Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anket çin Batuhan Sert Antalyaya ilk 8 ayda kaç kişi ziyaret etti namlu Ankara Büyükşehir Kadın Otobüs Şoförü mü alacak sol asfalt ekipleri çukurovada çalışıyor finansbankta bayram kredisi aydın 2 Nisan 2024 Salı Gündemi

Gıda-iş: Açıklanan Çay Alım Fiyatı Üreticiyi Mağdur Etmektedir

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası, yaş çay alım fiyatının üriticiye ve onların örgütlerine sorulmadan bakanlık tarafından belirlenmesine tepki gösterdi. 

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası yaptığı açıklamada; Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı 2016 yaş Çay alım fiyatının açıkladı. Çay taban fiyatı üreticiler ve onların örgütlerine sorulmadan açıklandı. Oysaki konunun esas tarafı olan Çay üreticileri ile yaş Çay alım fiyatları belirlenmeliydi. Açıklanan fiyatla Çay üreticileri bir kez daha özel sektöre teslim edilmektedir. Çünkü özel sektör haftalarca önce sürdürdüğü lobi faaliyetleriyle Çay taban fiyatının nasıl olacağını zaten belirlemektedir. Geriye belirlenen Çay taban fiyatının yetkililer tarafından açıklanmasına kalıyor. Bu yılda böyle oldu, Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanı Faruk Çelik yaş Çay taban alım fiyatını açıklamış oldu. 2 TL üzerinde beklenen yaş Çay alım fiyatının 1.90 TL olarak belirlenmesinin Çay üreticilerinin korumasız ve özel sektöre teslim edilmesinden başka bir anlamı yoktur. Çay alım politikası bir kez daha şunu göstermiştir. Çay üreticisinin özel sektörün insafına bırakarak mağdur etmektir. Kota ve kontenjan uygulaması ile birlikte düşünüldüğünde Çay üreticisi fazlasıyla mağduriyet ve sorun yaşayacaktır. Bakan, özel sektöre seslenerek yaş Çay taban fiyatına uyulmasını isteyerek, üreticiyi mağdur etmeyin demektedir. Bu güne kadar özel sektör hangi kural ve kaidelere uymuştur ki, bu günde uysun. Yâda özel sektör kural ve kaidelere uymadığı koşullarda, bakanlık hangi yaptırımları uygulayacak bunu Çay üreticilerine söylemesi gerekirdi. Açıklanan fiyat yeterli değildir. Ancak bu taban fiyatın özel sektör içinde geçerli olması, bunun altındaki alımların yasaklanması gerekmektedir. Çay taban fiyatının bir güvencesi ise, Çaykur’un kotayı kaldırmasıdır. Tüm üreticilerin çayları kamu tarafından alınsın sözü verilirse ve protokole bağlanırsa özel sektör çayın fiyatını düşüremez.

Çay taban fiyatının açıklanması öncesi konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2015 yılında rekor kırdıklarını, 2 Milyar ciro yaptıklarını ve yeni markalar ürettiklerini, 2015 yılında karların %88 artığının ifade ediyor. Ama mevsimlik işçilerin sorunlarına değinmiyor. Tüm enerji ve güçleriyle 4 ay boyunca gece-gündüz demeden çalışan mevsimlik işçilerin sorunları ise giderek büyüyor. Tüm Çaykur işçileri yarattıkları bu değerden paylarını alamamaktadır. Karını %88 artan Çaykur, işçilerin ücretlerini ise enflasyona bağlamış durumdadır. Bu durum kabul edilemez. Çaykur kar oranının artışı tutarında Çaykur işçilerinin ücretlerini arttırmalıdır. Tüm mevsimlik işçileri kadroya alarak bu mağduriyete son vermelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.