Öne Çıkanlar Koronavirüs CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak chp niğde milletvekili ömer fethi gürer sıla gündem başlıkları vodafone suriye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş akbank Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk fırat kalkanı ato

Bakanlık’tan Yaban Hayvanlarına Köprü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kuzey Marmara Otoyolu’nda yaban hayvanlarının karşıdan karşıya geçebilmesi için köprü yaptı. Köprünün tamamlanması ile Rumelifeneri Yaban Hayatı Geliştirme Sahasını ikiye bölen otoyoldan kaynaklanan habitat bölünmesinin önüne geçilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaban hayatının bölünmesini önlemek ve biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamak maksadıyla örnek bir köprüyü, daha önce Mersin’de hayata geçirmişti. Gülek Boğazı ile Akdeniz’i İç Anadolu'ya bağlayan otoyol üzerinde tesis edilen köprü, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile yapılan iş birliği çerçevesinde Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından "Orman Ekosistem Köprüsü" olarak yeniden düzenlenmiş ve hayata geçirilmişti.

‘’İlk Yaban Hayatı Köprüsü’’

Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde inşa edilen ekolojik köprü, Türkiye’nin ilk yaban hayatı köprüsü oldu. Rumelifeneri Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın otoyol tarafından ikiye bölünmesinden kaynaklanan olumsuzlukları engelleyecek olan bu köprü 40 metre genişlikte inşa ediliyor.
22 metre genişliğinde 2 adet tüpten oluşan ve yaklaşık 12 milyon lira maliyetle inşa edilen ekolojik köprü sayesinde tel örgülerle yörede bulunan karaca, domuz, çakal, tilki gibi daha bir çok yaban hayvanı yönlendirilecek ve otoyolu karşıdan karşıya rahatlıkla geçebilmeleri sağlanacak.
Hayata geçirilecek ekolojik köprü ile habitat bölünmesi sebebiyle yaban hayvanlarının beslenme, barınma, eş tutma ve üreme gibi problemlerinin ortadan kalkacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ekolojik köprüde bitkilendirme çalışmaları yapılarak hem tabii ortam görüntüsü oluşturulacak hem de gürültü önlenecek” değerlendirmesinde bulundu.


Bakan Eroğlu: ‘’Proje İle Trafik Kazalarının Da Önüne Geçilecek’’


Genetik kaynakların azalmasına yol açan ve orman alanlarının parçalanmasına sebep olan yollara uygun üstgeçit, alt geçit gibi ekolojik yapıların inşa edilmesinin biyolojik çeşitliliğe katkı sağlayacağını vurgulayan Bakan Eroğlu şöyle devam etti:
“Bunun yanında yaban hayvanlarının yaşam alanlarından geçen yollar trafik kazalarını artırıyor, can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Proje ile yaban hayvanlarının sebep olduğu trafik kazalarının da önüne geçilmiş olacak. Ekolojik köprü projelerini diğer otoyol projelerinde de uygulamayı planlanıyoruz.''
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.