Öne Çıkanlar Koronavirüs sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer suriye google akbank vodafone CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ato tim gündem başlıkları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

“ADAPTESK Projesi” Sona Erdi

Ankara Hilton Otel’de düzenlenen basın kahvaltısı ve ADAPTESK Projesi kapanış törenine Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Christian Berger, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Kürşad Arat projenin isminin proje ile uyumdan bahsederek, “ÇSGB olarak bu projenin kapsamında yapılan işlemler bizim de görev alanımıza giren hususlardır. Hayat boyu öğrenme ve yetişkin becerisinin geliştirilmesi esasında Çalışma Bakanlığı olarak ulusal kaynaklarımızdan, milli bütçemizden devamlı olarak desteklediğimiz projelerin başında geliyor. 2017 yılının başından beri başlattığımız istihdam seferberliği boyunca da bakanlığımızın üst düzey bürokratları  olarak 81 ilimizi 2 defa ziyaret etme imkanı bulduk. Bu yaptığımız ziyaretler çerçevesinde de her ilde esnaf ve sanatkârlar odalarımızla toplantılar gerçekleştirdik. Esnaf ve sanatkârlarımızın önünde bulunan iş hayatındaki  sorunları gidermek adına onlarla istişarelerde bulunduk. Bizim esasında esnaf ve sanatkârlar odalarıyla ve esnaflarımızla yakından yaptığımız işbirlikleri de mevcut.  İŞ-KUR aracılılığıyla mesleki eğitim ve girişimcilik  programlarında bunları da destekliyoruz” dedi.

Arat Avrupa Birliği Projesiyle de yetişkin becerisinin arttırılması ve  hayat boyu öğrenme kapsamında geliştirilmiş projenin de IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) kaynaklarıyla desteklendiğini hatırlatarak, “ Hem Avrupa Birliği kaynaklarıyla hem de milli bütçemizle desteklenmiş bir proje olarak çok önemsiyoruz. IPA 1 süreci boyunca Türkiye Avrupa Birliği kaynaklarından Türkiye 509 milyon Euro’luk bir kaynak kullandık. İnsan Kaynakları Birimi’nin geliştirilmesi kapsamında da yaklaşık olarak 850 proje IPA 1 döneminde desteklendi. Yine IPA 2 dönemi boyunca 511 milyon Euroluk bir kaynak kullanılacak.” İfadelerini kullandı.

Berger: “Önümüzdeki Yıllarda Da Hem TESK ‘le Hem De Bakanlıkla İşbirliği İçinde Olacağız”

Kapanış toplantılarının projeleri değerlendirmek için fırsat olduğunu dile getiren Berger şu ifadeleri kaydetti:
 
“Bu proje son derece başarılı oldu, 23 bin esnaf ve sanatkârın eğitildiği bilgisini aldık. Bu projenin başarılı olmasının sebeplerinden birisi de esnaf ve sanatkârın hali hazırda üzerinde durdukları gelenek ve yüksek becerileri sayesinde oldu. Türkiyeli esnaf ve sanatkârlar aynı zamanda Avrupa’da gerek mesleki becerileri gerek iş kaynaklarıyla iyi bilinirler. Onların becerileri kökenleri yüzyıllar öncesine dayanan bir geleneğin üstünde yükseliyor. Bu proje kapsamında da eminim ki kullanabileceğimiz çok fazla kaynak olduğunu görme şansı bulduk. Bu projenin esas amacı esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğinin arttırılmasıydı, küreselleşmesinin sonuçlarıyla baş edebilmekti, uluslararası arenada rekabet edecek güce sahip olmaktı ve bence bütün bunları sağlayabilmenin en önemli koşulu insan kaynaklarına yatırım yapmak, insanların becerilerini geliştirmeye devam etmek, aynı zamanda yetkinliklerini arttırmak. Dolayısıyla bu projeye katkı sunmuş olmak beni mutlu etti. Bizler içinde bu proje bir gurur kaynağıdır. Önümüzdeki yıllarda da hem TESK ‘le hem de bakanlıkla işbirliği içinde olacağız, insanlara yatırım yapmaya devam edeceğiz esnaf ve sanatkarlar bunun başında geliyor."
 
