Öne Çıkanlar ankara chp konya tsk deprem sgk bodrum Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ırak cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır pakistan

Meclis'te 23 Nisan : HDP Grup Başkanvekili Demirel

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Güneydoğu’da yaşanan terör operasyonlarına dikkat çekerek, “Sur'da, Silopi'de, Yüksekova'da, Nusaybin'de, Şırnak'ta bugün çocuklar dışarı çıkıp bayramı kutlamak bir yana evinin bahçesine çıkıp oyun bile oynayamamaktadır. Evlerin içinde ya da önünde çocuklar katledilmektedir” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkavekili İsmail kahraman Başkanlığı’nda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplandı.

HDP Grubu adına 23 Nisan konuşmasını Grup Başkanvekili Çağlar Demirel konuştu.

HDP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, çözüm sürecinden bahsetti.

Demirel, “Bizler, çözüm süreci boyunca parti olarak darbeci anlayışın yerleştirildiği tıkanıklığı aşmak ve çoğul kimliklere dayanan demokratik bir siyasetin yerleşmesini sağlamak için çaba içerisinde olduk. Nitekim, bu çabalarımız Dolmabahçe mutabakatıyla, deyim yerindeyse, ete kemiğe büründü” diye konuştu.

Çağlar Demirel, Dolmabahçe mutabakatını hatırlatarak şöyle dedi:

“Türkiye'de kimlikler arasında kalıcı barışı tesis etmek ve darbecilere değil, halka dayanan siyaseti sağlayacak olan Dolmabahçe mutabakatı, her türlü tekçi, inkârcı ve asimilasyonu merkezine alan anlayışı mahkûm etme potansiyeline sahip bir demokratik anlayışın dışa vurumudur. Fakat bu demokratik anlayışı ve kalıcı barışa yönelik umudu çağrıya karşı darbeci anlayıştan miras kalan bir yok sayma, tekçilik, inkârcılık çizgisi siyasi irade tarafından esas alınmıştır. Dolmabahçe mutabakatının inkârıyla birlikte ülkemiz büyük bir savaş atmosferinin içine sokulmuştur. Bu atmosfer içerisinde siyasi irade tarafından dayatılan öneri bir rejim değişikliğidir. "Türk işi başkanlık sistemi" adı altında getirilen bu rejim, Meclis iradesini devre dışı bırakmak, tekçiliği tesis etmek, güçler ayrılığını tuzla buz etmek üzerinden kendisini var etmek istemektedir.”

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlanıldığı bugünde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör operasyonlarına dikkat çeken Demirel konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Dokuz aydır süren ablukalardan ötürü yaşamını yitiren 600'den fazla kişiyle birlikte bugüne kadar 102'si çocuk, 99'u kadın olmak üzere toplamda 868 kişi yaşamını yitirmiştir. Sur'da, Silopi'de, Yüksekova'da, Nusaybin'de, Şırnak'ta bugün çocuklar dışarı çıkıp bayramı kutlamak bir yana evinin bahçesine çıkıp oyun bile oynayamamaktadır. Evlerin içinde ya da önünde çocuklar katledilmektedir. Silopi'de top atışı sonucu katledilen 2 yaşındaki Esra Şalk bebek, Cizre'de üç aylık Miray bebek bunlardan sadece ikisidir. Ölü bedeni buzdolabında bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga, Sur'da ekmek almaya giderken 12 yaşında Helin Hasret Şen, cenazesi Sur'da olan ve ailesi tarafından alınmasına izin verilmeyen Rozerin Çukur, bu ülkede mevcut Hükûmetin abluka politikasının çocuklara dayattığı yıkımdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.