Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti deprem erdoğan gündem başlıkları çin türkiye Covid19 recep tayyip erdoğan türk telekom pkk

Kurban Seçiminde ve Kesiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Kurban Bayramı nedeni ile yaptığı açıklamada, hayvan hastalıkları açısından gerekli kontrolleri yapılmamış hasta hayvanların sadece eti tüketenleri değil, hayvan ile temas eden herkesi risk altına almakta olduğunu belirtti.
 
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle uyarılarda bulundu. Saner, “Satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi gerek kurban, belirtilen yerlerde ve hijyenik bir ortamda kesilmelidir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasına göre; satılırken, hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanır. Aynı şekilde cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır” ifadelerini kullandı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen, kurban seçerken dikkat edilmesi gereken özellikler şunlar:

  • Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport,  küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan,
  • Küpesi bulunmayan,
  • Çok zayıf olan,
  • Gebe olan,
  • Yeni doğum yapmış olan,
  • Yüksek ateşi olan,
  • Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,
  • Kılları karışık ve mat halde olan,
  • Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,
  • Salya ve gözde akıntısı bulunan,
  • Pis kokulu ishali olan,
  • Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan
  • Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,
  • Yara, şişlik ve ödemi olan,
  • Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir.
Kesim İşlemi Yapacak Kişilerin Ellerinde Yara Olmamalı
 
İşlemlerin hayvana acı çektirmeden ve hijyenik olarak yapılmasına dikkat çeken Saner, “Kurban kesen ve parçalayan kişilerin ellerinde yara olmaması, bu durumda olan ve kesim yapmak durumunda kalan kişilerin ise hijyenik açıdan eldiven kullanmaları önemlidir. Eldiven kullanmadan kesim işlemi yapılmışsa, bu etlerin çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca bunların ve hastalık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bütün bunlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir Sakatatlar tüketilecekse, kesim sırasında temiz bir şekilde çıkarılmalı, etler ile aynı ortamda bulundurulmamalı ve aynı ortamda muhafaza edilmemelidir” dedi.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.