Yöneltilen Ahilik gibi Türkiye değerlerini Batıya entegre etmek de bu projelerle mümkün olup olmadığı sorusuna Berger, “ Avrupa’da da buradaki Ahilik geleneğine bir ölçüde benzer gelenekler var. Bu daha çok çıraklık olarak adlandırılıyor ve eğitime dayalı.  Özellikle Almanya ve Avusturya’da mesleki eğitimde örnekler mevcut, diğer ülkelerde bunun için çalışmalar yürütüyorlar. Türkiye’deki yapının örgütlenmesinde Avrupa ile paralellik tespit etmek mümkün” cevabını verdi.
 
Berger AB’nin desteğinin devamı konusunda, “Bazı siyasilerin açıklamaları oldu. IPA fonları Türkiye için çok önemli. Aslında aday her ülke için önemli. Türkiye’de uzun yıllar Türk kurumlarla işbirliği içindeyiz. Böyle kararların verilmesi için bütün üye ülkelerin anlaşması ve mutabakatı gerekir. İşbirliğimiz geniş bir bağla içinde değerlendirmelidir. İş birliğimiz devam edecek” dedi
 
Bakan Tüfenkci: “Millet Olarak Bu Topraklara Ahiliği Bin Yıl Önce Getirdik”

ADAPTESK projesi ile sürdürülebilir bir ekonomi için bir model kurulması hedeflendiğini belirten Tüfenkci şu ifadeleri aktardı: “Modelin sürdürülebilmesi için teşkilat yapısı güçlendirilmiştir. Güçlü esnaf güçlü teşkilat sloganıyla 2023-2030 vizyonunu öne çıkaran stratejik doküman hazırlandı. Bu strateji belgesi iki temel konuyu kapsamaktadır.Bir Esnaf ve sanatkarların güncel ve acı sorunlarının çözümü iki esnaf ve sanatkarlarımızın uyum kapasitesinin geliştirilmesi. Esasında baktığımızda ekonomimize ivme kazandıran, hızlandıran ve ekonomimizin omurgası olan esnaflarımızdır. Esnaf ve sanatkârlarımız için yapılan her çalışma önemlidir, kıymetlidir. Bunun için hem Avrupa Birliğine, IPA’ya hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mıza bu proje için teşekkür ediyoruz.  Bizler millet olarak bu topraklara ahiliği, yani kardeşliği, adaleti bin yıl önce getirdik. Bu hamuru milletimiz bin yıl önce yoğurdu. Bu mayanın bu gücün en önemli yapıtaşlarından biri ahilik geleneğini devam ettiren esnaf kardeşlerimizdir. Ahilik bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Dolayısıyla esnaflarımızın özellikle gelişen ekonomiye ticarete adapte olabilmesi için bu projeleri gerçekten çok önemsiyoruz.

6 Bin Kadın Esnaf Eğitim Aldı

ADAPTESK projesi kapsamında Ankara, Gaziantep, Erzurum, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Ordu, Bursa illerinde ve yaklaşık 23 bin 500 esnafın eğitim aldığını belirten Bakan Tüfenkci, “Bu eğitimi almış esnaflarımızın 6 bini de kadın esnafımız. Kadın esnaflarımızın ayrıca bu eğitimleri alarak kendilerini geliştirmeleri ve ezici rekabette göreceli üstünlük sağlamalarını da ayrıca önemsiyoruz” dedi.

“Ahilik Sandığı 1 Ocak’tan İtibaren De Hayata Geçmiş Olacak”

