Öne Çıkanlar ankara konya bodrum pakistan kastamonu Bala Konyada Askeri Uçak Düştü boyun Ankarada Silahlı Çatışma halkevleri cumhurbaşkanı erdoğan enflasyonla mücadelede başarı kriterleri

Güler Sabancı: Kız Çocuklarının Okula Devamlılığı ve Mezun Olmaları Şart

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kız çocuklarının okullaşma oranında ilerleme kaydedilmiş olsa da okula devamlılığının hala yeterli olmadığını vurgulayarak “Kız çocuklarının okullaşması yetmiyor, okula başlayan kızların devamlılığı ve mezun olmaları şart. Kız çocuklarının sosyal hayata katılımı, büyüdüklerinde iş sahibi olabilmeleri için okullarından mezun olmaları gerekiyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’in Türkiye’nin de önerisiyle 2011 yılında ilan ettiği 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla açıklama yapan Güler Sabancı, kız çocuklarının eğitim ve sosyal hayata katılımının önemine dikkat çekti. Son yıllarda kız çocuklarının okullaşma oranında ilerleme kaydedilmiş olsa da okula devamlılığının hala yeterli düzeyde olmadığının altını çizen Sabancı, “İlköğretimde 2002-2003 döneminde her 100 erkek öğrenciye karşılık 88 kız öğrenci okullaşırken, bu oran 2015-2016 döneminde 97’ye ulaştı. Bu artış bizi umutlandırmakla birlikte, önümüzde gidilecek daha çok uzun bir yol var. Çünkü kız çocuklarının okullaşması yetmiyor, okula başlayan kızların devamlılığı ve mezun olmaları da şart. Kız çocuklarının sosyal hayata katılımı, büyüdüklerinde iş sahibi olabilmeleri için okullarından mezun olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Ali İle Ayşe Sıraları Dolduruyor Ama Diplomayı Alan ve İşe Giren Ali’ler Oluyor”

Açıklamasında TÜİK verilerine de değinen Sabancı Türkiye’de lise, yüksekokul mezunu kadınların sayısının erkeklerin çok gerisinde olduğunu belirterek “Eğitimdeki bu eşitsizlik elbette kadın istihdam oranına da ciddi bir şekilde yansıyor. Türkiye’de kadının işgücüne katılımı maalesef yüzde 40’ın altında. Kısacası Ali ile Ayşe okullu olup sıraları dolduruyor, ama sonunda eğitime devam eden, diplomayı alan ve işe giren Ali’ler oluyor” dedi.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Duyarlı Olunmalı”

Kız çocuklarının desteklenmesi ve güçlendirilmesinin, toplum olarak en acil çözüm üretilmesi gereken konuların başında geldiğini ifade eden Sabancı sözlerine şöyle devam etti: “Sabancı Vakfı olarak odaklandığımız konuların başında kız çocukları geliyor. Kadınların eğitime, istihdama ve sosyal hayata katılımı Türkiye’nin gelişmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur. Bunu sağlamak için toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hepimizin duyarlı olması ve üzerine düşeni yapması gerekiyor.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.