Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak terör Hadise bugünün gündemi elazığ palandöken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mardin mısır

Kritik Çavuşoğlu-Pompeo Görüşmesi Yarın

Türkiye ile ABD arasında çeşitli alanlarda yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla yarın Washington’da kritik bir görüşme yapılacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı CIA eski Başkanı Mike Pompeo ile biraraya gelecek.

Menbiç’in ağırlıklı bir konunun olması beklenen yarınki görüşmeler ABD’li medyada, “Çavuşoğlu ve Pompeo Görüşmesine Geri Sayım” başlığı ile yansıdı. VOA yayınında yer verdiği geniş haberine, “Görüşme, Trump yönetiminin Türkiye ve diğer bazı ülkelere, çelik endüstrisi gibi sektörlere yüksek gümrük vergileri getirme kararının uygulanmaya başladığı bir anda gerçekleşiyor” sözleriyle giriyor.

Türk çelik sektöründen gelen “çelik üreticileri pazarında psikolojinin çok bozulduğu ve piyasanın çok etkilendiği” tepkilerinin yanı sıra son 3 aydır Amerika’dan “artık yeni sipariş gelmediği, özellikle çelik boru konusunda Amerika’nın Türk üreticiler açısından ana pazar durumunda olduğu ve bu uygulamanın sürmesi halinde önümüzdeki yıllarda firmaların kapanmaya başlayacağı” gibi değerlendirmelerine de dikkat çekiliyor.

Haberde, “Türkiye dünyanın 8., Avrupa’nın da Almanya’nın ardından 2. büyük çelik üreticisi durumunda. Geride bıraktığımız yıl Türkiye, Amerika’ya çelik ihracatında 6. sırada yer aldı” bilgileri aktarılıyor.

Türk çelik üreticilerinin yeni gümrük vergileri kararının ardında, ekonomik değil, siyasi nedenlerin olduğunu söylediklerine dikkat çeken VOA, “Türk çelik üreticilerine göre Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkiler 10 yıl önceki gibi olsaydı bugün bu durum ortaya çıkmazdı” diyor. Habere şöyle devam ediliyor.

DİĞER SORUNLAR

“Üretim endüstrisinin yanında Türk finans piyasaları da ABD-Türkiye ilişkilerindeki sorunlardan etkilenebilir. Amerikalı yetkililer, İran’a yönelik Amerikan ambargosunu deldiği gerekçesiyle eski genel müdür yardımcısı (Hakan Atilla) Ocak ayında New York’ta yargılanan Halkbank’a, ciddi bir ceza kesmeyi düşünüyor.”

VOA, Halkbanka’a büyük bir ceza kesilmesi durumunda “uluslararası yatırımcıların Türkiye konusundaki endişelerini de artırabileceğini” öne sürüyor ve  bu yıl Türk Lirası’nın dolara karşı yüzde 20’den fazla değer kaybettiğine dikkat çekiyor.  

Buna ek olarak da uzmanlara dayanarak Washington’un İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin Ankara’yı ve Tük iş dünyasını sıkıntıya sokabileceğinin değerlendirmesinin yapıldığı haberde, “Başkan Donald Trump, İran’a karşı yeni yaptırım kararları aldı. Amerika bu noktada bu yaptırımları delecek şirketleri de uyardı. Ankara, Washington’un bu uyarılardan rahatsız olmuş görünüyor” deniliyor.

VOA, “İran’a yönelik ambargolarına riayet etmek her durumda Ankara açısından maliyetli olacak”  savunduğu haberde, “Öte yandan,  Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın Türkiye’de yargılanıyor olması, Washington’un Ankara’ya yönelik yeni yaptırımlar getirmesi tehdidi içeriyor” görüşünü de dile getiriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.