Hükümet olarak Esnafın yanında olduklarını ve esnafın özellikle sorunlarını, finansal erişimleri noktasındaki sıkıntıları giderme adına konfederasyonla birlikte adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, “Neler yaptık; faizsiz krediler yaptık. Süspansevi projeleri hayata geçirdik ve baktığımız zaman esnaflarımız tarafından çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Esnafımız bir gün dükkânını kapatmak zorunda kalırsa, iflas ederse, ahilik sandığını kurarak en azından belirli süre evine ekmek götürsün, iş bulana kadar evinin kirasını ödesin diye ahilik sandığı formunu kurduk ve 1 Ocak’tan itibaren de hayata geçmiş olacak. Yine BAĞ-KUR primlerini düzenli ödeyen esnaf kardeşlerimizin tıpkı diğer sanayiciler gibi yüzde 5 indirimden faydalanmalarını sağladık. Emekli olduğu halde çalışan esnaf kardeşlerimizdeki yüzde 15 kesintiyi kaldırdık. Yine özellikle taksici esnaflarımızda araçlarını yenileyerek kazançlarının tamirciye, kaportacıya gitmesine engel olmak adına ÖTV’siz araç alım imkânı getirdik. Sizden gelen talepler noktasında birçok yeniliklere imza attık. Bu projenin önemli ayaklarından birisi de AB projesi olması ve AB’nin Türkiye’de esnaf kardeşlerimizin yanında olduğunu göstermesi bakımından da önemsiyoruz” açıklamasını yaptı.

“Birilerinin Faturayı Turizmciye Esnafa Ödetmelerini De Anlamakta Zorluk Çekiyoruz”

AB içinde Türkiye’nin AB’ye üyelik yolunda bu tip projelerin engellemesine yönelik çağrıları olduğunu belirten Tüfenkci, “Avrupa’da kimilerinin esnafımıza ya da sanayicilerimize yönelik açıklamalarını anlayabiliyoruz. Ama Türkiye’den birilerinin özellikle güvensiz göstermeye yönelik, turistlerin ‘Türkiye’ye güvensizdir gelmesin diyerek’ talihsiz açıklamalar yaparak, esnafımızın elde edeceği gelirlere göz dikmeleri faturayı turizmciye esnafa ödetmelerini de anlamakta zorluk çekiyoruz. Biz sözde değil özde esnafın yanında oluyoruz. Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden daha güvensiz olduğunu düşünmüyoruz. Almanya, Fransa, Belçika ne kadar güvenliyse, Türkiye Ankara, İstanbul da o kadar güvenli ve herkes huzur, güven içerisinde Türkiye’ye ziyaret yapabilir, esnaf kardeşlerimizden alış veriş yapabilir, esnafımızın büyümesine katkı sunabilir. Özellikle son üretim paketi içerisinde küçük sanayilerde üretim yapan esnaflarımızın şehir içinde sıkışıklığını giderme adına bir adım attık. Orada özellikle küçük esnafımızı daha modern mekanlara taşımak ve modern aletleri kullanabileceği işyerleri oluşturabilme adına hem kredi desteğini hem taşıma desteğini hayata geçirdiğimizi de ifade ederek tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Palandöken: “6.5 Milyon Euro’luk Bütçe İle Esnaf ve Sanatkarlara İmkan Yarattık”

ÇSGB’nin  sözleşme makamı olduğu, Konfederasyonun ve AB’nin birlikte ortaklaşa sağladığı 6.5 milyon Euro’luk bütçe ile 23 binden fazla esnaf ve sanatkara, TESK’in merkezi-yerel teşkilatında görev yapan bin 500 yönetici ve personele eğitim imkanı yaratıldığını hatırlatan Palandöken, şunları söyledi:
 
“Esnaf ve sanatkalarlara yönelik ayrı bir eğitim ve hizmet modeli oluşturuldu. Modelin sürdürülebilirliğinin sağlanması için de teşkilatın kurumsal kapasitesi ve kalitesi yükseltildi. 2023-2030 vizyonunu öne çıkaran Strateji Belgesi hazırlandı.Bu yola çıkarken hedefimiz daha sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi sağlamak için, beşeri sermayeye yatırım yaparak esnaf ve sanatkarların uyum yeteneklerinin arttırılmasıydı.
Mayıs ve Haziran aylarında 7 ilde gerçekleştirdiğimiz toplantılarda gördüm ki projemiz ile pek çok esnaf sanatkarımıza, teşkilat yöneticimize ve çalışanımıza ulaşmış, onların hayatlarına dokunmuşuz. Ne mutlu ki çalışmalarımızla onları mutlu etmişiz.”

Konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çekildi ve hediyeler takdim edildi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.