Öne Çıkanlar terörist abd rusya Koronavirüs chp cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan tesk genel başkanı bendevi palandöken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ATO Başkanı Gürsel Baran İsrail deprem

ÖiB: "Medya Üzerindeki Baskı Sürüyor"

Özgürlük için Basın (ÖiB)/Medya Özgürlüğünü güçlendirme, Haziran ayı raporunu açıkladı. Her ay düzenli olarak yayınlanan raporun, Haziran ayı saptamalarında, medya üzerindeki baskıların sürdüğü belirtildi.

Haziran ayı raporunda şu an hapiste bulunan gazetecilerin 19’unun tutuklu, 15’nin ise hükümlü olduğuna dikkat çekildi. Raporda, gazetecilere atfedilen suçların büyük çoğunluğunun, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “ terör propagandası yapmak”, “gizliliği ihlal”, “yargıyı etkilemeye teşebbüs “ ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, suçlamaları olduğuna dikkat çekildi.
 
Raporda şu ifadeler kullanıldı:
 
“Yasalarda hürriyeti kısıtlama ve tutuklama uygulamasının istisnai olması ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurulara verdiği çeşitli kararlarda uzun tutukluluğun, hak ihlali olduğunun altının çizilmesine rağmen gazetecilere verilen bu cezaların başta anti-terör yasaları olmak üzere diğer ilgili yasalarda iyileştirme gereğinin yanı sıra adli yaklaşım değişikliğinin zaruri olduğunu göstermektedir.”
 
“Saldırganların Mahkemelerce Adil Şekilde Cezalandırılmaları Olmalıdır”
 
Medya mensuplarına veya medya kurumlarına yöneltilen saldırıların hak edilen cezaları almamasına dikkat çeken raporda, örnek olarak Hürriyet gazetesi matbaasına yapılan baskın gösterildi. Haziran raporunda, açılan davada 10 sanığın beraatına karar verildiği, itirafı kayda geçen bir kişinin bile iyi hal indiriminden faydalandırılarak serbest kaldığı hatırlatıldı. Raporda, bu tür uygulamaların “medyaya saldırı cezasız kalır” gibi bir olgu yaratabileceği ve bazı kişileri suç konusunda cesaretlendirebileceği vurgulandı. Haziran ayı raporunda, “medya mensuplarına ve kurumlarına yönelik saldırıların önünün alınmasının tek yolu, saldırganların mahkemelerce adil şekilde cezalandırılmaları olmalıdır” ifadeleri yer aldı.
 
Raporda,  muhalif kimliği ile tanınan Özgür Gündem gazetesine dayanışma amacı ile başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan çok sayıda gazetecinin medyaya yönelik baskılardan paylarını aldığına dikkat çekildi. Kampanyaya katılan İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile yazar Ahmet Nesin’ in tutuklandıkları ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıklarına dikkat çekildi.
 
“Yayın Yasaklarının Savunulması Elbette Ki Düşünülemez”
 
Raporda, yayın yasaklarının da halen sürdüğü belirtilirken, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda, terör örgütü İŞID’e mensup üç teröristin gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 44 kişinin hayatını kaybetmesi, 238 kişinin ise yaralanmasına neden olan olay sonrası yayın yasağının hiç aksatılmadan süratle gerçekleştiğine dikkat çekildi. “Yayın yasaklarının savunulması elbette ki düşünülemez” ifadelerinin yer aldığı raporda “ancak terör saldırılarının en önemli amacının toplumu infiale sürüklemek ve bezginlik duygusunu hakim kılmak olduğu göz önünde bulundurularak medya tarafından yapılan yayınlarda da azami hassasiyet gösterilmesinin” gerekli olduğu vurgulandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.