Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Adalet Bakanı Gül: Lekelenmeme Hakkı Güvenceye Alındı

 Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, KHK’yla CMK’ya eklenen madde ile “lekelenmeme hakkı”nın daha güçlü bir güvenceye kavuşturulduğunu belirterek, soyut ve dayanaksız ya da konusu suç oluşturmayan şikâyetler için soruşturma öncesi ön değerlendirme sürecinin getirildiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Gül, yeni KHK’ya ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, temel insan haklarının en başında, insan haysiyetinin korunmasının geldiğini belirterek, insan haysiyetinin korunmasının en önemli unsurlarından birisinin kişinin lekelenmeme hakkı olduğunu ifade etti.

Yeni KHK’da, Ceza Muhakemesi Kanununun 158. Maddesine eklenen fıkra ile “lekelenmeme hakkı”nın daha güçlü bir güvenceye kavuşturulduğunu söyleyen Gül, düzenlemeyle, soyut ve dayanaksız ya da konusu suç oluşturmayan şikâyetler için soruşturma öncesi ön değerlendirme sürecinin getirildiğini kaydetti.

Bu tür ihbar ve şikayetler üzerine, artık doğrudan soruşturma yapılması, kişilere yersiz biçimde şüpheli sıfatı verilmesi ve kişilerin gereksiz biçimde soruşturma işlemlerine muhatap edilmelerinin söz konusu olamayacağını anlatan Gül, “Öncelikle fiilin suç oluşturmadığının bir araştırma yapılmasını gerektirmeyecek derecede açık anlaşılıp anlaşılamadığı dikkate alınacaktır. İhbar ve şikâyetin, soyut ve genel nitelikte olması veya konusunun suç oluşturmadığının açıkça anlaşılması durumunda  soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilecektir” dedi.

Şikâyet Edilen Kişiye Şüpheli Sıfatı Verilemeyecek

Vatandaşın lekelenmeme hakkının azami derecede korunabilmesi için şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilemeyeceğine dikkat çeken Bakan Gül, bu tür ihbar ve şikâyetler ile soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair kararlar için savcılıkta ayrı bir kayıt tutulacağının altını çizdi.

Soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair kararların ilgili kolluk birimine bildirilip, kolluk kayıtlarının düzeltilmesi ve ayrı bir sistemde tutulmasının sağlanacağını ifade eden Gül, şu değerlendirmede bulundu:

“Asılsız şikâyete konu olan kişinin, iradesi dışında oluşmuş kayıtlar (suç ve soruşturma kaydı gibi) üzerinden yeni mağduriyetlere uğraması engellenecektir. Soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin kararlara karşı ihbar ve şikâyette bulunanların itiraz hakkı da bulunacaktır. Böylece, lekelenmeme hakkı ile hak arama hürriyeti arasında gerekli denge de kurulmuş olacaktır. Yeni düzenlemeyle asılsız ihbarla işlem yapılmayacak, kişinin şeref ve itibarı güçlü bir biçimde korunacaktır. İftira başta olmak üzere, suiniyetli söz ve eylemler üzerine açılan soruşturmalar, engellenmiş olacaktır. Böylece, AK Parti Hükümetlerinin insan haklarını genişletmeye, kişi onur ve haysiyetini korumaya yönelik reformlarının devamı mahiyetinde önemli bir düzenleme gerçekleştirilmektedir.” 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.