Öne Çıkanlar gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anket merkez bankası hava durumu çin pkk Batuhan Sert tesk genel başkanı bendevi palandöken aydın Antalyaya ilk 8 ayda kaç kişi ziyaret etti namlu

Aksi yönde Karar Verilemeyen Davalar Uzatılmayacak

Anayasa Mahkemesi, farklı bir karar verilmesini gerektirecek bir yön bulunmayan davanın 10 yıl 8 ay sürmesini hak ihlali saydı. Yüksek Mahkeme, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle başvurucuya 13 bin 900 TL manevi tazminat ödenmesi kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Başvurucu Kadıköy ilçesinde bulunan taşınmaz üzerindeki binanın miras bırakanına ait olduğunu, 1987 yılında da kendisine tapu tahsis belgesi verildiğini, ancak Defterdarlıkça bir sebep gösterilmeden tapu tahsis belgesinin iptal edildiğini, anılan işlemin iptali amacıyla İstanbul 6. İdare Mahkemesinde açtığı davanın ise reddine karar verildiğini, böylece tapu tahsis belgesi olan taşınmazın elinden alındığını belirterek mülkiyet hakkının ihlal edildiğini iddia etti.

Emsal teşkil eden  olayda taşınmazın tapuda Hazine adına kayıtlı olduğunun, başvurucunun miras bırakanı tarafından 1988 yılında tapu tahsis belgesi için yaklaşık bin 919 TL ödediğinin belirtildiği kararda, bu tutarın taşınmazın tam karşılık değeri olmadığı ifade edildi. Başvurucunun miras bırakanı ve kendisinin Hazine adına kayıtlı bu taşınmazı uzun süredir bedelsiz olarak kullanmaya devam ettiklerinin anlatıldığı kararda, tapu tahsis belgesi iptal edilen taşınmaz üzerinde bulunan binanın yıkımına veya tahliyesine dair bir işleminin de şikâyet edildiğine dikkat çekildi.

Tapu tahsis belgesi ile başvurucunun miras bırakanına tahsis edilen taşınmazın öncesinde Todori kızı Atina adına kayıtlı iken hükmen Maliye Hazinesi adına tapuya tescil edildiğine dikkat çekilen kararda, tapu tahsis belgesinin taşınmaz maliki hanesinde açıkça yazılı olduğu, ortada başvurucu veya miras bırakanı adına düzenlenen bir tapu kaydı olmadığı vurgulandı. Kararda, tapu tahsis belgesi ile başvurucunun miras bırakanının kullanımına bırakılan taşınmazın imar affı başvurusu tarihi itibarıyla özel bir kişi adına tapuda kayıtlı olduğu, sonrasında Maliye Hâzinesi adına tapuya tescil edildiği ve başvurucu ile miras bırakanı adına tapu kaydının bulunmadığı, taşınmazın Hazine adına tapuya tescilli olması nedeniyle zaman aşımına dayalı olarak da mülkiyetin kazanılamayacağı vurgulandı.

Kararda, başvurucunun taşınmazın mülkiyetini elde etme konusunda meşru bir beklentiye sevkedecek bir kanun hükmü veya yerleşik yargısal bir içtihat da bulunmadığı için mülkiyet hakkına ilişkin korumadan yararlandırılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Mahkeme kararda, başvuru açısından farklı bir karar verilmesini gerektirecek bir yön bulunmayan bir davanın 10 yıl 8 ay sürmesinin makul olmadığı ifade edildi. Başvurucunun makul sürede yargılanma hakkının ihlali nedeniyle 13 bin 900 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.