Öne Çıkanlar Covid19 Koronavirüs İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener suriye palandöken Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer atatürk İdlib şehit Visca türkiye

Yılan Soktuğunda İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Yaz mevsiminin gelmesi ve Ege’de art arda yaşanan depremler sebebiyle yılanların sıkça ortaya çıktığını belirtiliyor. “Havalar ısındıkça yılan sokmalarında zehirlenme gibi tehlikeli bir durum oluştuğunda ne yapmalı?” sorusuna Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay cevap verdi.

Akay, yılan sokmasının, nadiren de olsa ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Akay, yılan sokmasında ciddi bir durumun belirtilerinin başında; ısırılan alanda bir çift delik izi, şiddetli ağrı, kızarıklık ve şişme olduğunu aktardı. Bunların yanı sıra bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, solunum güçlüğü, görme bozukluğu, tükürük ve terlemede artma susuzluk hissi gibi belirtilerin dışında şok, kalpte ritim bozukluğu ve nadiren solunum durmasının da görüldüğünü kaydetti.

Yılan Sokmasında Doğru Bilinen Yanlışlar; Yarayı Kesmek, Emmek, Çamur Sürmek

Solunum yollarının açıklığı ve dolaşımın ilk kontrol edilmesi gerektiğini belirten Akay, yılan tarafından sokulmuş kişi hareketsiz ve sakin olduğunda zehrin vücuda yayılmasının geciktiğini hatırlattı. Bu nedenle, ilkyardımda bulunan kişiden, hastanın hareket etmesini önlemesi ve hastayı sakinleştirmesi gerektiğini belirten Akay, ilkyardım için şu önerilerde bulundu:
“Yara bol su ile yıkanır. Yaraya yakın bölgede takı varsa baskı yapmasını önlemek amacıyla çıkarılır. Yara kol ya da bacakta ise, ısırılan bölgenin tam üstünden, dolaşımı engellemeyecek şekilde bandajla baskı yapılır. Ancak sıkı bandaj uygulamamaya dikkat edilmelidir. Yara yüzde, boyunda ya da başta ise, zehrin emilmesini geciktirmek için yara çevresine baskı yapılır. Isırılan bölgeye soğuk uygulama yapılarak, zehrin yayılması ve şişme önlenmeye çalışılır. Yara ağız ya da boğaz bölgesinde ise, şişmeyi önlemek ve zehrin emilmesini azaltmak için bireyin, hastaneye ulaşıncaya kadar buz emmesi ya da soğuk su içmesi sağlanır. Bilinenin aksine yaralı bölgedeki zehrin ilk yardımı yapan kişi tarafından emilmemesi gerekir. Ya da yaralı bölgenin bıçakla kesilmesi, çamur sürülmesi gibi uygulamalar da yanlıştır.”
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.