FIFA'ya 5 Aday

FIFA başkanlık seçimi, eski FIFA Başkanı Blatter ile eski UEFA Başkanı Platini'nin altışar yıl hak mahrumiyeti cezası almasına kadar giden yolsuzluk skandalının gölgesinde gerçekleşecek

Beş adayın yarışacağı seçimde, UEFA Genel Sekreteri Infantino ve Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Şeyh Salman, bir adım önde gösteriliyor

Şeyh Salman ya da Ürdün Prensi Ali, seçimi kazanırsa "İlk Müslüman ve Avrupa ile Amerika kıtası dışından seçilen ilk FIFA Başkanı" unvanlarını alacak

Dünya futbolunun yeni patronunun belli olacağı Olağanüstü FIFA Kongresi, yarın İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak.

Yolsuzluk soruşturmalarının gölgesinde gerçekleştirilecek FIFA başkanlık seçiminde UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, eski FIFA Genel Sekreter Yardımcısı Jerome Champagne ve Güney Afrikalı ünlü iş adamı Tokyo Sexwale yarışacak.

Geçtiğimiz yıl ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alınmasıyla başlayan futbol dünyasına hakim olan kaos ortamı, Sepp Blatter'in, gelen tepkiler üzerine 5. kez başkanlığa seçildikten sonra istifa edeceğini açıklamasıyla devam etti.

Blatter hakkında İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de soruşturma başlatıldı. Soruşturmadaki suçlamalar kapsamında Blatter'den 2 milyon İsviçre frangı aldığı iddia edilen eski UEFA Başkanı Michel Platini'nin konu hakkında bilgisine başvuruldu. Sürecin devamında iki futbol adamına da 90 gün futboldan men cezası verildi.

Blatter ve Platini'nin ceza için yaptığı itirazların reddedilmesinin ardından FIFA Etik Kurulu, iki futbol adamına ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla bağlantılı organizasyonlarda sekizer yıl yer almalarını yasakladı. Bu ceza daha sonra altışar yıla indirildi.

Seçim prosedürü

FIFA başkanlık seçiminin ilk turunda oyların 3'te 2'sini alan aday çıkmazsa ikinci tura geçiliyor. Adayların, ikinci turda başkan seçilebilmesi için 209 üye federasyonun yarısından fazlasının oyunu alması yetiyor. Bu kongrede olduğu gibi 2'den fazla adayın bulunduğu seçimlerde en az oy alan isim, ikinci turdan itibaren 2 aday kalana dek eleniyor. Seçimler, gizli oy sistemiyle yapılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.