Öne Çıkanlar meb cumhurbaşkanı erdoğan haberleri adana KPSS Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan TOGG ayhan barut CHP İzmir Milletvekili Kani Beko Generali Sigorta AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz gazi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

Bakan Eroğlu: “2015-2016 Haziran Döneminde Milli Ekonomiye 500 Milyon TL Katkı Sağlandı”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en yüksek barajı olan Deriner ve Hidroelektrik Santral (HES) tesislerinden ülke ekonomisine büyük katkı sağlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Deriner Barajı ve HES Tesisleri 2015-2016 Haziran döneminde yani bir yıllık süreçte milli ekonomiye 500 milyon TL katkı sağladı” diye konuştu.

Deriner Barajı Tam Kapasite Devrede

Çoruh Nehri üzerinde yer alan çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilen Deriner Barajı 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, kendi sınıfında ise Dünya'nın 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor. Bugün itibari ile göl seviyesi işletme programına uygun bir şekilde 389 metre kotunda olan Deriner Barajı tam kapasite ile çalışıyor.

Bir Yıllık Süreçte Ekonomiye Büyük Katkı

12 Aralık 2012’de dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Deriner Barajı’nda 24 Şubat 2012 tarihinde su tutulmaya başlandı. 249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Kurulu gücü 670 MW olan Deriner Barajı, 4 ünitede ki tüm testlerin bitirilmesi ile 2013’ten itibaren enerji üretmeye devam ediyor.
Deriner Barajı ve HES Tesisleri 1 Haziran 2015 - 1 Haziran 2016 döneminde Artvin Barajı ve HES Tesislerinde su tutma işlemi gerçekleşmesine rağmen mevcut gelen su ile yapılan enerji üretiminde yani bir yıllık süreçte milli ekonomiye 500 milyon TL’lik bir katkı sağladı.

 “HES’ler Bir Zaruret”

Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu “Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Deriner, Bir Mühendislik Harikası”

Deriner Barajı ve HES Projesi’nin Dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterildiğinin de altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu dev proje 2012’de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı’nda Mühendislik Projeleri Jürisi tarafından ödüle layık görüldü” diyerek sözlerini tamamladı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.