Bir Yıl Sürecek Davalar Bir Günde Karara Bağlanıyor

Adalet Bakanlığı tarafından 3 yıl önce yürürlüğe konulan Arabuluculuk uygulaması sayesinde 5 bin dava, mahkemeye gidilmeden çözüme kavuştu. Başvuruların ağırlıklı olarak işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklar olduğunu belirten Arabulucu Avukat Cevat Kazma, uygulama sayesinde aylarca sürebilecek davaların 1 günde karara bağlanabildiğini ifade etti. Uygulamadan en çok yararlanan iller İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir oldu.

Anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çok daha düşük masraflarla ve kısa sürede çözülmesini sağlayan Arabuluculuk uygulaması, Adalet Bakanlığı tarafından 3 yıl önce devreye alınmıştı. Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından açıklanan istatistiklere göre uygulama şimdiye dek yaklaşık 5bin anlaşmazlığın çözüm noktası oldu. Tarafların %96’sı anlaşmaya vardı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arabulucu Avukat Cevat Kazma, uygulama sayesinde mahkemede aylarca sürebilecek anlaşmazlıkların 1 günde çözülebildiğini söyledi.


Herkes Kendine Göre Haklı!

Arabuluculuk uygulamasına çok daha fazla başvuru olması gerektiğini belirten Cevat Kazma, bunu toplumun uzlaşma kültüründen uzak olmasına bağladı. “Basit bir alacak verecek konusunda dahi taraflar sadece kendini haklı görüyor ve uzlaşmayı dahi düşünmeden olayı mahkemeye taşıyor. Üstelik arabuluculuk uygulaması iki tarafı da mutlu edecek şekilde karar verip, olumsuz durumun uzamasını önlüyor.” ifadelerini kullandı.


İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Arabulucuya Gidilecek!

Arabuluculuk uygulaması şimdiye kadar en çok işçi-işveren uyuşmazlıklarının, maddi-manevi tazminat anlaşmazlıklarının ve telif hakları problemlerinin çözüm noktası oldu. “İşçi-işveren uyuşmazlıkları mahkemeye taşındığında genelde 1 yılda çözüme ulaşırken, arabuluculuk uygulaması ile 1 günde karara varılabiliyor.” diyen Arabulucu Avukat Cevat Kazma, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek düzenleme ile işçi-işveren uyuşmazlıklarında, dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesinin zorunlu olacağını belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.