Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Gürer vakıfbank

TBMM Başkanı Şentop: “FETÖ, 27 Mayıs’tan Sonra Kendine Alan Açtı”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop,  “Hukukun ve yargının tek bir ideolojisi vardır. Adalettir, adalet olmalıdır” dedi.


TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Barolar Birliği’nin 50’nci yılı dolayısıyla düzenlediği yemeğe katıldı. Yemekte bir konuşma yapan Şentop, özetle şunları söyledi:

“Türkiye’de uzun yıllar hukuk ve yargı alanında ciddi sıkıntılarımız var… Benim şahsi kanaatim Türkiye’de darbeler dönemi başlayana kadar 27 Mayıs 1960’a kadar hukuk ve adalet herkes açısından önde tutulan değerlerdi… Darbeden sonra 27 Mayıs’tan sonra yargının belli bir ideolojisi olmaya başlamıştır… O tarihten itibaren yavaş yavaş önce yüksek yargının bir ideolojisi olmaya başladı. Bunu gören farklı çevrelerde dediler ki, biz de yargıda bir mevki bir makam bir alan açarsak kendimize kendi ideolojimizi ve siyasetimizi yargı eliyle icra etmeye başlarız. Uzun bir süreç. Çok girmeyeceğim. FETÖ’cülerin yargı içerisinde ve yargıyı ilk olarak birinci planda hedef alarak orada yapılanmayı hedef alarak çalışmalarının esas sebebi böyle bir zeminin Türkiye’de oluşmuş olması, mevcut olmasıydı. Tasfiye edildi. 

"FETÖ’cü anlayışları bütünüyle sıfırlamak kolay olmuyor"

Bu süre içerisinde bir takım yaşananlar var. Cumhurbaşkanımızın önderliğindeki süreçte temel mesele vesayetin tasfiyesiydi. Vesayetin tasfiyesi yolunda mücadele ederken vesayete karşı mücadele ettiğini düşünen herkesle birlikte hareket ettik. Fakat bu vesayete karşı mücadele ettiğini düşündüğümüz kişiler aslında vesayetin bizatihi kendisini değil de, vesayetçileri tasfiye edip yeni vesayetçiler olmaya niyetli olduklarını fark ettiğimiz anda onlarla da mücadele etmeye başladık. İşin kısaca hikâyesi bu. Fakat tabi 60 yıldan fazla bir zaman yargıda bu vesayetçi ideolojik anlayışlar, yapılanmaların hemen çok kısa bir süre içerisinde bütünüyle tasfiyesi mümkün değil. Şahısları tasfiye ediyorsunuz ama anlayışları tasfiye için biraz zamana ihtiyaç oluyor. FETÖ’cülerin tasfiyesinden sonra da büyük ölçüde bir gayretle, samimiyetle çalışılıyor. Başta Adalet Bakanımız olmak üzere yargı camiası içinde yer alan tüm arkadaşlarımız. Fakat bu 60 yıldan fazla bir zamandır yerleşen anlayışları, FETÖ’cü anlayışları şimdi yakın zamanın tabiriyle bütünüyle sıfırlamak, tasfiye etmek kolay olmuyor. Bununla mücadelede sürdürülüyor. Bu bakımdan bugün yaşadığımız sorunların bir kısmı biraz bu iklimle, zihniyetle alakalı sorunlar. Ama bunların tasfiye edilmesi, düzeltilmesi Türkiye’de gerçek anlamda yüzyıllardır hakim olan hukuku ve adaleti önceleyen en üstün değer olarak gören anlayışın hakim olması için hep birlikte el birliğiyle çalışacağız.” dedi. 

"Yapıcı diyalog, katkı ve gerçekçi eleştiriler"

Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi’yle yapıcı diyaloğun önemini ortaya koyduklarını kaydeden Şentop, “Farklı görüşlerimiz olabilir ama yargıyla ilgili ideoloji yok, siyasi görüş yok. Hepimiz için adalet adalettir. Hukuk ve kurallar hepimiz için aynıdır. Bu anlamda hepimizin farklı görüşleri, eleştirileri olabilir ama yapıcı ve soruna odaklı mümkün olanı gerçekleştirme anlamında bir diyaloğa dönüştürmemiz lazım. Bunu sağladığımız zaman netice alıyoruz” diye konuştu. 
Adalet Komisyonu’nda genel kanun teklifi görüşmeleri sırasında başlayan muhalefetin maddelere geçildiğinde de devam etmesini eleştiren Şentop, yapıcı diyalog ve gerçekçi eleştirilerin siyasette de hukuk alanında da çok büyük katkı sunacağına işaret etti. 

"Hukuk ve yargıda ideoloji ve siyaseti bir kenara bırakmalıyız"

TBMM Başkanı Şentop, şöyle devam etti:
“Son olarak hukukta ve yargıda ideoloji ve siyaseti bir kenara bırakmamız lazım. İdeoloji ve siyasetin bir aracı olarak yargının siyasallaşması, hukukun siyasallaşması dediğimiz şeyin hiç kimseye faydası yok. Dalgalar geldi. Binlerce yıl devam edeceği söylendi. Ama bitti hepsi. Her şeyin fani olduğunu biliyoruz bu dünyada. Onun için süreçlerde de, dönemlerde de her şey fani. Kalıcı olan hukuk ve adalet konusunda Türkiye’nin yüzyıllar boyunca kendisini dünyaya örnek olarak koyduğu bu topraklardaki anlayışlardır, zihniyetlerdir. Bunlara riayet ettiğimiz sürece kökeni ne olursa olsun adalet adalettir herkes için, her insan için. Bunun peşinde olduğumuz sürece önemli mesafeler kat edeceğimizi düşünüyorum. Bu beraberlik ve fırsat için teşekkür ederim.” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
AdaletHukuk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.