Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan haberleri adana meb KPSS Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko TOGG CHP Sözcüsü Öztrak CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer Uzaktan Eğitim AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Başbakan Davutoğlu : 23 Yıl Önce Bu Camiyi Yıkanlar İnsanlığın Vicdanını Yıkmışlardı

Bosna’daki savaşta Sırplar tarafından yıkılan Ferhadiye Camii, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla gerçekleştirilen törenle dualarla ibadete açıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, törende yaptığı konuşmada, "Bugün Ferhadiye'nin tekrar açılması aslında bütün Bosna Herseklilere, Müslümanlara, Ortadokslara, Katoliklere ve bütün dünyaya bir barış mesajıdır. Bu barış mesajının doğru okunması lazım” dedi.

Açılışın "insanlık vicdanı" açısından önemli olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu;

“23 yıl önce bu camiyi yıkanlar sadece bir camiyi değil, insanlığın vicdanını yıkmışlardı. Bugün biz bu camiyi inşa ederken, aslında insanlığın vicdanını inşa ediyoruz…”

23 yıl önce Ferhadiye Camisi'ni bombalayanlar, yıkanlar sadece bir camiyi değil, insanlığın vicdanını yıkmışlardı. Bugün biz yeniden bu camiyi inşa ederken, aslında insanlığın vicdanını inşa ediyoruz. Buradaki Müslüman, Hristiyan, Yahudi dini temsilciler de aslında insanlığın vicdanının burada inşa edildiğinin canlı şahitleri. Bilinsin ki bu cami burada kaldıkça, burada ezan duyuldukça insanlığın vicdanı da Banya Luka'da semaya seslenecektir. Bugün ezan sesini Ferhadiye'de duyduğumuz gibi en kısa zamanda da Alaca Camisi'nde de ezan sesini duyacağız. Allah bize Aliya İzzetbegoviç'in emanetini korumayı nasip eylesin.

"Yıkılan her camiyi yeniden inşa edeceğiz…"

Davutoğlu, konuşmasının sonunda Aliya İzzetbegoviç'e seslenmek istediğini belirterek, "Ey bilge insan, ey büyük lider, mekanın cennet olsun, ruhun şad olsun. Uğrunda insanlık dersi vererek yürüttüğün mücadelenin bugünkü sahipleri bizleriz. Bil ki bu emanetine sonuna kadar sahip çıkacağız. Yıkılan her camiyi yeniden inşa edeceğiz. Yıkılan her yüreği yeniden kazanacağız ve Bosna Hersek senin istediğin gibi kıyamete kadar bir ve bütün kalacak. Allah Bosna'yı aziz eylesin ve Türkiye'yi her zaman Bosna'nın yanında kılsın.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve tekbirler eşliğinde gerçekleşen açılışa Başbakan Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan, TİKA Başkanı Serdar Çam, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Hüseyin Kavazoviç, Banya Luka Müftüsü Kozliç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Bosna Hersek'in yanı sıra tüm Balkan ülkelerinden on binlerce kişi katıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.