Öne Çıkanlar galatasaray palandöken türk telekom ukrayna trabzonspor anadolu efes dolar Göztepe Beşiktaş Haberleri antalyaspor basketbol transfer

Kılıçdaroğlu: Mütekabiliyet Kuralını Anımsattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin yaptırım kararına ilişkin, dış politikada “mütekabiliyet kuralını” anımsatarak, “Amerika’daki iki bakan hakkında, onların bizim bakanlar hakkında aldığı kararın aynısını almaktır, biz hükümetten bunu bekliyoruz. Bunu yapabilirlerse o zaman kozlar eşitlenmiş olur” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu’nu Bakırköy’deki evlerinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ABD’nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yaptırım kararını şöyle değerlendirdi:

“Amerika’nın aldığı karar Türk halkının onurunu rencide ediyor. Eğer bir sorun varsa oturulur, konuşulur. İki bakanla ilgili alınan kararı doğru bulmuyoruz. Dün gece zaten parlamentoda bu konuda hazırlanan ve parlamentonun iradesini yansıtan bir bildiriye CHP olarak da imza attık.

Müttefikiz ABD ile müttefiklik ilişkilerinin sağlıklı zeminde ve anlaşmayla çözülmesi gerekir. 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Bu darbe girişiminin arkasında Pensilvaya’da oturan kişinin olduğunu hep beraber biliyoruz, Türkiye’nin iade talebinde bulunması son derece doğal, burada yanlışlık ‘ver papazı al papazı’ söyleminden kaynaklanıyor büyük ölçüde.

Biz Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu ifade ediyoruz, bağımsız olması gerektiğini ifade ediyoruz ama bu ülkede en önemli koltukta oturan kişi yargının bağımsız olmadığını, ‘sen onu verirsen ben de sana bunu verebilirim’ algısını karşı tarafa yerleştirdi. Bu son derece tehlikeliydi, o cümlenin maliyetini yaşıyoruz.

İki bakanın yaptıkları açıklamaları biz de dikkatle izliyoruz. Sayın Adalet Bakanı da gerekli açıklamaları yaptı. Yapmamız gereken şu; mütekabiliyet denen bir kural vardır dış politikada yani ‘bir devlet bana hangi kuralı uyguluyorsa ben de aynı kuralı o ülkeye uygularım’. Yapılması gereken mütekabiliyet kurallarına uygun olarak, Amerika’daki iki bakan hakkında, onların bizim bakanlar hakkında aldığı kararın aynısını almaktır, biz hükümetten bunu bekliyoruz. Bunu yapabilirlerse o zaman kozlar eşitlenmiş olur.”

Kılıçdaroğlu, sürecin soğukkanlı bir biçimde takip edilerek, daha dikkatli bir dil kullanılması gerektiğini de belirtti.

“Kişilik Erozyonu Yaşayan Birisini Muhatap Almak Doğru Değil”

Kılıçdaroğlu, Bakan Soylu’nun “Allah PKK’nın ve ona destek verenlerin belasını versin’ diyecekler mi, diyemeyecekler mi, merak ediyorum” şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine de, “O kişiyi muhatap almak istemiyorum. Kişilik erozyonu yaşayan, kişilik sorunu yaşayan birisini muhatap almak benim açımdan doğru değil. Bizim PKK’ya, IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı duruşumuz öteden beri bellidir. Biz hiçbir zaman gidip masaya oturmadık, onlarla masada bir araya gelmedik. Oturup pazarlık yapmadık, çadır mahkemeleri kurmadık. Onlar yaptıkları için Türkiye bu noktaya geldi. Biz o zaman da itiraz ettik, şimdi de itiraz ediyoruz. Bizim duruşumuz baştan beri belli. Öyle fırıldak gibi dönen insanlarla ben nasıl muhatap olayım ve nasıl cevap vereyim. Sahibinin sesini dillendirmiş” diye konuştu.

"Varsa Çoğunluk Kurultay Yapılır, Yoksa Yapılmaz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olağanüstü kurultay talebiyle toplanan imzalara ilişkin, “Varsa çoğunluk kurultay yapılır, yoksa kurultay yapılmaz. Bunun büyütülecek bir olay, Türkiye’nin temel sorunuymuş gibi ortaya konmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu, olağanüstü kurultay talebiyle toplanan imzaların bugün saat 16.00’da parti genel merkezine sunulacağının hatırlatması üzerine şunları dedi:

“Partinin iç politikasıyla ilgili hiç konuşmadım zaten. Varsa çoğunluk kurultay yapılır, yoksa kurultay yapılmaz. Bunu daha önce de ifade etmiştim, aynı şekilde yine ifade ediyorum, bunun böyle çok yoğun olarak tartışılmasını da doğru bulmuyorum. Ülkenin bu kadar derdi, sorunu varken, ‘partide kurultay olacak mı olmayacak mı’… İmzalar olursa olur, imzalar olmazsa olmaz. Bunun büyütülecek bir olay, Türkiye’nin temel sorunuymuş gibi ortaya konmasını doğru bulmuyorum.”

Kılıçdaroğlu, “Kırgınlığınız var mı” sorusu üzerine de “Hayır, hiç kimseye kırgın değilim” dedi. “Kızgın mısınız?” sorusuna da Kılıçdaroğlu, “Niye kızgın olayım?” yanıtını verdi.

İmzalar Teslim Ediliyor

CHP’de olağanüstü kurultay talebiyle 16 Temmuz’da başlatılan imza süreci, toplanan imzaların bugün parti genel merkezine teslim edilmesiyle tamamlanacak.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer’in sözcülüğünü üstlendiği muhaliflerce toplanan noter tasdikli imzalar, Genel Merkez tarafından denetimden geçecek. Sahte, mükerrer imza gibi kontrollerin ardından, seçimli kurultay için gerekli olan delege sayısının salt çoğunluğuna ulaşılmış olunması durumunda, 45 gün içinde genel merkezce kurultayın toplanması gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.