Öne Çıkanlar Koronavirüs sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer google vodafone suriye akbank CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ato tim gündem başlıkları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Uykusuzluk Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Uykusuzluk psikolojik ya da nörolojik rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Depresyon, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların uyku problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, uyku sorunlarında kişiye özel tedavileri öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, uykusuzluğun çeşitli sebepleri olduğunu söyleyerek “Uykusuzluk nörolojik bir rahatsızlığın sebebi olabilir” dedi.  

Uyku İhtiyacı Kişilere Göre Farklılık Gösteriyor

Uykusuzluğu “uykuya dalma ihtiyacı olmasına karşın uykuyu başlatamama veya uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma” şeklinde tanımlayan Doç. Dr. Metin, “Sağlıklı bir insanın kendine özgü bir uyku süresi vardır. Bu süre genelde 8 saatken kişiden kişiye fark edebilir. Bazı kişiler 5 saatlik uyku ile dinlenebilirken, bazı kişiler 10 saatlik uykuya ihtiyaç duyabilir” dedi.

Teknoloji Uykusuz Bırakıyor

Uykusuzluğun nedenlerinden biri olarak teknolojik araçlar başında çok zaman geçirmeyi gösteren Doç. Dr. Metin, “Yaşlılarda en sık gördüğümüz durum yaş ile birlikte uyku süresinin kısalmasına bağlı uykudan çabuk uyanmadır. Gençler de bilgisayar başında çok vakit geçirerek kendilerini uykusuz bırakabilmektedir.” diye konuştu.

Uykusuzluk çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir

“Birçok psikiyatrik rahatsızlıkta, özellikle depresyonda uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu görülebilir” diyen Doç. Dr. Metin, uykusuzluğun nörolojik bir hastalığın habercisi olabileceğini belirtti. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarda sıklıkla uyku bozukluklarının görüldüğüne değinen Doç. Dr. Metin, “Bunların yanında huzursuz bacaklar sendromu ve nöropati dediğimiz sinirleri etkileyen bazı hastalıklar uykuya dalmayı engelleyebilir. Uyku bozukluğu olan kişilerin bu nedenlerle nörolojik açıdan ayrıntılı incelenmeleri gerekir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.