Öne Çıkanlar terörist Koronavirüs abd rusya chp gündem özeti Pandemi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cumhurbaşkanı erdoğan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan tbmm suriye

Fotokapanlar Yaban Hayatı İçin Kayıtta

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü yaban hayvanlarını izlemek için teknolojiden faydalanmaya devam ediyor.  DKMP Genel Müdürlüğü tabiata yerleştirdiği bin 581  adet fotokapan ile yaban hayatını kayıt altına alıyor.
 
Fotokapanla yaban hayatını izleme çalışmaları hakkında açıklama yapan DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş şöyle konuştu: “Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları, DKMP Genel Müdürlüğünce oldukça önemsenen bir husus. DKMP Genel Müdürlüğü Ülkemiz tabiatındaki çeşitli yerlere yerleştirilen fotokapanlarla yaban hayatı hakkında pek çok bilgiye ulaşabiliyor.Yerleştirilen fotokapanlar büyük memeli popülasyonlarının izlenmesi ve yaşadıkları çevreye etkilerinin araştırılması, insan-yaban hayvanı çatışmasının sebeplerinin tespiti ve çözüm yollarının araştırılması, türlerin belirli alanlarda varlık/yokluk durumlarının araştırılması, kaçak avcılık ve karayollarında yer alan önemli geçiş noktalarının yaban hayvanlarınca kullanılma sıklığının tespiti gibi hususlarda pek çok bilginin edinilmesinde kullanılıyor.”
 
Taş şöyle devam etti: “Önünden geçen canlıların hareketini algılayarak çok kısa bir süre içinde çekim yapabilme özelliğine sahip fotokapanlarason dönemde GSM devrelerinin entegre edilmesi ile elde edilen fotoğrafların birkaç dakika içinde cep telefonuna MMS olarak yada mail adresine fotoğraf  şeklinde gönderilmesi de mümkün hale geldi. Bu sayede yaban hayvanı yakalama ve tasmalama çalışmaları ile kaçak avcılığın engellenmesi gibi koruma faaliyetlerinde büyük kolaylık sağlanıyor” dedi.
 
Fotokapanlara kaçak avcılar da yakalanıyor...
 
DKMP Genel Müdürlüğü tarafından araziye yerleştirilen fotokapanlara bu güne dek pek çok canlı takıldı. Ülkemizin çeşitli illerindeki Yaban Hayvanı Geliştirme Sahalarında kızıl geyik, karaca, ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi pek çok tür görüntülendi.Geçtiğimiz günlerde ise Osmaniye’deki fotokapanla izleme çalışmalarındailk kez ülkemizde nadir görülen sırtlan Amanos Dağlarında görüntülendi.


 
Bunların yanısıra fotokapanlara kaçak avcılar da yakalandı. Geçtiğimiz yıl Isparta’da av ve yaban hayatını koruma ekipleri tarafından uzun zamandır takip edilen kaçak avcılar,  vurmuş oldukları yaban keçisini taşırken fotokapanlara yakalanmıştı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.