Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti Kuşadası Belediyesi Koronavirüs deprem gündem başlıkları erdoğan çin Covid19 konser başbakan binali yıldırım

CHP’li Özdemir: Cumhurbaşkanından Bağımsız AB Politikası Uygulayacak Mısınız?

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Sayın Cumhurbaşkanının bakış açısından bağımsız bir AB politikası uygulayacak mısınız?” sorusunu sordu.

CHP’li Özdemir, Türkiye-Avrupa birliği ilişkilerinin durumu hakkında kaleme aldığı soru önergesini Bakan Çavuşoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu. Türkiye-AB ilişkilerinin son iki yılda kopma noktasına geldiğini ifade eden Özdemir, “AP Türkiye raportörü, gelinen aşamanın bir neticesi olarak Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin askıya alınması yönünde teklifte bulunacağına ilişkin beyanlarda bulunmaktadır” diyerek Bakan Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:

“AB Bakanlığının lağvedilerek Dışişleri Bakanlığı bünyesine alınması sonrasında verdiğiniz ilk demecinizdeki ‘AB sürecinde tüm zorluklara rağmen mesafe kat etmeyi düşünüyoruz’ açıklamanıza ilişkin olarak, geçmiş dönemde de olduğu üzere kısa vadeli siyasi konjonktüre göre mi hareket edeceksiniz yoksa bir devlet politikası olarak Türkiye’nin kazanımlarını mı öncelleyeceksiniz? Sayın Cumhurbaşkanının bakış açısından bağımsız bir AB politikası uygulayacak mısınız?

Bakanlığınız döneminde Türkiye-AB ilişkileri bağlamında ilk altı ayda hangi somut adımları atacaksınız? Ülkemiz ve 81 milyon yurttaşımız için hangi somut kazanımları elde edeceksiniz?

AB ile tam üyelik ilişkilerimizin aday ülke statüsünden ‘pragmatik ilişki’ biçimine doğru evrilmiş olduğu yönündeki iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Ulusal devlet politikamız olan tam üyelik süreci, yine aynı politikayla sürdürülecek midir?

OHAL sonrası ‘Terörle mücadelenin zaafa uğramaması’ iddiasıyla Meclis Genel Kurulu’ndan geçirilen Yasayla Türkiye ile AB ilişkilerinde zaten var olan zorluklara yeni ve çok daha büyük bir zorluk eklenmesi öncesinde veya sırasında Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur? Olduysa bu girişim nedir?

"’Ey Hollanda …’ Politikasına Geri Mi Döneceksiniz?”

Türkiye-AB üyelik müzakerelerinden sorumlu Bakan olarak, AB ile ilişkileri güçlendireceğinizi ve AB’ye sırt dönmenin doğru olmadığı beyanlarınız göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, 2018 yılı sonuna kadar hangi somut hedefleri gerçekleştirmeyi hedeflemektedir?

Mensubu olduğunuz siyasi partinin ve Hükümetinin 81 milyon yurttaşımıza defaten söz vermesine rağmen gerçekleştiremediği vize muafiyeti konusunda gelinen aşama nedir? Vizesiz AB sözünüzü hangi tarihe kadar hayata geçirmeyi ön görüyorsunuz? Somut eylem planınız nedir?

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz risklerinin ve uluslararası ticaret savaşlarının arttığı bir süreçte, Gümrük Birliği Anlaşmasının ivedilikle modernize edilmesi ve yenilenmesi konusunda kısa ve orta vadede hangi somut adımları attınız veya atmayı planlıyorsunuz?

Son dönemde başta Hollanda ve Avusturya olmak üzere AB üyesi ülkeler ile iyi ilişkiler geliştiriyor görüntüsü vermeniz Bakanlığınızın uzun vadeli, kalıcı ve ilkesel bir adımı mıdır? Yoksa her seçim kampanyası döneminde yaptığınız gibi yine önümüzdeki ilk seçimde ‘Ey AB …’ ‘Ey Almanya …’ ‘Ey Hollanda …’ politikasına geri mi döneceksiniz?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.