Öne Çıkanlar meb adana KPSS cumhurbaşkanı erdoğan haberleri TOGG tesk genel başkanı bendevi palandöken gündem özeti Kanyon ayhan barut gazi bendevi palandöken Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

Ağbaba: Devrilen Araçların Asıl Sürücüsü AKP

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bugün yitirdiğimiz her bir işçinin sorumluluğu önergelerimizi reddeden AKP milletvekillerinin boynundadır. Devrilen araçların asıl sürücüsü AKP’dir” diye konuştu.

Veli Ağbaba, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu bir kişinin ölmesi, 30 kişinin de yaralanması üzerine açıklama yaptı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği verilerine göre, 2016’nın ilk 5 ayında en az 148 tarım işçisinin çalışırken yaşamını yitirdiğini belirten Ağbaba, “İşçilerin en çok, trafik-servis kazalarında, düşme, ezilme-göçük nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlenirken, yalnızca mayıs ayında trafik kazası nedeniyle 22 işçinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor” dedi.

Bir ülkede gelişmişliğin “duble yol” ile ölçülemeyeceğini ifade eden Ağbaba, şunları kaydetti:

“Her yıl yüzlerce tarım işçisi o yollarda can veriyor ve AKP bu soruna kulak tıkıyor. Muhalefetin araştırma önergelerini reddedip gündeme dahi almıyorsan, hayatını kaybeden işçilerin sorumlusu olursun. Bugün yitirdiğimiz her bir işçinin sorumluluğu önergelerimizi reddeden AKP milletvekillerinin boynundadır. Isparta’da, Denizli’de, Malatya’da devrilen araçların asıl sürücüsü AKP’dir. AKP başkanlık için harcadığı emeği, parayı ve imkânları işçiler için harcasaydı, bu kadar ölüm olmazdı.

Türkiye’nin değişik bölgelerinde neredeyse her gün işçi ölümleriyle karşılaşılıyoruz. Acı olan taraf ise bu ölümlerin olağan gösterilmesi. Evlerinden aylarca uzakta, sosyal güvencesiz ve yevmiye karşılığı çalışan mevsimlik işçilerimiz bindirildikleri kamyonet ve römorklarda çalışacakları yerlere ulaşmaya çalışırlarken aslında ‘ölüm’ yolculuklarına çıkıyorlar. İşe gidiş süreci de çalışmanın en önemli parçalarından biri olarak değerlendirilmeli ve iş kazası sayılmalı.”

“Tarım İşçileri, ‘Ölüm İşçileri’ Oldu”

“Mevsimlik tarım işçileri, mevsimlik ‘ölüm işçileri’ oldu” diyen Ağbaba, geçtiğimiz yıl mayıs ayında Meclis’e tarım işçilerinin taşınması konusunda yaşanılan sorunlarla ilgili araştırma önergesi sunduğunu hatırlatarak, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının sadece öldükleri zaman ülke gündemine taşındığını söyledi. Barınma, beslenme, ısınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yanlarına aldıkları eşyaların bulunduğu ve çoğunlukla kapasitesinden çok fazla ağırlık taşıyan minibüslerle tehlikeli yolculuklar yapan bu işçiler ve ailelerinin, ciddi risk altında bulunduğunu ifade eden Ağbaba, yol denetimlerinin artırılmasının ölümlü kazaların önlenebilmesi konusunda geçici bir çözüm olduğunu kaydetti.
 

Anahtar Kelimeler:
ChpVeli AğbabaAçıklama
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.