Erdoğan: Türkiye'nin Afrika'da Sömürgeci Geçmişi Olmamıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin Afrika’da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kıta ülkeleriyle kurmak istediğimiz ilişki de eşit ortaklık, karşılıklı saygı temelindedir. Savunma sanayinde, turizmde, ekonomi, ticaret, tarım tüm bu alanlarda ortak yatırımlar içerisine girebiliriz. Biz, Uganda’nın geleceğinin daha çok aydınlık, daha parlak olduğuna inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Uganda’ya gerçekleştirdiği ilk ziyarette bir basın toplantısı düzenledi. Kampala’da bulunmaktan, Türkiye’den Uganda’ya Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, Uganda’nın geçen yıllardaki ebola salgınıyla mücadelede öncü rol oynadığını, üroloji biliminde geliştirdiği stratejilerle sağlık alanında önemli başarılara imza attığını aktardı.

Türkiye’nin batı Afrika’nın ebola ile mücadelesine tıbbi katkı sağlayarak 5 milyon dolar katkıda bulunduğunu dile getiren Erdoğan, Uganda’nın milenyum kalkınma hedeflerine anayasasında yer vererek hedeflere ulaşmasındaki kararlılığını ortaya koyduğunu vurguladı.

“Bu güzel ülkenin çalışkan insanlarının bu yıl Afrika’nın güneş enerjisiyle çalışan ilk otobüsünü üretmiş olduklarını öğrendim” diyen Erdoğan bundan dolayı ülke insanlarını tebrik etti.

Doğu Afrika’da istikrarı tehdit eden en önemli konunun terörizm olduğunu, bu konuda mezhepçilik, ırkçılık ve terörizm başlıklarını çok önemsediğini vurguladı.

-TERÖRİZMLE MÜCADELE VURGUSU-

Türkiye’nin 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak bunun bedelini bölgede çok ağır ödediklerini dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

“Bölgenin en önemli tehdit unsuru şu anda mezhepçiliktir. İkincisi ırkçılık unsurudur. Ne yazık ki ırkçılık unsuru da terörizmi teşvik eden en önemli başlıklardan bir tanesidir. Aslında bizim değerlerimizde ne Arap’ın Arap olmayana, ne Arap olmayanın Arap’a üstünlüğü yoktur. Üstünlük yaratıcıya yakın olmakla tanımlanır. Biz yaratılanı yaratandan ötürü severiz. Bizim için asla makam, mevkii, ırk bunların hiçbiri takdir sebebi değildir. Üçüncüsü terörizm. Bölgenin terör ve teröristle mücadelesinde bizler bugüne kadar çok büyük bir mücadele ortaya koyduk.”

Afrika açılımı çerçevesinde sahra altı Afrika’da açılan ilk büyükelçiliğin Uganda da olduğunu anımsatan Erdoğan, bundan sonraki sürecin çok daha güçlü kılınmasını istediklerini belirtti.

-“BUGÜN İMZALANAN ANLAŞMALAR YAPTIĞIMIZ VERİMLİ GÖRÜŞMELERİN BİR NETİCESİDİR”-

Geleceğe ilişkin projelerle ilgili hemfikir olduklarını belirten Erdoğan, 115 kadar iş adamıyla birlikte geldiğini ve bu akşam yapılacak yemekle işadamlarının bir araya getireceklerini aktardı.

“Bugün imzalanan anlaşmalar yaptığımız verimli görüşmelerin bir neticesidir” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin Afrika’da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kıta ülkeleriyle kurmak istediğimiz ilişki de eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan kazan temelindedir. Tüm alanlarda, savunma sanayinde, turizmde, ekonomi, ticaret, tarım tüm bu alanlarda ortak yatırımlar içerisine girebiliriz. Biz, Uganda’nın geleceğinin daha çok aydındık, daha parlak olduğuna inanıyoruz. Ziyaretimin hayırlara vesile olmasını, ‘Beyaz Nil’ kadar bereketli geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.