Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer istanbul büyükşehir belediyesi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sincar’a Da Bizim Öyle Çok Fazla Tahammülümüz Yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK’nın Sincar’dan çekildiği iddialarına ilişkin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Irak’tan gelecek bir yetkili ile bugün görüşeceğini belirterek, “Temennimiz odur ki Irak Merkezi Yönetimi gerçekten Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin, eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa burada da ikili görüşmelerimizi yapalım. Orada gereğini de Sincar’da biz yaparız çünkü Sincar’a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok. ” dedi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi için Varna’ya hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin stratejik hedef olmaya devam ettiğini kaydeden Erdoğan, “Niyetini, gayesini, ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin Türkiye'nin Avrupa Birliği’nde saygın, eşit, tam üye olarak hak ettiği yeri almasına mani olmalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“KARŞILAŞTIĞIMIZ ENGELLERİ, ÇİFTE STANDARTA TAHAMMÜLÜMÜZ OLMADIĞINI İLETECEĞİZ”

Zirvede daha önceden üzerinde mutabakata varılan gelişmelerin ele alınacağını belirten Erdoğan, “Bölgesel ve güvenlik konularına ilaveten ülkemizin müzakere sürecinde karşılaştığı siyasi ve suni engellerin kaldırılması, katılım sürecimizin tekrar canlandırılması beklentimizi Avrupa Birliği liderlerine tekrar ileteceğiz. Muhataplarımıza Türkiye’nin çifte standartlara tahammülü olmadığını bir kez daha hatırlatacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’nin kendi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda Türkiye’nin gösterdiği sadakati göstermediğini ifade ederek göç mutabakatına ve terörle mücadeleye ilişkin şunları kaydetti:

“Suriyeli mültecilere yönelik, mali katkılarının halen cüzzi bir kısmı ülkemize ulaştı. Bugünkü görüşmelerimizde bu konuları ayrıntılarıyla masaya yatıracağız. Ayrıca Türkiye’nin terörle mücadelesinde Avrupa Birliği’nden ‘amasız, fakatsız’ net bir işbirliği beklediğimizi tekrar vurgulayacağız. Ne yazık ki bu konuda AB’den bizzat kendi ilkeleriyle çelişen ortaklık ilişkilerimize ise hiç yakışmayan açıklamalar duyuyoruz. İki taraf arasındaki güvenin tekrar inşası için terörle mücadelemizde Avrupalı dostlarımızın tam desteğini almamız şarttır. Avrupa’da PKK’ya yönelik atılan bazı adımlar elbette önemlidir ancak beklentilerimizi karşılamaktan da çok uzaktır. Bölücü örgüt yandaşlarının Afrin operasyonu dolayısıyla Avrupa şehirlerinde sergilediği şiddet ve barbarlık inanıyorum ki Avrupalı dostlarımızın da gözünü açmıştır. Şimdiden önlem alınmazsa ve bunların üstüne gidilmezse bölücü terör örgütü yandaşları daha çok pervasız hale gelecektir.”

“SİNCAR’A DA ÖYLE ÇOK FAZLA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

PKK’nın Sincar’dan çekildiği iddialarına ilişkin soru üzerine Erdoğan, dün akşam itibariyle Irak Merkezi Yönetimi’nin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimleri hakkında istihbarat örgütlerinden bilgi aldığını belirterek şu yanıtı verdi:

“Fakat bunun netice itibariyle tamamıyla bittiği bitmediği konusunda şu anda takipteyiz. Kısmi olarak bir müdahaleleri olmuş olabilir. Nitekim bugün de Irak’tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili Türkiye’ye gelecek, onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmelerden sonra çok daha sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz odur ki Irak Merkezi Yönetimi gerçekten Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin, eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa burada da ikili görüşmelerimizi yapalım. Orada gereğini de Sincar’da biz yaparız çünkü Sincar’a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok. Bu operasyonu başarmakta bir sıkıntı varsa burada ikili görüşmelerimizi yapalım. O bölgeden bize yapılabilecek herhangi bir tacize karşı şunu bilecekler ki Türkiye gereğini her an yapacaktır.”

“MÜNBİÇ’TEN ÇIKMAYIZ GİBİ YAKLAŞIMLAR TRUMP’IN KENDİ İRADESİ DEĞİL”

ABD Başkanı Donald Trump ile Münbiç konusunda tekrar bir görüşmenin söz konusu olup olmadığı konusunda da Erdoğan, Eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye ziyaretinde ‘Münbiç'in güvenliğini beraber sağlayalım’ teklifiyle geldiğini belirterek, “Güvenliğini beraber sağlayalım dediği zaman bundan ne anlaşılır; 'buralara bizim girmek gibi niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini Amerika-Türkiye birlikte sağlayalım'. Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu. Güvenliği sağlamada müşterek hareket edebilir ama burada ‘biz çıkmayız, biz buradayız’ gibi yaklaşımlar bana göre Sayın Trump’ın kendi iradesi değildir. Ama bu tür gelişmelerde de anında Sayın Trupm’la da, Sayın Putin’le de bu tür görüşmeleri yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tillerson ile yaptığımız görüşmeyi şu anda dile getiriyorum ve onu da tabi ABD’nin bir teklifi olarak, düşüncesi olarak düşünüyorum. Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Münbiç ile ilgili ne diyoruz, Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse biz buraları sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım. Amerika’nın, bizim, Rusya’nın ve İran’ın üzerine düşen görev budur” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.