Öne Çıkanlar terörist bugünün gündem başlıkları mardin ukrayna Kaleseramik orman yangınları için nasıl yardımda bulundu Çocuklarda Ters Kimlik Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici Tarhan Cilt güzzelliği Kuşadası Belediyesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ak parti sözcüsü ömer çelik

"Katma Değer Getirene Vatandaşlık Verilir"

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’ndeki Bakanlar Kurulu’nın ardından “Ekonomik Müjdeler Paketi”ni açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda, “Teröre bulaşmışsa, karışık işleri varsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu barışını bozacak faaliyetler içinde olanlara asla vatandaşlık düşünülemez. Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak, katma değer getirecek olanlara tabii ki vatandaşlık verilir” dedi.

Paketin maliyetinin sorulması üzerine, rakam vermeyen Yıldırım, “Bütçeye yükü, getirisinin çok altında olacak. Vatandaşlarımız bundan emin olabilir. Mesela bir kalem için söylüyoruz. 700 milyon yatırımcı ek külfet ödemekten kurtulacak. Bunun karşılığında 10 tane yatırım kararı veriliyorsa, yüz tane yatırım kararı verilecek” dedi.

ÇALIŞMA HAZIR
Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık konusunda ise Yıldırım şöyle konuştu:

“Türkiye açık kapı politikasıyla 3 milyona yakın komşumuzu, kardeşimizi aldık, beraber yaşıyoruz. Bu politikamızda bir değişiklik yok. Suriyeli göçmenlerle ilgili olsun, genel olarak vatandaşlığa giriş de olsun, İçişleri Bakanlığımız bir çalışma yaptı, hazır. Adım adım onların Türkiye’yi artık vatanları olarak görmelerini sağlayacak ortamı hazırladık. Sonunda kararı kendileri verecek. Suriye’de işler düzelirse, ‘Ben gidiyorum’ diyorsa, gidecek. ‘Ben Türkiye vatandaşı olmak istiyorum’ diyorsa, bizim kısıtlayıcı şartlarımız belli. Teröre bulaşmışsa, karışık işleri varsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu, barışını bozacak faaliyetler içinde olanlara asla vatandaşlık düşünülemez. Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak, katma değer getirecek olanlara tabii ki vatandaşlık verilir. Bunların da belli bir süreci var, bu işlemler başladı. Oturma, geçici çalışma, kayıt sistemi bu işlemler devam edecek.”

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA YATIRIM 
Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki fabrikalar ya da kurulacak fabrikalardan kamuya alımların gerçekleştirileceği yönünde ifadeleri olduğunun hatırlatılması üzerine, “Doğu ve Güneydoğu meselesi bugün açıklamamızda yok. Onun çalışmalarını yaptık değerlendirdik ama biraz daha üzerinde çalışılması gerektiğine kadar verdik. Bayramdan sonraki birinci veya ikinci Bakanlar Kurulu’nda hem açıklayacağız, açıkladığımız anda da yeni bir sürece geçeceğiz. Oranın iki boyutu var. Bir sosyal bir fiziki altyapı ve yenileme. Cazibe merkezleri bunun içinde var, devlet-özel sektör işbirliği bunun içinde var. Sadece Doğu ve Güneydoğu değil, onların batıdaki etkilerini de dikkate alacak büyük bir proje.”

“SURİYE İYİLEŞMEK MECBURİYETİNDE OLDUĞUMUZ BİR ÜLKEDİR”
Başbakan Yıldırım, “Suriye konusunda Türkiye’nin koalisyon ortaklarından neler beklediği, Rusya, İsrail ve Mısır’la atılan adımların Suriye yönetimiyle de atılmasının söz konusu olup olmayacağı” sorusuna ise şu yanıtını verdi:

“Suriye’nin en fazla canı yanan ülke Türkiye. Diğer ülkeler uzakta, onlara ne sığınmacı geliyor ne de teröristler oraya çok kolay erişiyor. Ama zannetmesinler ki bu böyle devam edecek. Eğer bu işe bir takım rekabet düşüncesini terk etmezlerse, buradaki kan akmaya devam edecek. Bu bir bölgesel sorun olmaktan çıkacak. Küresel bir tehdide dönüşecek. Bugün bu dünyada yayılan DEAŞ terörünün kaynağında bu var. Biz diyoruz ki buradaki paydaşların, bireysel hesapları bir kenara bırakması ve Suriye’de bu zulmün, akan kanın durdurulması lazım. Türkiye olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Dediğimiz budur.

