Öne Çıkanlar ankara konya deprem sgk bodrum chp pakistan veysel eroğlu cumhurbaşkanı erdoğan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank iata kastamonu

Kılıçdaroğlu'nun 23 Nisan Meclis Konuşması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’nun 23 Nisan toplantısında yaptığı konuşmada AK Parti iktidarını eleştirirken, dokunulmazlıklara ve tutuklanan gazetecilere vurgu yaptı. Kılıçdaroğlu, “’Sandıktan çıktım ne istersem yaparım’ anlayışının, Ulusal Egemenlik kavramıyla bağdaşmadığını ifade etmek isterim.  Çünkü ulusal egemenlik, sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram değildir” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de son günlerde yaşanan tartışmalara dikkat çekti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin,  dünyanın en eski 10 parlamentosundan biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştırması nedeniyle ‘Gazi Meclis’ unvanını taşıyan ve bu özelliğiyle de dünyanın ‘Gazi’ unvanına sahip tek parlamentosudur. Ve Cumhuriyetimiz bütün dünyaya bir bayram hediye edecek kadar ufku geniş, ulusal egemenliği baş tacı yapacak kadar halkına güvenen ve saygı duyulan devrimci kadroların ve ruhun eseridir.  Günümüzde bu kavramı çarpıtarak bir dikta rejimi kurmaya kalkışanların, öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün, 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir’de yaptığı konuşmayı iyi öğrenmeleri gerekiyor.  Bir halkın var olma mücadelesini bağımsızlıkla taçlandırmış bu yüce Meclisin fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür üyeleri bugün de zorlu bir mücadele içine girmişlerdir. Bu zorlu mücadelenin halkın egemenliğini yansıtan gerçek bir demokrasi ve özgürlüklerle taçlanacağından eminim.”  

CHP Genel Başkanı sözü bugünkü Türkiye’ye getirirken,  AK Parti iktidarına yönelik eleştirilerini de tutuklanmalara  vurgu yaparak gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Sandıktan çıktım ne istersem yaparım” anlayışının, Ulusal Egemenlik kavramıyla bağdaşmadığını belirterek,  “Çünkü ulusal egemenlik, sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram değildir” dedi.

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI

“Egemenlik, en son ferdine kadar bütün ulusundur; kayıtsız şartsız milletindir.  Hiçbir güç, kaynağını nereden aldığını iddia ederse etsin, milletin üzerinde vesayet kuramaz; kurmaya çalıştığı vesayetin kaynağı olarak da bizzat milletin kendisini gösteremez. Böyle bir yönetim tarzına, demokrasi ve cumhuriyet kelimeleri de yakışmamaktadır. Demokrasi, özgür yurttaşların, özgür medyanın, bağımsız yargının olduğu ve iktidarların, egemenliğin kaynağı olan halka her gün hesap verdikleri bir rejimin adıdır. Kayıtsız şartsız, millete ait olan egemenlik, milletin iradesini gasp etmek ve toplumun belirli unsurlarını dışlamak için bir silah gibi kullanılamaz. Üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir yerde, milletin egemenliği yoktur.Halkımız ulusal egemenliği yasama, yürütme ve yargı organları aracılığıyla kullanır.”

Kılıçdaroğlu, tarafsız ve bağımsız yargının olmadığını son günlerde tutuklanan gazetecileri örnek göstererek eleştirdi. Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

“Tarafsız ve bağımsız yargının olmadığı; yasama organının etkisizleştirildiği bir düzeni sürdürmek, ulusal egemenliğin kaynağı olan milletimizi hiçe saymak demektir. Toplumu ve sözde hasımlarını sindirmek için özel mahkemeler oluşturanlar, gazetecilerin, akademisyenlerin, aydınların tutuklanmalarını isteyenler, tahliyelerine tepki gösterenler, kararlarını beğenmedikleri zaman Anayasa Mahkemesine bile meydan okuyanlar, hukuku dinamitleyerek yolsuzluk soruşturmalarından kaçanlar ya da dokunulmazlık ve sorumsuzluk zırhının arkasına saklananlar, sadece Anayasa’yı değil ulusal egemenliği de çiğnemektedirler:”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.