanelerde yüksek nitelikli personelin çalıştığını vurgulayan Çolak, bu eczanelerde tüm eczacıların ortalama yüzde 70’inin eczane sahibi ya da çalışanı olarak istihdam edildiğini ifade etti. Çolak, ülkelerin gelir ve eğitim düzeyi arttıkça çalışan personelin de eğitim düzeyinin artması ihtiyacı doğduğunu belirterek etik ve hukuki olarak hastaya ilacı verebilecek tek kişinin eczacı olduğunu ifade etti.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Eczacılar Birliği olarak eczacılara istihdam alanı açmak ve kaliteyi artırmakla yükümlü olduklarını ifade etti ve yeni gelişmelerin eczacılık mesleğinde yeni modelleri hayata geçirmeyi zorunlu kıldığını belirtti.

Çolak; son olarak, sağlığın bir hak olduğunu ve bu haktan tüm hastaların eşit şekilde faydalanabilmesinin eczacıların sorumluluğunda bulunduğunu buna bağlı olarak ikinci eczacı çalıştırılması uygulamasının da sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracak bir adım olduğunu ifade etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.