Öne Çıkanlar bugünün gündem başlıkları ukrayna Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici Tarhan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hatay süt mgm tim MÜSİAD Yönetim Kurulu Akbank 2024 birinci çeyrek finansal sonuçları Li Qiang

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’de 3.5 Milyon Suriyeli, 500 Bin Iraklı Mülteci Var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’de Suriyeli olarak yaklaşık 3.5 milyon, Iraklı olarak da 500 bin mülteci var. Ayrıca tabi Afganistan, Pakistan buralardan da sürekli gelip geçen mülteciler oluyor. Fakat biz bunlardan yakalananları tekrar ülkelerine Afganistan’a Pakistan’a gönderiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün resmi ziyaret kapsamında Macaristan’a gitti. Erdoğan, Budapeşte'de Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ve Başbakanı Viktor Orban ile görüştü. Başbakan Orban ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, gerçekeşen topantılarda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel alandaki çalışmalara ilişkin konuştuklarını belirterek, “Şahsıma ve heyetime gösterilen sıcak misafirperverlikten dolayı da Macar dostlarımıza teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

“BİR SONRAKİ TOPLANTI TÜRK-MACAR STRATEJİK ORTAKLIĞINA YENİ BİR DİNAMİZM KAZANDIRACAK”

Türkiye ile Macaristan sadece kültürel konularda değil her alanda mükemmel ilişkilere sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2013 yılında kurduğumuz yüksek düzeyli stratejik konsey, bu işbirliğimizin en önemli bir merhalesidir. 2019 ilkbaharında da yeni toplantımızı gerçekleştireceğiz ve aramızdaki ilişkilerin nereden nereye geldik, nereye gidiyoruz bu işbirliği konseyi ile bunları yürüteceğiz. Macaristan’da yapacağımız bir sonraki toplantının da Türk-Macar stratejik ortaklığına yeni bir dinamizm kazandıracağına inanıyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE SURİYELİ 3.5 MİLYON, IRAKLI 500 BİN MÜLTECİ VAR”

Şu anda Türkiye’de ne kadar mülteci olduğuna ilişkin sorulan soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cümlelerle yanıt verdi:

“Türkiye’de Suriyeli olarak yaklaşık 3.5 milyon, Iraklı olarak da 500 bin mülteci var. Ayrıca tabi Afganistan, Pakistan buralardan da sürekli gelip geçen mülteciler oluyor. Fakat biz bunlardan yakalananları tekrar ülkelerine Afganistan’a Pakistan’a gönderiyoruz. Geri iade yerlerimiz var, oralarda tutarak daha sonra uygun şartlarda kendilerini geri iade ediyoruz. Tabi biz eğer bu mültecilerle ilgili kapılarımızı açık tutmuş olsak tablo böyle olmaz. Şu anda 3.5 milyon Suriyeli ve 500 bin Iraklı, bunlar daha çok ya kamplarda ya da ülkemizin içerisindeki değişik yerlerde bulunuyorlar. Fakat geri dönüşlerde başlamadı değil. Örneğin Afrin, Cerablus, El Bab burada 250-260 bin Suriyeli geri döndü. En son İdlib’te yine bir iltica durumu ile karşı karşıyaydık. Orada da 60 bin civarında mülteci olma durumunda kalan Suriyeliler İdlib Merkezine geri döndüler. Her türlü tedbiri alıyoruz.  Onları ülkemizde misafir etmeye gayret ediyoruz.”

“İÇERİ GİRİP DE BUNUN DIŞARI ÇIKIP ÇIKMADIĞINI KİMİN İSPAT ETMESİ LAZIM?”

Suudi Arabistanlı gazetecinin durumuna ilişkin sorulan soruyu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cümlelerle yanıtladı:

“Ülkemizde özellikle İstanbul’umuzdaki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda cerayen etmiş olması bizler için çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti olarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Yani bunu bazı çekinceler içerisinde kalarak kendi haline bırakamayız. Bunun uluslararası camiadaki akışı nedir az çok biliyoruz. Nedir bu? Örneğin bu kişi bir gazeteci ve nişanlısı ile beraber gelmiş olduğu başkonsoloslukta nikahla ile ilgili muamelelerini yapacakken eşi tabi içeri alınmıyor. Şimdi bir insan kendisi içeri girip de bunun dışarı çıkıp çıkmadığını kimin ispat etmesi lazım? Oradaki başkonsolosluk görevlilerin ve sizin kameranız yok mu? Hepsi var. Bunu niçin ispat etmiyorsunuz, ispat etmeniz lazım. Nişanlısı dışarıda bekleyen bir gazeteci, dışarı çıktığı zaman herhalde nişanlısıyla tekrar buluşarak gitmesi gereken yere gitmez mi? Bütün bunlarla birlikte ayın 2’sinden bu yana şu anda elde herhangi belge, bilgi yok. Bize müracaat edildiği andan itibaren gerek emniyet teşkilatımız, gerek istihbarat teşkilatımız bununla ilgili seferber olmuş durumdalar.”  

Anahtar Kelimeler:
Macaristan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.