Öne Çıkanlar bitlis atlasglobal ırak çin en düşük kurban fiyatı Acıbadem Altunizade Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Şişman Mart 2024 Hizmet Üretici Fiyat endeksi 2024 yılı I. Çeyrek Turizm Geliri 26 Nisan 2024 Cuma Gündem Özeti 3 Nisan 2024 Çarşamba Gündem Özeti Çelebi Havacılık Kağıthane İmece İlkokulu

“Türkiye’nin Askerini Çekmesi İstemek Türkiye’ye Yönelik Bir Saygısızlıktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’la diplomatik ilişkileri kesen ve ambargo uygulayan Arap ülkelerinin Kuveyt aracılığıyla Katar’a ilettiği talep listesine ilişkin, “Bir defa, bu 13 maddeyle ilgili yaklaşımı biz uluslararası hukuka aykırı buluyoruz. Türkiye’nin de burada askerini çekmesi gibi bir yaklaşımı Türkiye’den istemek, Türkiye’ye yönelik bir saygısızlıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile birlikte İstanbul Mimar Sinan Camii'nde kıldı. Erdoğan, namaz esnasında yaşadığı rahatsızlığa değinerek, “Bugün özellikle şekere dayalı bir tansiyon dengesizliği geçirdik. Hamdolsun kısa sürede toparlandı. Şu anda iyi bir konumdayım” dedi. Sağlığının yerinde olduğunu belirten Erdoğan, vatandaşların bayramını kutladı.

"Birlik ve Beraberliğimiz Bizim İçin Çok Önemli"

Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen bayramlaşma törenine katılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birliğimiz, beraberliğimiz bizim için çok çok önemli. İnşallah dünya barışı, İslam dünyasının dini bayram olarak çok çok önemsediği bu bayramımız inşallah bir milât olacaktır. Ve temennimiz, duamız, bununla birlikte alemi İslam’da yeni bir dönemin başlangıcına vesile olsun istiyoruz. Zira tüm İslam dünyasında adeta bir parçalanma, bir bölünme havası estirmek isteyenler var ve temenni ediyorum ki bunlar Ramazan Bayramıyla birlikte çok daha farklı bir uyanışa vesile olacaktır” diye konuştu.

“13 Maddeyle İlgili Yaklaşımı Uluslararası Hukuka Aykırı Buluyoruz”

Erdoğan, Katar’la diplomatik ilişkileri kesen ve bu ülkeye abluka uygulanan Arap ülkelerinin Kuveyt’in aracılığıyla ilettikleri talep listesine ilişkin Katar’ın tavrını takdir edip benimsediklerini belirterek, “Bir defa, bu 13 maddeyle ilgili yaklaşımı biz uluslararası hukuka aykırı buluyoruz. Zira devletlerarası hukukta ülkelerin egemenlik haklarına bu denli bir saldırı olamaz. Böyle bir şeye kalkıp da onların diliyle bakmak, yaklaşmak bana göre çok çok yanlış. Hele hele Türkiye’nin 2014 itibarıyla savunma iş birliğini yapmış olduğu Katar’la attığı bu adıma müdahil olmak çok çok çirkin bir yaklaşım” dedi.

“Türkiye’ye Yönelik Bir Saygısızlıktır”

Katar’a yönelik yaklaşımları doğru bulmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Kaldı ki Katar’a yapılan bu yaklaşım bizim Suudi Arabistan’a da teklifimizdir. Eğer Katar’a bu teklifimiz, onlarla yaptığımız bu anlaşma noktasında Suudi Arabistan da kendisinde bir üs kurmamızı isterse, Suudi Arabistan’da da biz buna yönelik bir adım atabiliriz. Bu teklifi ben Kralın kendisine de yaptım, ‘Bunu bir değerlendirelim’ dediler ve o günden bugüne böyle bir dönüş de söz konusu olmadı. Ve şu anda bu dönüş söz konusu olmadığı halde Türkiye’nin asker çekmesini talep etmek, bir defa Türkiye’ye karşı da maalesef bir saygısızlıktır. Yani biz herhangi bir ülkeyle savunma işbirliği anlaşmasını yaparken birilerinden izin mi alacağız? Kusura bakmasınlar, Türkiye öyle sıradan bir ülke, sıradan bir devlet değil. Onun için Türkiye’nin de burada askerini çekmesi gibi bir yaklaşımı Türkiye’den istemek, Türkiye’ye yönelik bir saygısızlıktır.”

"Katar'a Elimizden Gelen Tüm Desteği Vereceğiz"

Katar menşeli uluslararası medya kuruluşu Al Jazeera’ye yönelik ambargo ve girişimlere de değinen Erdoğan, uluslararası basın örgütlerine yönelik, “Siz neyi bekliyorsunuz, ne güne duruyorsunuz? Şu anda basın özgürlüğü elinden alınan uluslararası bir medya kuruluşunun faaliyeti engellenmek isteniyor, buna karşı ne güne duruyorsunuz? Sesinizin çıkması lazım” diye seslendi.

Türkiye’nin Katar’ yönelik yaptırımlara karşı elinden gelen desteği verdiğini ve bundan sonra da bu desteğe devam edeceğini dile getiren Erdoğan, “Açıkça söylüyorum, uluslararası hukuka aykırı bir süreç var, bu sürecin bir defa ortadan kaldırılması lazım. Bu tür yaptırımların kesinlikle, yani devletlerarası hukukta böyle bir şeyin yeri olamaz. Ve bu konularla ilgili olarak da şu anda Kuveyt’in arabuluculuğunu özelikle destekledik, destekliyoruz. Temennim odur ki, Körfez’deki bu gelişmeleri Suudi Arabistan kendi büyüklüğüne yakışır şekilde çözsün. Ve temennim yine odur ki, bu bayram böyle geçmemeliydi” şeklinde konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.