Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank vakıfbank vodafone

Kalın: Cumhurbaşkanı Bütün Dövizlerini TL’ye Çevirdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “dövizlerin bozdurulması” çağrısıyla ilgili, “Cumhurbaşkanımız bu çağrıyı yaptığı gün itibarıyla hesabındaki bütün dövizleri Türk lirasına çevirmiştir. Bunun aksini beklemek, hatta düşünmek bile biraz abesle iştigaldir” dedi.

Kalın, düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın Almanya’daki havalimanında polislerce alıkonulmasına ilişkin, bu muamelenin gerekçesi ne olursa olsun asla kabul edilemeyeceğini ifade eden Kalın, “kınıyoruz” dedi. Kalın, bu konuda Alman makamlarından öncelikle tatminkar bir açıklama ve ardından soruşturmayı yapıp ilgili kişilere yönelik gerekli adımların atılmasını beklediklerini kaydetti.

Başika Kampı’nın Yasal Statü Müzakereleri Devam Ediyor”

Başika Kampı’yla ilgili olarak ise Irak makamlarıyla yürütülen müzakerelerin devam ettiğini belirten Kalın, “Kampımız orada DEAŞ’la mücadele kapsamında Iraklılara yardımcı olmaya, destek vermeye devam ediyor. Statüsünün bir hukuki çerçeveye kavuşturulması konusunda bir kağıt alışverişi var, şu anda müzakereler devam ediyor. İlgili arkadaşlarımız Iraklı makamlarla bu çalışmayı yürütüyorlar. Elbette zaman zaman Başika’yla ilgili birtakım tahrikkar açıklamalar yapılsa da genel bir memnuniyetin olduğu, orada yapılan eğitim faaliyetlerinin DEAŞ’la mücadeye katkı verdiği konusunda tam bir mutabakat var. Yasal statü meselesiyle ilgili müzakere de şu anda devam ediyor” diye konuştu.

Kıbrıs Meselesi: “Yapıcı Tutumumuzu Sürdürüyoruz”

Kalın, Kıbrıs meselesine konusunda da, “Burada iki toplumlu, iki kesimli ve iki tarafın siyasi eşitliğini esas alan bir yönetim modelinin ortaya çıkartılması çok büyük önem arz ediyor. Bu sağlandığı zaman hakikaten adanın birleşmesi, Rum ve Türk tarafının da güvenliği, refahı, barışı açısından tarihi bir dönem başlayacaktır. Bu konuda biz yapıcı tutumumuzu sürdürüyoruz. Doğru adımlar atıldığında Kıbrıs meselesinde çözüme çok yaklaştığımızı ifade edebilirim” dedi
.
“Cumhurbaşkanı, Putin’le 3 Telefon Görüşmesi Yaptı”

Kalın, bir başka soru üzerine, son dönemde Halep’te çatışmaların durdurulması ve insani yardımların ulaşması için en yoğun diplomatik çalışmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendisinin yürüttüğünü ifade ederek, “Sayın Putin’le yaptıkları üç telefon görüşmesinin en önemli başlıklarından bir tanesi Halep konusuydu” dedi.

Bu diplomatik çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Kalın, “Şartlar ne kadar zor olursa olsun biz Halep’te çatışmaların durması, insani yardımların ulaşması ve siyasi bir geçiş sürecinin sağlanması konusundaki kararlılığımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
El- Bab operasyonun da planlandığı gibi devam ettiğini belirten Kalın, bazen sahadaki gelişmelere bağlı olarak hava şartları ve benzeri durumlardan dolayı operasyonun ritmiyle, hızıyla temposuyla ilgili bir takım güncellemeler yapılabileceğini ancak hedef konusunda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi.

“Askerlerimizin Bulunması Konusundaki Çalışmalar Devam Ediyor”

Askerlerle ilgili gelişmelerin de takip edildiğini kaydeden Kalın, “Bu konuda resmi açıklamaları esas almanızı rica ediyorum. Şu ana kadar yapılan açıklamaların dışında farklı bir bilgi yok, askerlerimizin bulunması ve sağ salim ülkemize getirilmesi konusundaki çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. DEAŞ’ın Türkiye’ye dönük tehditlerine rağmen Türkiye bu canavarı ortadan kaldırmak için elinden gelen gayreti gösterecek, kararlılıkla bu mücadeleyi sürdürecektir” diye konuştu.

“Saldırı Suriye Rejimi Tarafından Yapıldı”

Kalın, El Bab’da 24 Kasım’da Türk askerine yapılan saldırıya ilişkin son bilgilerin ne olduğunun sorulması üzerine de şunları kaydetti:
“Bilgiler aynı. Genelkurmay Başkanlığımızın yaptığı açıklamayı esas alarak ben de teyitten söylüyorum, El Bab civarındaki askerlerimize dönük saldırı Suriye rejimi tarafından yapılmıştır. Bu konudaki, bizim elimizdeki bilgiler bu şekildedir. Bu da rejimin Suriye’de, Halep’te, El Bab’ta ve diğer bütün bölgelerde asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şeklide tekraren ortaya koymaktadır. Maalesef şu anda Halep’in kuzeyinde de özellikle Afrin’den aşağıya kadar sarkan YPG/PYD kuvvetleri de rejimle şu anda işbirliği halinde hareket ediyorlar.”

“Dolarlarınızı Bozdurun” Çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “dolarlarınızı bozdurun” çağrısının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilen “dekont” tartışmalarına ilişkin, “Cumhurbaşkanımız bu çağrıyı yaptığı gün itibarıyla hesabındaki bütün dövizleri Türk lirasına çevirmiştir. Bunun aksini beklemek, hatta düşünmek bile biraz abesle iştigaldir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan böyle bir kampanyayı başlatacak ve kendisi bunun içinde olmayacak, yani insanlara ‘yapın’ dediği bir şeyi kendisi yapmayacak, böyle bir şey söz konusu dahi değil. Onlar da TL’ye çevrilmiştir ve bu kampanyada Cumhurbaşkanımız da vatandaşlarımızla, iş adamlarımızla, kurumlarımızla Türk lirasına, milli paramıza sahip çıkmıştır” şeklinde konuştu. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.