Yeni Varyanta Karşı Diş Hekimi Uyarısı!

Uzman Diş Hekimi Canan Sarıkaya, omicron varyantının bulaşma ve yayılma hızının yüksekliğine dikkat çekti, “Bu dönemde ağız ve diş bakımına her zamankinden fazla özen gösterilmeli, kontroller aksatılmamalı, özellikle yaşlılar, hamileler ve çocuklara dikkat edilmeli” dedi.

Ankara Batı Bulvar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu Uzman Dt. Canan Sarıkaya, salgın sürecinde en fazla ihmal edilen konuların başında, ağız ve diş sağlığı geldiğini söyledi. Virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar bakımından yüksek risk altında bulunan yaşlılar ile hamileler ve çocukların pandemi döneminde ağız ve diş sağlığının da sekteye uğradığını, gerekli kontroller ve tedavilerin aksadığını vurgulayan Dt. Sarıkaya, “Bu konuda hala tam bir normalleşme sağlandığını söylemek mümkün değil. Ağız ve diş problemlerinin tedavisinin ötelenmeye devam edildiğini üzülerek görüyoruz” dedi. Dt. Canan Sarıkaya, bulaşma ve yayılma hızı hayli yüksek olan omicron varyantına karşı da  vatandaşlardan her zamankinden daha fazla ağız ve diş sağlıklarına dikkat etmelerini, diş fırçalama kurallarına uymalarını, dişlerle ilgili şikayetleri varsa kontrollerini aksatmamalarını  istedi.

Diş Fırçalarken de Sosyal Mesafe

Günde iki kez ve florlu diş macunu ile iki dakika diş fırçalamanın, işlemden sonra fırçanın mutlaka sıcak suyla yıkanmasının önemine işaret eden Dt. Canan Sarıkaya, “Ayrıca diş fırçalama esnasında sosyal mesafeye uygun davranılmalı, mümkünse lavaboya yalnız girilmeli, diş fırçaları kesinlikle birbirine temas etmeyecek şekilde muhafaza edilmeli, karışıklık olmaması için fırçaların üzerine çocukların adları yazılmalı, diş fırçası lavaboya konulmamalı, ortak kullanılan macun kesinlikle direkt fırçanın üzerine sürülmemeli, bunun için tek kullanımlık kürdan veya çubuk tercih edilmeli, diş fırçaları 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Bu dönemde çürük oluşumunu önlemek için yetişkinlerde hekim önerisiyle florlu gargara  ve günde bir kez diş ipi kullanma, kullanılan diş ipinin tekrar kullanılmaması da önemli” diye konuştu.

Evde Kendiniz Tedavi Etmeyin

Covid 19 sürecinde ağız ve diş sağlığıyla ilgili kesinlikle ertelenmemesi gereken durumlara da dikkat çeken Dt. Canan Sarıkaya, şöyle devam etti: “Rutin kontrolün ertelenip ertelenmemesine hasta değil, diş hekimi karar vermelidir. Dişte ağrı, kanama, kırılma gibi durumlar söz konusu ise vakit kaybedilmeden hastaneye veya bir diş kliniğine gidilmelidir. Böyle durumlarda hastaların uzman yardımı almak yerine evde kendi başlarına tedavi uygulamaya çalıştıklarını görüyoruz. Bu son derece yanlış bir yaklaşım; daha ciddi sıkıntılara zemin hazırlayabilir. Covid endişesiyle özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamilelerin ağız ve diş problemlerinin tedavisini ötelendiğini biliyoruz; gerekli tüm tedbirleri alıp,  salgın kurallarına uyarak mutlaka bir diş hekimine gidilmesi gerektiğini söylüyoruz…”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.