Öne Çıkanlar gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anket merkez bankası hava durumu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çin pkk Batuhan Sert tesk genel başkanı bendevi palandöken aydın Antalyaya ilk 8 ayda kaç kişi ziyaret etti

AYM : İşçilerin Kurumsal E-Postalarının İncelenmesi Hak İhlali Değil

Anayasa Mahkemesi, mahremiyete ilişkin yazışmalar içeren kurumsal e-posta hesaplarının işveren tarafından incelenmesini özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği hakkının ihlali kabul etmedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Ömür Kara 2010 yılında Onursal Özbek ise 2011 yılında T. Ticaret A.Ş.’de işçi statüsünde çalışmaya başladı. 2012 yılında Onursal Özbek’in eşi Şirket üst yöneticisini ziyaret ederek başvurucular arasında duygusal bir ilişki bulunduğunu belirtti ve buna kanıt olarak başvuruculara ait e-posta yazışmalarının bir suretini verdi.

Bunun üzerine şirket yöneticisi başvurucularla artık çalışmak istemediğini ifade ederek, karşılıklı anlaşma yoluna gidilebileceğini, aksi takdirde iş sözleşmelerinin feshedileceği ifade etti. Başvurucular ise duygusal ilişki yaşadıkları iddiasını reddetti ve iş sözleşmelerinin feshini gerektirecek bir neden bulunmadığını kaydetti. İşveren iş yerinde kullanım amaçlı olarak başvuruculara tahsis edilen bilgisayarlar kapatıldı ve talep üzerine yıllık izne çıktı. Başvurucuların iş sözleşmeleri 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde yer alan “Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı  (II) numaralı bendi gereğince işveren tarafından feshedildi.

Başvurucular, Özbek ile eşi arasında boşanma davasının devam ettiğini, haklarında dile getirilen beyanların bir iftiradan ibaret olduğunu, özel hayatlarının gizliliği ve haberleşme hürriyetleri yok sayılarak kişisel e-posta hesaplarının incelendiğini, ve bu hesaplardan elde edilen yazışmaların içerikleri üzerinden ulaşılan “evlilik dışı ilişki yaşadıkları” şeklindeki varsayım gerekçe gösterilerek iş sözleşmelerinin haksız yere feshedildiğini savunarak işe iade istemli tespit davası açtı. Bakırköy 12. İş Mahkemesi şirket açısından iş akdinin devamının imkansız hale geldiği gerekçesiyle dava reddetti, karar Yargıtay tarafından da onandı. Özel bir şirket bünyesinde çalışan başvurucuların mahremiyete ilişkin yazışmalar içeren kurumsal e-posta hesaplarının işveren tarafından incelenmesi ve bu yazışmaların işe iade davasında delil olarak kullanılması nedenleriyle özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarının ihlal edildiği iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise özel hayata saygı hakkının ve haberleşmenin gizliliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. 

TEDBİR ALINMASI MAKULDUR

İşveren’in yazışmaların doğruluğunun teyit edilmesi amacıyla bilgi işlem sisteminden ulaşılabilen başvurucuların kurumsal e-posta hesaplarının incelendiğine yer verilen kararda, kapsamı belirli şekilde çalışanların özellikle çalışma saatleri içinde birtakım haklarının kısıtlanmasının ve kuralların dışına çıkılmamaya zorlanması amacıyla tedbirler alınmasının makul görülebileceği belirtildi. Kararda, iş sözleşmelerinin parçası olarak kabul edilen İş Yeri Temel Yönetmeliği'nin, Bilgi Güvenliği Taahhütnamesinin, temel yönetim ilkeleri ve temel davranış kurallarının yer aldığı düzenlemenin, ticari alışveriş yapılan firma ilişkilerine yönelik etik kuralların yer aldığı düzenlemenin, İş Yeri Seyahat Yönetmeliği'nin, İş Yeri Disiplin Yönetmeliği'nin, İş Yeri Personel Yönetmeliği'nin ve İş Yeri Kıyafet Yönetmeliği'nin iş sözleşmesiyle başvurucular tarafından her bir sayfasının ayrı ayrı imzalandığı ve böylece iş yerinde huzur ve disiplinin sağlanması amacıyla işveren tarafından hazırlanmış kuralları ve kısıtlamaları içeren tüm genel düzenlemeler hakkında başvurucuların yeterli biçimde bilgilendirildiği belirtildi. Kararda, iş sözleşmelerinin parçası olan düzenlemeler ile şirket kaynaklarının, bilgisayarların, kurumsal e-posta hesaplarının kişisel amaçlar doğrultusunda kullanımı kesin şekilde yasaklandığı, gerektiğinde yazışmaların ve iletişim kayıtlarının takip edilebileceği ve incelenebileceği hususunda başvuruculara gerekli uyarılar ve bilgilendirmeler yapıldığı ifade edildi. Kararda, kurumsal olmadığı sürece kişisel hesapların ve kişisel iletişim vasıtalarının mesai saatleri içerisinde kullanılma imkânı olmasına ve buna ilişkin bir engel bulunmamasına rağmen, yapılan işin gerekleriyle ilgisi olmayan yazışmaların iş sözleşmelerine aykırı biçimde mesai saatleri içerisinde kurumsal hesaplar üzerinden gerçekleştirildiği kaydedilerek, “Bu nedenlerle başvurucuların kurumsal e-posta hesapları üzerinden gerçekleştirdikleri kişisel yazışmaların korunması konusunda makul bir beklenti içinde oldukları sonucuna ulaşılamaz” denildi. 

HAK İHLALİ YOKTUR 

Kararda, “Derece Mahkemelerince verilen kararlarda, başvurucuların makul bir beklentisinin bulunmadığı hususunun dikkate alınarak başvurucular ile işveren arasında çatışan çıkarların dengelendiği, işveren tarafından başvuruculara tahsis edilmiş kurumsal e-posta hesaplarının incelenmesi şeklindeki müdahalenin Şirket içi düzenlemeler gereğince işverenin meşru amacıyla ölçülü olup olmadığı hususunda değerlendirmelerin yapıldığı, sözleşmelerin feshinin başvurucuların eylemleri karşısında makul ve orantılı bir işlem olup olmadığının gözetildiği, ayrıca başvurucular arasındaki yazışmalara ait içeriklerin gerek yargılamaya ilişkin işlemlerde gerekse karar gerekçesinde alenileştirilmediği sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Anayasa Mahkemesi, özel hayata saygı ile haberleşmenin gizliliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.