Suriye ile görüşmeler öyle kısa vadeli olmaz. O diktatör rejim sona ersin, kendi insanlarını gözünü kırpmadan öldüren, yarım milyondan fazla insan öldüren rejimle neyi anlaşacaksınız? Bu konuda herkes hemfikir. İşler düzene binerse tabii ki biz komşuyuz, tabii ki iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir Suriye.”

ÖTV UYGULAMASI

ÖTV uygulamasının bütçeye yükünün sorulması üzerine ise Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a söz verdi. Bakan Ağbal, “Ticari taksiler dahil olmak üzere getirilen imkandan, yılbaşına kadar satın almaları halinde yararlanmalarını planlıyoruz. Araç sahipleri kendi araçlarını elden çıkaracaklar ve yeni araç alacaklar. Bu şekilde ÖTV ödemeyecekler. Burada bütçeye gelecek yük ne kadar sayıda araç satın alınacağına bağlı olduğu için açık bir öngörü yok. Ama bu konu taksici esnafımızın araçlarını yenileme suretiyle kendileri bakımından önemli bir imkan sağlayacak. Bu bir noktada ekonomik olarak olumlu dönüş de getirecek” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: “BİZ ‘DEAŞ’LA MÜCADELEDE HERKESLE İŞ BİRLİĞİ YAPABİLİRİZ’ DEDİK”

Başbakan Yıldırım, İncirlik Hava Üssü’nün IŞİD’le mücadele kapsamında Rus uçaklarına açılıp açılmayacağı sorusunu ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlamasını istedi. Çavuşoğlu, şöyle dedi:
“Biz ‘DEAŞ’la mücadelede herkesle iş birliği yapabiliriz’ dedik. Örnek olarak da koalisyon içindeki ülkelerin İncirlik Hava Üssü’ndeki uçakları ve bulundurdukları gücü verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Putin’e daha önceki dönemlerde de, uçak düşürme hadisesinden önce söylediği, ‘endişeniz DAEŞ’se, gelin DAEŞ’e karşı birlikte mücadele edelim’ sözünü de hatırlattık. Bundan sonraki süreçte DAEŞ’le mücadelede Rusya ile işbirliği yapabileceğimizi söyledik. İncirlik Hava Üssü’ne Rus uçaklarının gelmesi konusunda bir ifade kullanmadım.”

“TERÖRE DESTEK VEREN TESPİT EDİLDİĞİ ZAMAN GÖREVİNE SON VERİLECEK”

Yıldırım, “Bazı belediyelere, STK’lara ve derneklere Doğu ve Güneydoğu’da hizmet için alınan paraları terör örgütlerine finanse ettikleri gerekçesiyle bir kayyum ataması mı yapılacak? Yasal düzenleme olacak, demiştiniz, yetişebilecek mi bu yasama yılına?” sorusu üzerine de, “Teröre doğrudan, dolaylı destek veren yerel yönetimleri, belediye başkanları veya meclis üyeleri bunlar delillendirildiği zaman, tespit edildiği zaman görevine son verilecek. Onun yerine oradaki işlerin nasıl yapılacağına dair bir düzenleme bu. Bu yasama dönemi bitmeden Meclis’e gelecek üçüncü pakette de bu öngörülüyor. İçişleri Bakanı bir süreden beri buralar üzerinde müfettişler marifetiyle çalışmalarını yürütüyor. Bu şekilde görevden alınan, tutuklanan, hüküm giyenler de var” dedi.

“SEÇİM ZAMANI BİTTİ ŞİMDİ GEÇİM ZAMANI”
Yıldırım, erken seçim konusunun sorulması üzerine ise, “Nereden çıktı ya? Seçim, seçim, seçim, millet yoruldu yahu. Seçim zamanı bitti şimdi geçim zamanı. Vatandaş iş bekliyor, yatırım bekliyor, daha çok para kazanmak istiyor. Terör sona ersin istiyor. Seçim belli 2019’da, inşallah seçimimizi yapacağız” dedi.

“ATATÜRK HAVALİMANI’NDAKİ SALDIRI YENİ BİR MODEL”
Başbakan Yıldırım, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısına ilişkin de, “Önlemler tehdidin boyutuna göre sürekli güncellenir. İstanbul’daki saldırı yeni bir model. Hem canlı bomba hem de fedai saldırı. ‘Girişte bir güvenlik zafiyeti yok’ derken bunu kastettim ben. Bu tecrübeyi gördük, İçişleri Bakanlığımız bütün bu insanların yoğun bulunduğu havalimanı, metro, Marmaray bunların önüne ağır silahlı Özel Harekatçı arkadaşlarımızı koyduk ki herhangi bir şeyle karşılaştığımızda ilk cevabı bunlar verecek” diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.