Öne Çıkanlar rusya abd terörist bugünün gündem başlıkları ekonomik güven endeksi hizmet mardin trt Kuşadası Belediyesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu iha akbank

Başbakan Yıldırım’dan Irak Ziyareti Açıklaması: İbadi’den Davet Geldi

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ziyaretiyle ilgili “Sayın İbadi’den böyle bir davet gelmiştir. Bu konuda arkadaşlarımız içeriği, zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak bu ziyaret tabii ki önemli bir ziyarettir” dedi.

Yıldırım, Cuma namazı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Irak Başbakanı El-İbadi’den Irak’a ziyaret konusunda bir davet geldiğini belirten Yıldırım, “Bu konuda arkadaşlarımız içeriği, zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak bu ziyaret önemli bir ziyarettir. Hazırlıkların dikkatli bir şekilde yapılması gerekir” dedi.

Başika konusunun olduğundan fazla gündeme getirildiğini ifade eden Yıldırım, “Başika’daki askerlerimiz, DEAŞ’la mücadeleye katılacak olanlara eğitim vermek üzere oradalar. Irak da DEAŞ ile mücadele ettiğine göre, burada eğitilen Ninova Mücahitleri da bu işte önemli görev ifa ettiğine göre aramızda bu konunun mesele olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bölgede daha büyük sorunlar olduğunu, Kuzey Irak referandumu sonrasında yaşanan gelişmeler ve PKK ile mücadele konusunda çok daha yakın işbirliği içinde olunması gerektiğini kaydeden Yıldırım, kapsamlı bir ekonomik, savunma ve siyasi işbirliğine dikkat çekti.

“HAZIRLIKLAR TAMAMLANINCA KADEME KADEME DEVREYE GİRECEK”

Irak’ın toprak bütünlüğüne Türkiye’nin verdiği öneme işaret eden Yıldırım, sınırlarda statü değişikliğinin kabul edilemez bir öncelik olduğuna vurgu yaptı. Yıldırım, “Referandum sonrasında bölgede herhangi bir ayrımcı hareketin başlaması, Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Irak bu referandumdan sonra Erbil’e, Süleymaniye’ye uçuşları durdurdu. Biz de buna paralel olarak uçuşlarımızı durdurduk. KDP’nin buradaki temsilcisinin geri gelmemesini istedik. Ayrıca Irak ile bizim askerlerimiz ortak tatbikat yapıyorlar. Daha başka, bundan sonra alınacak tedbirlerimiz de var. Bunun ipuçlarını Sayın Cumhurbaşkanımız verdi. Hazırlıkları tamamlanınca bunlar kademe kademe devreye girecek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretini anımsatan Yıldırım, İran ile Kuzey Irak’taki gelişmeler üzerinde işbirliği ve koordinasyon konusunda mutabakata varıldığını belirtti. İran ile mutabakatın ayrıca PKK’ya yönelik ortak mücadeleyi de içerdiğini ifade eden Yıldırım, İran’ın Irak’a 9 tane sınır kapısının olduğunu, bunlardan 4’nün IKBY’nin, 5’inin de Merkezi Yönetimin kontrolünde bulunduğunu, Türkiye’nin ise sadece bir sınır kapısı olduğunu vurguladı.

OVAKÖY TEKLİFİ

Yıldırım, “Habur hem Kuzey Irak hem merkezi hükümetin kontrolündeki alana hitap eden, hizmet eden bir kapı. Tabii ki Irak burayı kapatma hakkına sahiptir. Bu konuda Irak’ın hükümranlığı altında bütün kapıların kapatılmasına biz saygı gösteririz ama bizim teklifimiz gerek Kuzey Irak’ta yaşayan Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin gerekse Irak’la olan bütün ticari ve taşımacılık faaliyetlerimizin zarar görmemesi için yine Habur’un biraz batısında Ovaköy dediğimiz sınır kapısının faaliyete geçirilmesi. Bunu teklif ettik, bu konuda da Irak’tan destek istiyoruz. Bu konuları ele almak için İbadi’yle bir araya gelmekten memnuniyet duyacağım” diye konuştu.

Yıldırım, Bağdat ziyaretinin ne zaman gerçekleşeceğine yönelik soru üzerine ise “Arkadaşlar çalışıyorlar karşılıklı, diplomasi, yer ve zamanı konusunda. Onlar özellikle Bağdat’a davet ediyorlar” dedi.

“ONLARIN GELECEĞİNİ KARARTMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Irak’a hava sahasının ve sınır kapılarının kapanacağına yönelik açıklamasının anımsatılması üzerine, “Bunların hepsinin planları ve hazırlıkları yapıldı. Zamanı, yeri ve lüzumu hasıl olduğunda gereken adımlar atılır” dedi.  

Irak’ın kuzeyine yönelik yaptırımları değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Türkiye’nin hedefi Kuzey Irak’ta yaşayan Kürt kardeşlerimiz, din kardeşlerimiz değildir, Türkmenler değildir, Araplar değildir. Ezidiler, Asuriler, her türlü etnik grup orada rahatça yaşamalıdır. Onların geleceğini karartmak gibi bir düşünce asla söz konusu değildir. Bizim derdimiz oldu-bittiyle, burnunun doğrultusunda, kişisel ihtirasları için karar alanların bu kararın karşılığını görmesidir” diye konuştu.

“DEDİKODULARA GÖRE AMEL EDİLMEZ”

Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifa iddialarının sorulması üzerine de, “Dedikodulara göre amel edilmez” demekle yetindi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.