ORSİAD Başkanı Çamur, “Büyümenin Lokomotifi Siparişe Yetişen Sanayici”

ORSİAD Başkanı Levent Çamur, ikinci çeyrekteki yüzde 21,7’lik büyümede Türk sanayicisi ve ihracatçısının lokomotif görevi üstlendiğini söyledi, “Özellikle imalat sanayimizin talebi karşılamak için kapasitesini arttırması, makine ve teçhizat yatırımına yönelmesi, yüksek etki yarattı” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. Buna göre; 2021 yılı 2. çeyrekte GSHY’nin yüzde 21,7 olarak gerçekleştiğini anımsatan Başkan Çamur, “Çok da sürpriz olmayan, beklentilere paralel bir sonuç. Pandemi başta olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk ekonomisinin gücünü yansıtan bir sonuç. En önemlisi de patinaj yapan sanayinin yeniden hareketlenmesi adına gurur veren bir yükseliş” ifadelerini kullandı.

MAKİNE VE TECHİZAT YATIRIMINDA REKOR

Yüzde 21,7’lik büyümede genel olarak imalat sanayisinin güçlü etkisinin görüldüğüne işaret eden Başkan Çamur, “İmalat sanayi, bir süredir gerek iç gerekse dış talepten kaynaklı pozitif bir seyir gösteriyor. Özellikle ihracat talebi gittikçe artan bir destek vermeye başladı. Dolayısıyla birkaç çeyreği dikkate alırsak imalat sanayinin buradaki talep artışını karşılamak için kapasiteyi arttırma çabası içinde olduğunu, bunun için yeni makine ve techizat yatırımlarına yöneldiğini, bu yatırım artışının yüzde 30’un üzerine çıktığını görüyoruz. İmalat sanayi ve bunun ihtiyaç duyduğu yatırımlar ve ihracat, büyümede ana dinamiği oluşturmuştur” dedi.

BAZ ETKİSİ DE VAR AMA ASLOLAN SİPARİŞLER

ORSİAD Başkanı Levent Çamur, büyümede baz etkisinin göz ardı edilemeyeceğini de söyledi. Başkan Çamur, şöyle devam etti: “Büyüme rakamlarında bir önceki yılda geçirdiğimiz Covid-19’un etkisiyle yavaşlayan ekonomimiz ve üretimimizin baz etkisininin de olduğunu görmek lazım. Ama bütün bunlara rağmen özellikle son aylarda hatta geçen yılın son çeyreğinden itibaren sanayimizin kapasite kullanım oranlarını dolduracak siparişlerinin oluşu bizi bu noktalara getirdi. Tahminiz bundan sonraki çeyrekte de bu büyüme rakamlarına yakın bir büyüme olacağı yönünde. Son verilerle sanayinin önemi bir kez daha ortaya çıkarken, başta finansmana erişim olmak üzere sanayicinin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bir beklenti içinde olduğumuzu da bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.