Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk PUBG MOBILE Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları hatay

Bağımsız Sağlık-Sen: Aile Hekimlerine Zorla Nöbet Dayatılamaz

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, cumartesi günleri zorla nöbet tutturulmak istenen aile hekimlerinin iş yüklerinin arttığı gerekçesiyle büyük bir direnişle bu öneriyi reddetmesi üzerine Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir uygulama ile hekimlere nöbet tutturmaya çalıştığını söyledi.

“Alo Aile Hekimi Hattı” ile aile hekimlerine telefonun ucunda nöbet tutturulacağını söyleyen Bayraktar, “Aile hekimleri dayanışma içerisinde bu öneriyi de reddedecektir. Bizim görevimiz elbette ki vatandaşa sağlık hizmeti sunmaktır. Ancak sistemdeki noksanlar ve nitelikli personel eksikliği mevcut personeli daha fazla çalıştırarak çözülemez. Aile hekimlerinin aile birliğini bozmaya çalışmayın artık” ifadelerini kullandı.

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için alacakları tedbirleri sıralarken söz ettiği “Aile hekimlerimizi, belli günler için telefonla vatandaşlarla görüşebilecek hale getireceğiz. Bir hat olacak aynı 112 hattı gibi ya da bizim 184 hattı gibi ama bu sadece hastalık durumunuz için sizin karşınıza bir aile hekimi çıkacak. Ona danışabileceksiniz” açıklamasına tepki gösterdi.

-“NÖBET TUTTURAMADILAR TELEFONA BAĞLAYACAKLAR”-

Bayraktar, 1 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan yönetmelikle aile sağlığı merkezi (ASM), toplum sağlığı merkezi, hastaneler ve 112 acil sağlık hizmetlerinde cumartesi nöbet uygulaması getirildiğini anımsattı. Esnek mesai uygulamasıyla haftada 40 saat açık olması gereken aile sağlığı merkezlerinin zaten 54 saat açık olduğunu ve bu nedenle aile sağlığı merkezi çalışanlarının nöbet görevini yerine getirdiklerini ifade eden Bayraktar, bu nedenle bu nöbet dayatmasının 2 yıldır aile hekimleri tarafından reddedildiğini söyledi. Yıllık ortalama 10 bin muayene yapan hekimlerin daha fazla iş yükünü kaldıracak güçlerinin kalmadığını anlatan Bayraktar, “Hükümet şimdi de aşırı iş yükü altında ezildiği için nöbet dayatmasına karşı çıkan hekimleri telefona mahkum etmek istemektedir. Bizim görevimiz elbette ki vatandaşa sağlık hizmeti sunmaktır. Ancak sistemdeki noksanlar ve nitelikli personel eksikliği mevcut personeli daha fazla çalıştırarak çözülemez. Bu çalışmayı da bu nedenle reddediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
-“UYGULAMA SORUNLARI DAHA FAZLA ARTIRIR”-
 
Bayraktar, Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri uluslararası çalışma standartlarının üzerinde bir iş yükü ile çalışmaya zorladığına dikkat çekerek,  “On binlerce hekimi ilgilendiren böylesine bir uygulama hayata geçirilirken en azından sendikalar ve hekim birlikleri ile bir araya gelinerek bu işin artısı eksisi konuşulmalıydı. Hükümet yine ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla kafasına eseni kimseye danışmadan yapmaktadır. Bu uygulama aile hekimi ve çalışanlarının ailelerine ayırdığı zamanı da ciddi oranda kısıtlayacaktır. Ailelere hekim sunan hükümet, hekimlerin ailesini ise göz ardı etmektedir. Hiçbir hekim ailesi ile yemek masasında oturup ailesi ile bir yemek yerken gelen telefonlara bakmakla yükümlü kılınamaz. Aile hekimlerinden elinizi artık çekin” dedi.
 
-“TELEFON GREVİNE DE VARIZ”-
 
Bayraktar, cumartesi günleri nöbete zorlanan çalışanların üretimden gelen güçlerini kullanarak bugüne kadar yaptıkları iş bırakma eylemine sendika olarak destek vermeye devam edecekleri gibi telefon grevini de aynı şekilde destekleyeceklerini söyledi. Bayraktar, Sağlık Bakanlığı’ndan bu çalışmayı geri çekmelerini de talep etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.