Öne Çıkanlar Koronavirüs terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd chp tesk genel başkanı bendevi palandöken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli rusya deprem CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin İsrail Pandemi

Anayasa Mahkemesinden Meslekten İhraç Edilen İki Hakime Ret

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen iki hakimin başvurularını başvuru yolları tüketilmediği gerekçesiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararlarının gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Eski Yargıtay üyesi Hacı Osman Kaya ve eski hakim Murat Hikmet Çakmakçı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatı sabit görülerek Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararı ile meslekte kalmasının uygun olmadığına hükmedilerek meslekten ihraç edildi. İki hakim de bu durumun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun, iddia edilen hak ihlallerinin derece mahkemelerince düzeltilmemesi halinde başvurulabilecek ikincil nitelikte bir başvuru yolu olduğuna dikkat çekilen gerekçede, bireysel başvuruda bulunabilmek için öncelikle olağan kanun yollarının tüketilmesinin zorunlu olduğu belirtildi. Başvurucuların şikâyetini öncelikle ve süresinde yetkili idari ve yargısal mercilere usulüne uygun olarak iletmesi, bu konuda sahip olduğu bilgi ve kanıtları zamanında bu makamlara sunması, aynı zamanda bu süreçte dava ve başvurusunu takip etmek için gerekli özeni göstermiş olması gerektiğine işaret edilen kararda, şöyle denildi:

“667 sayılı KHK’nın 3. maddesi kapsamında meslekten çıkarılan yargı mensuplarının bu karara karşı Danıştay’a dava açabilecekleri açıkça belirtilmiş ve anılan uyuşmazlıkların çözümünde idari yargıda hangi yargı yerinin görevli olduğuna yönelik uygulamada yaşanan tereddütler giderilmiştir. Daha önce dava açanlar yönünden de geçiş hükümleri ihdas edilmiştir. 685 sayılı KHK’da belirginleştirilen dava yolunun başvurucunun durumuna uygun telafi kabiliyetini haiz, etkili bir yargı yolu olduğu ve bu olağan başvuru yolu tüketilmeden başvurunun incelenmesinin bireysel başvurunun ikincil niteliği ile bağdaşmadığı sonucuna varılmıştır. Başvurunun başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.” 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.