Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sıla PUBG MOBILE CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları hatay

Kene Isırığıyla Bulaşan Lyme; Kenenin Yapışık Kalma Süresiyle Birlikte Risk Artıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, Lyme hastalığının keneler tarafından bulaştırılan Borrelia cinsi bakterilerin neden olan bir hastalık olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Türkiye’de de hastalığın bulaşmasına neden olan Ixodes cinsi kenelerin bulunması, ülkemizde de Lyme hastalığının yaygın olabileceğini düşündürmektedir. Türkiye’de bu hastalığa yakalanma riski yüksek, tarımla uğraşan kişilerde, Lyme hastalığı geçirip geçirmediklerinin araştırıldığı çalışmalarda %6 ile %36 arasında değişen oranlarda hastalığın geçirilmiş olduğu saptanmıştır. Bu da hastalığın Türkiye’de sanılandan daha yaygın olabileceğini düşündürmektedir.”

Lyme Nasıl Bulaşır?

Hastalık esas olarak Ixodes cinsi (sert keneler) kenelerin ısırmasıyla Borrelia cinsi bakterileri bulaştırması sonrası ortaya çıkmaktadır. Düşük bir olasılık olmakla beraber kan nakliyle bulaşabildiği de bildirilmiştir. Hastalığın cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığına dair somut bir kanıt bulunmamıştır. Temas veya öpüşme ile bulaşmamaktadır. Kenenin hastalığı bulaştırabilmesi için yaklaşık 48 saat yapışık kalması gerekse de, kene cilde yapıştığı andan itibaren hastalığı bulaştırabilir, kenenin yapışık kalma süresiyle de risk artar.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalık belirtileri kene ısırmasından 3-30 gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın klinik bulguları erken hastalık bulguları ve geç hastalık bulguları olmak üzere iki ayrı grupta incelenir. Erken dönem de, lokal erken dönem ve yaygın erken dönem olarak iki alt gruba ayrılır.

Erken lokal dönemde vakaların %70'inde kene ısırığının olduğu yerde eritema migrans diye adlandırılan “ boğa gözü” görünümünde, genişleyen bir halka seklinde kırmızı bir döküntü görülür. Bu ilk lezyondan sonra benzer başka cilt döküntüleri de çıkabilir. Tedavi edilmeyen olgularda eritema migrans 3-4 haftada kaybolur. Bazı kişilerde kene ısırığının olduğu yerde, 1-2 gün içerisinde kaybolan küçük sislik veya kızarıklık olabilir, ancak bu Lyme hastalığının belirtisi değildir.

Bu döküntüden sonra halsizlik, yorgunluk, üşüme, titreme, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve lenf bezlerinde şişme görülebilir. Bu dönem erken yaygın dönem olarak adlandırılır.

Zamanında Tedavi Edilmezse Enfeksiyon Vücudun Diğer Bölgelerine Yayılabilir

Hasta bu aşamada tedavi edilmezse haftalar içerisinde enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Geç hastalık bulgularında, sinir sistemi, eklem ve kardiyak tutulum gelişir. Nörolojik bulgular, vakaların %10-15'inde gelişir. Yüz felci, kas güçsüzlüğü gibi bulgular ile ortaya çıkabilir. Bazen tedaviye rağmen nörolojik bulgular kaybolmayabilir. Kardiyak tutulumda ise kalp ritim bozuklukları görülebilir. Lyme hastalığına bağlı eklem tutulumu vakaların yaklaşık %80'inde gelişir. Eklemlerde ağrı, sislik, kızarıklıklar ile kendini gösterir. Hastaların yaklaşık % 10-20’sinde antibiyotik ile tedaviye rağmen, kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi aylar ve yıllarca süren ve tekrarlayan belirtiler görülebilir.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.