Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından Bylock Açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ soruşturmaları kapsamındaki detaylı inceleme sonucunda, bağlantı veri parametreleri bakımından benzer özellik taşıyan 11 bin 480 GSM numarası kullanıcısının iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirildiklerinin tespit edildiğini belirterek, bu kişilerin hukuki durumlarının soruşturma makamlarınca yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PYD tarafından kullanılan haberleşme programı ByLock hakkında açıklama yaptı. FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütü üyelerinin haberleşme amacıyla kullandıkları ByLock adlı uygulamaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığına intikal eden bazı ihbar ve şikayetler üzerine inceleme başlatıldığının ifade edildiği açıklamada, ByLock’un örgüt içi haberleşme amacıyla geliştirildiği ve örgüt üyeliğinin ispatında başvurulan önemli bir delil olduğu belirtildi. Uygulamanın bu özelliği ile delil değerinin Yargıtay kararlarıyla da teyit edildiğine işaret edilen açıklamada, kişilerin bu ağa dahil olduğunun kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde örgüt üyeliğinin dayanağı olacağının ortaya konulduğu vurgulandı. Açıklamada, ihbarlar üzerine yürütülen soruşturma kapsamında ulaşılan bilgi ve belgelerin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderildiği, konunun her yönüyle incelenmesinin ve araştırılmasının talimatı verildiği kaydedildi.

MOR BEYİNLE 11 BİN 480 KİŞİYE İRADELERİ DIŞINDA BYLOCK YÜKLENDİ

ByLock bağlantı verilerinin ileri inceleme teknikleriyle analizinin yapıldığı, iddiaların titiz biçimde araştırıldığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

“MİT ve BTK’da yapılan teknik incelemelerde, uygulama sunucularıyla bağlantısı tespit edilen bazı GSM hatlarının, bu bağlantılarının hemen öncesinde FETÖ/PDY mensuplarının geliştirildiği değerlendirilen ‘Mor Beyin’ gibi uygulama sunucularına yönlendirilmiş oldukları yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen detaylı inceleme neticesinde, bağlantı veri parametreleri bakımından benzer özellikler taşıyan 11 bin 480 GSM numarasının kullanıcılarının iradeleri dışında ByLock lP’lerine yönlendirilmiş oldukları tespit edilmiştir. Bu kullanıcıların, gerçek ByLock kullanıcılarının tespitini güçleştirmek ve FETÖ/PDY ile mücadeleyi sulandırmak amacıyla, örgüt mensubu yazılımcılar tarafından geliştirilen uygulamalarla bilinçli olarak bylock.net alan adına yönlendirilmiş oldukları yönünde bulgular elde edilmiştir. Bu karartmayı yapan şüpheliler hakkında Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma devam etmektedir.”

TEKRAR DEĞERLENDİRİN ÇAĞRISI

Bağlantı tespitleri teknik yönlendirmeye dayandığı belirlenen 11 bin 480 GSM numarası ile ilgili tespitlerin İl Cumhuriyet Başsavcılıklarına ve Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletildiğinin belirtildiği açıklamada, soruşturma sonucunda ulaşılan bulguların ve düzenlenen raporların gereğinin takdiri için ilgili mercilerle paylaşıldığı bilgisine yer verildi. ByLock sunucularına, bilgi ve iradeleri dışında yönlendirildiği tespit edilen GSM numarası kullanıcılarının hukuki durumlarının, soruşturma dosyalarında yer alan diğer delillere göre soruşturma makamlarınca değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Türk yargısı ve onun önemli bir kurumu olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı devlet ve millete ihanet içindeki FETÖ/PDY üyelerinin hak ettikleri cezayı almaları için bugüne kadar kararlılıkla çalışmış, aynı şekilde FETÖ/PDY ile mücadeleyi sulandırmak amacıyla soruşturmalara isimleri karıştırılmış mağdurların tespit edilebilmesi için de büyük çaba sarf etmiştir” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.