Lozan Antlaşması’nın 94. Yılı Heybeliada’da Kutlandı

İnönü Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfı, Lozan Antlaşması’nın 94. yıl dönümünde İsmet İnönü’nün Heybeliada’daki köşkünde kutlama programı düzenledi.
 
Lozan Antlaşması’nın 94. yılı İsmet İnönü’nün Heybeliada’daki köşkünde kutlandı. İnönü Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfı tarafından düzenlenen etkinliğe İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ve çok sayıda CHP Milletvekili ile Belediye Başkanı katıldı.

 

İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, konuşmasında Cumhuriyet’in ilk nesil çocukları olarak Lozan’a her zaman sahip çıktıklarının altını çizerek bu antlaşmanın Türk tarihi açısından önemine vurgu yaptı.
 
“Türkiye’den Çıt Yok”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılma Büyükersen, Türkiye Yunanistan arasındaki “ada sorunu”na dikkat çekerek, “Sizin hakimiyetinizdeki adalara asker çıkarıyor. Hava üssü kuruyor, helikopter üssü kuruyor. Yunan Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı oraya gidip askerleri tebrik ediyorlar. İzmir’in Koyun Adası. Aydın Hursit Adası, Aydın’ın Eşek Adası, Aydın Nergizcik Adası, Muğla’ya bağlı Keçi Adası, Sakarcılar Adası ve daha bir sürü adada Yunan askeri tatbikat yapıyor. Türkiye’den ise çıt yok” şeklinde konuştu.
 
“Lozan, Cumhuriyet’in Tapu Senedidir”
Lozan Antlaşması’nın Cumhuriyet’in tapu senedi olarak nitelendiren Kartal Belediye Başkanı Altıok Öz, Lozan’la ilgili “2003’te 10 milyar dolar alacağız diye Amerikalı askerleri Silopi’de konuşlandıran muhalefetin dışında kalan idare mensubu milletvekilinin yiğitçe davranışı sonucu engellenen 2003 tezkeresinin ötesinde yok olmuş, tamamen borçlara katılmış ve Lord Curzon’un dediği gibi ‘Bunları kağıt üstünde alıyorsunuz, ama para dileneceksiniz’ diye söylenen bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin başı dik bir şekilde var olmasını sağlamış bir antlaşmadır” ifadelerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.