Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti Koronavirüs deprem gündem başlıkları erdoğan çin türkiye Covid19 pkk recep tayyip erdoğan

"Suriye Konusu Ülkelerin Ulusal Çıkarları Penceresinden Değerlendirilecek Bir Konu Olmaktan Çıkmıştır"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ,  Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin, “Afrin bölgesinin tamamı kontrol altına alınmış durumdadır.  Kontrol altına alınan 2 bin kilometre karedir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Biz hep söylüyoruz, artık Suriye konusu ülkelerin ulusal çıkarları penceresinden değerlendirilecek bir konu olmaktan çıkmıştır” dedi.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantıya ilişkin basın açıklaması düzenleyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, çıkar amaçlı suç örgütleriyle etkin ve kararlı mücadele yapmak maksadıyla cezalarda artırıma gideceklerini ifade ederek, “Bugüne kadar iki yıldan altı yıla kadar olan örgüt kurma ve yönetme suçunun cezası beş yıldan 10 yıla kadar arttırılmakta, örgüt üyeliği cezası bir yıldan üç yıla iken iki yıldan beş yıla çıkarılmakta. Cezanız örgütün silahlı olması halinde yarı oranında arttırılması konusunda bir düzenleme getirmektedir” şeklinde konuştu. Hayvanları koruma kanunu ile ilgili de düzenlemeler yapılacağını dile getiren Bozdağ, “Sahipli veya sahipsiz hayvanları öldürmek, işkence veya eziyet etmek bugüne kadar idari para cezasını gerektiriyordu. Bu düzenlemenin yasalaşmasından sonra suç olarak tanımlanacak ve hapis cezası uygulamasına geçilecektir” açıklamalarında bulundu.

“AFRİN BÖLGESİNİN TAMAMI KONTROL ALTINA ALINMIŞ DURUMDADIR”

Bakanlar Kurulu’nda iç ve dış güvenlik ile ilgili değerlendirmeler yapıldığını söyleyen Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı’nın enine boyuna değerlendirildiğini belirtti. Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bugüne kadar 52 askerin şehit olduğunu,  232 askerin yaralandığını dile getiren Bozdağ, yedi sivil vatandaşın şehit olduğunu, 125 sivil vatandaşın da yaralandığını söyledi. Harekat kapsamında PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu 4 bin 44 terörist etkisiz hale getirildiğini, 282’si köy 50’si kritik nokta olmak üzere toplam 332 bölge kontrol altına alındığını duyuran Bozdağ, “Afrin bölgesinin tamamı kontrol altına alınmış durumdadır.  Kontrol altına alınan 2 bin kilometre karedir” dedi.

“BUGÜNE KADAR 102 MAYIN, 739 EYP TESPİT EDİLEREK İMHA EDİLDİ”

Kontrol altına alınan yerleşim yerlerinde terör örgütünü kurduğu tuzakları, mayınları, EYP’leri tespit etme ve imha etme çalışmaları halen devam etmekte olduğunu ifade eden Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Bölgede yaşayan halk için ve askerlerimiz için en büyük tehdit bu tuzaklardır, mayınlardır, EYP’lerdir” şeklinde konuştu. Bugüne kadar 102 mayın, 739 EYP tespit edilerek imha edildiğini dile getiren Bozdağ, “Zeytin Dalı Harekatı, planlandığı gibi başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bundan sonraki sürecin de bugüne kadar olan süreç gibi başarılı bir şekilde devam edeceğini yürekten inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖLDÜREN MADDEYE GÖRE TAVIR TAKINMAK DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİLDİR”

Doğu Guta’nın Duma yerleşkesinde yaşanan kimyasal saldırıya ilişkin Hükümet Sözcüsü Bozdağ şunları dile getirdi:

“Suriye’de yaşananlar hepimizi derinden üzmektedir. Esasında sadece son olaylar değil bugüne kadar yaşananlarda maalesef çok kötü sonuçlar ortaya koymuştur. Kimyasal silah kullanımı sonucu ölenler insan olduğu gibi diğer silahların kullanımı sonucuyla ölenler de insandır. Sadece kimyasal silah kullanıldığında değil jetlerle bombalandığın da diğer silahlarla siviller öldürüldüğünde de uluslararası toplumun aynı tepkiyi vermese gerekir. Zira ölen yine insandır, öldüren silaha göre, öldüren maddeye göre tavır takınmak doğru bir yaklaşım değildir. 

