Öne Çıkanlar filistin Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yök Metina berlin milli savunma bakanlığı ırak Çetin Düz Kimdir Koronavirüs Zeytin Dalı Harekatı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev terörist

Davutoğlu'ndan İslam Dünya Liderlerine

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Zirvesi’nde konuştu. Başbakan Davutoğlu İslam İşbirliği zirvesinde yaptığı konuşmada İslam Dünyası liderlerine ortak tavır çağrısı yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünyada en zengin doğal kaynaklara İslam dünyasının sahip olduğunu ancak en fazla dış yardıma ihtiyaç hisseden ülkelerinin de İslam coğrafyasında bulunduğunu belirterek, “İslam zirvesi bu çerçevede İslam dünyasının yeniden uyanışına, barışın, adaletin hakim olmasına ve dünyaya da mübarek dinimizi en iyi şekilde anlatmamıza vesile olmasını diliyorum” dedi.

İslam dünyasının çok önemli meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Biz İslam medeniyetinin bugünkü temsilcileri olarak İslam dünyası ve İslam medeniyeti dünyaya barış ve adalet iletmek üzere bugün burada bir araya geliyor. Ama bir taraftan da çok güçlü bir muhasebe yapmak durumundayız. İslam dünyası bütün köklü kültürel hareketlerin merkezi olmuştur. Ama bugün maalesef bu kültür ve medeniyet zenginliğimizi dünyaya sunmakta etkili olamıyoruz. Bu gün iç gerilimlerle, savaşlarla yüz yüzeyiz” diye konuştu.

Dünyada en zengin doğal kaynaklara İslam dünyasının sahip olduğunu ancak en fazla dış yardıma ihtiyaç hisseden ülkelerinin de İslam coğrafyasında olduğunu belirten Davutoğlu, “Jeopolitik kuşak itibariyle dünyanın en önemli jeopolitik kuşağı üzerinde bulunuyoruz ancak dünyadaki önemimiz bu jeopolitik kuşağın önemi kadar yansıtmıyor. İslam zirvesi bu çerçevede İslam dünyasının yeniden uyanışına, barışın, adaletin hakim olmasına ve dünyaya da mübarek dinimizi en iyi şekilde anlatmamıza vesile olmasını diliyorum” dedi.

“BUGÜN İSLAM DÜNYASI AŞIRILIKLA ANILMAMAK DURUMUNDA”

Kültürel dini hayat anlamında İslam’ın barış mesajının dünyaya en iyi şekilde iletmesi ve bu mesajın dışında hareket eden yapılara karşı da ortak bir tavır sergilemesi gerekliliğine değinen Davutoğlu, “DEAŞ gibi, mezhepçi akımları gibi bir takım aşırı akımların Türkiye üzerinde, İslam dünyasında ve bütün dünyada hep beraber takınacağımız ortak bir tavırla bunlara karşı mesajımızı sesimizi yükseltmeliyiz. Bu gün İslam dünyası aşırılıkla anılmamak durumunda. İçimizde ne zaman bir gerilim yaşansa biz İslam dünyasının liderleri olarak İslam dinin barış mesajını en iyi şekilde iletmeliyiz” diye konuştu.

“İSLAM TERÖRÜ LANETLER”

“Teröre ve İslam’ı terörle aynılaştırmaya, özdeşleştirmeye çalışan tavırlara karşı da ortak bir duruş sergilemeliyiz” diyen Davutoğlu, “İslam terörü lanetler. Her bir insanın canını bütün bir insanlığın olarak gören İslam inancı her türlü terör karşısında ortak bir mesajı bünyesinde taşımıştır. Şimdi de İslam dünyasının liderli olarak teröre karşı tutumumuzu açık bir şekilde sergilemeliyiz” dedi.

“SURİYE KONUSUNDA ORTAK TAVIR SERGİLEMELİYİZ”

Suriye konusunda farklı kanaatlere sahip olunabileceğini ancak Suriye’deki insanların karşı karşıya kaldıkları sorunlar karşısında ortak bir tavır sergilemek gerektiğine vurgu yapan Davutoğlu Türkiye’nin bugün 2 milyon 700 bin Suriyeli vatandaşı ağırladığını anımsattı.

Davutoğlu, İslami konularda herkesten önce İslam dünyasının ön plana çıkmasının büyük bir önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

“SİYASİ GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZI BİR KENARA BIRAKMALIYIZ”

Siyasi görüş ayrılıklarının giderilebilmesi için üst düzey siyasi diyaloğa önem vermek zorunda olduklarını söyleyen Davutoğlu, “Her birimiz kendi devletlerimizin görüşlerini savunmakla birlikte İslam dünyasının sorunları söz konusu olduğunda hiçbir kayıt, sınır olmaksızın bir araya gelmeli, ikili, üçlü ve çok taraflı zeminlerde özellikle İslam işbirliği teşkilatı bünyesinde bu sorulara çare aramalıyız. Bu gün Suriye konusu dünyanın merkezinde bir sorunsa her şeyden önce bizlerin bu soruna ilgi göstermesi gerekir. Siyasi görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak İslam dünyası içindeki her sorunu ele alabilecek olgunlukta ikili temasları artırmak ve siyasi ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“İSLAM DÜNYASINA DÖNÜK OLARAK SINIRLARIN YENİDEN ÇİZİLMESİ ÇABALARINA KARŞI İLKELİ TUTUM”

Davutoğlu, İslam dünyasında sınır bütünlüklerinin korunması için gerekenleri şöyle dile getirdi:

“Özellikle İslam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına özellikle bazı ülkelerin parçalanması risklerine karşı hep birlikte sınır bütünlüklerini savunmak ve üye ülkelerin sınır bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutum takınma zorunluluğumuz var. İslam dünyasının yeniden parçalanma teşebbüslerine karşı hep beraber uluslararası hukuk çerçevesinde İslam dünyasının ve üye ülkelerin sınır bütünlüğünün korunması konusunda da ortak bir tavır içinde olmalıyız.”

“FİLİSTİN, İSLAM DÜNYASININ ONUR MESELESİ”

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a hitaben konuşan Davutoğlu , “Başta Filistin olmak üzere işgal altındaki tüm İslam ülkelerinin kurtarılması konusunda da ortak bir tavır takınmak durumundayız. Filistin’in hürriyetine kavuşması ve başkenti doğu Kudüs olan Filistin’in İslam dünyasının bir onur meselesi olan Filistin konusunda aynı şekilde durmak durumundayız” diye konuştu.

Davutoğlu, değişik ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıklarla haklarının korunması yönünde barışçıl adımların artırılması gerektiğine işaret ederek, “Hem işgal altındaki Filistin, Kırım, Karabağ gibi toprakların kurtarılması hem de Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması İslam işbirliği teşkilatının uluslararası etkinliğini gösterecek önemli göstergelerden biridir” dedi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

Ekonomik işbirliği konusunda ortak bir tavır sergilemesi gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, “İslam işbirliği teşkilatı üyelerinin ekonomik işbirliği istediğimiz düzeyde değil. Bu zirvede bu ilişkilerin derinleşmesi ve İslam işbirliği teşkilatı bünyesinde bütün ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak bir zeminin oluşması yönünde siyasi liderler olarak açık ve net bir şekilde ortak tavır geliştirmeliyiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.