“BU KATLİAMLARI DURDURMA VE ENGELLEME GÜCÜNE SAHİP OLUP BU GÜCÜ KULLANMAYANLAR BURADA OLUP BİTENLERDEN MESULDÜR”

Ölen insana göre tavır takınmak esasında doğru bir yaklaşımdır. Bugüne kadar Suriye yönetiminin Suriye’de katlettiği 800 bin civarında insan ve göçe zorladığı milyonlarca insanın sorumluluğu elbette birince derecede Suriye Rejimi’ne aittir. Bu katliamları durdurma güç ve imkanına sahip olanlar bu zorunlu göçü engelleme gücüne sahip olup da bu gücünü kullanmayanlarda buradaki katliamlardan ve olup bitenlerden mesuldür.”

“SURİYE’NİN AMERİKA VE RUSYA’NIN GÜÇ SAVAŞINA KURBAN EDİLMEMESİ GEREKİR”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Duma’da meydana gelen kimyasal saldırıya ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendiren Bozdağ, Lavrov’un açıklamalarına karşılık ABD’den yapılan açıklamalar olduğunu dile getirerek yapılan açıklamaların birbirini tekzip eden açıklamalar olduğunu söyledi. Duma’da yaşanan hadisenin derhal soruşturulması ve gerçeğin çok net bir şekilde ortaya konmasının gerektiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Tabi Suriye’nin Amerika ve Rusya’nın güç savaşına kurban edilmemesi de gerekir” açıklamalarında bulundu.

“SURİYE KONUSU ÜLKELERİN ULUSAL ÇIKARLARI PENCERESİNDEN DEĞERLENDİRİLECEK BİR KONU OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR”

Rusya ve ABD’nin bilek güreşine Suriye’deki masumların kurban edilmemesi gerektiğini dile getiren Bozdağ, “Eğer siviller, masumlar ölüyorsa ve burada uluslararası hukuk çiğneniyorsa hepimiz beraber sivillere, masumlara, uluslararası hukuka sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.  Suriye’deki masum sivillerin hayatından ve uluslararası hukuktan önce ülkelerin kendi çıkarları önde geldiğini söyleyen Bozdağ, “Değerlendirmeler de çıkar esaslı değerlendirmelerdir. Biz hep söylüyoruz, artık Suriye konusu ülkelerin ulusal çıkarları penceresinden değerlendirilecek bir konu olmaktan çıkmıştır” diye konuştu.

“TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, AFRİN’DE İŞGALCİ DEĞİLDİR”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Afrin’e yönelik açıklamalarına ilişkin ise Bozdağ, Türkiye’nin Afrin’de bulunmasının bir işgal olmadığını söyledi. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, siyasal birliğine, egemenliğine saygılı olduğunu Zeytin Dalı Harekatı’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü zedelemek değil aksine terör örgütlerince Suriye’nin işgal edilmiş topraklarını korumak ve Suriye’nin bütünlüğünü korumak amacı taşıdığını ifade eden Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’de işgalci değildir, kalıcı değildir” şeklinde konuştu. Bozdağ,  “Biz orayı teröristlerden ve terör örgütlerinde ayırmak, bölge halkının terör örgütlerinin baskısı ve zulmünden kurtulmasını sağlamak, hem sınır güvenliğimizi hem ülkemizin güvenliğini hem de bölgenin güvenliğini sağlamak için oraya gittik” açıklamalarında bulundu.

“AFRİN BÖLGESİNİ AFRİNLİLERE EMANET EDECEĞİZ”

Şu anda Afrin bölgesinin teröristlerden arındırılmış durumda olduğunu ve tuzaklanan, mayın ve EYP’lerin tespit edilip ve imha edilmekte olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Biz hedefimize bölgede huzur, sükun, barış, istikrar ve güven ortamını sağlayınca ancak ulaşacağız. Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde de bölgeyi teröristlerden temizlediğimizde nasıl bölgeyi, bölgenin gerçek sahipleri olan insanlara teslim ettiysek, şimdi Zeytin Dalı Harekatı kapsamında da Afrin bölgesini Afrinlilere emanet edeceğiz. Onlar kendi oluşturacağı yönetim ve meclisler oranın her türlü işini ve ihtiyacını görmeye devam edecektir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.