Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi bugünün gündem başlıkları

TZOB Başkanı Bayraktar’dan Kurban Bayramı Verileri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 4 bin ile 19 bin lira, küçükbaş kurbanlık fiyatının ise 600 ile 2 bin lira arasında değiştiğini belirterek, kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu ve vatandaşların kurbanlık bulmada sıkıntı yaşamayacağını söyledi.

TZOB Başkanı Bayraktar, kurbanlık fiyatları, hayvan sahiplerinin sorunları ve Kurban Bayramı’nın ekonomiye etkisi hakkında basın toplantısı düzenledi. Bu yılki kurbanlık fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Bayraktar, kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini anımsatarak, “Kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapılmaktadır. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, hayvan başına, büyükbaşta 4 bin lira ile 19 bin lira, küçükbaşta ise 600 lira ile 2 bin lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına, büyükbaş hayvanlarda 16 ile 23 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 lira ile 24 lira arasında olacağı tahmin edilmektedir. Bayram yaklaştıkça, gerçekleşecek taleple bu fiyatlar değişebilecektir” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZIN KURBANLIK HAYVAN BULMADA SIKINTI YAŞAMAYACAK”
2014’teki Kurban Bayramı’nda 880 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş, 2015’teki Kurban Bayramı’nda 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016’daki Kurban Bayramı’nda ise 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini söyleyen Bayraktar, “Bu yıl yaklaşık 950 bini büyükbaş, 3 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 950 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminle, 2017 yılında, kurbanlıklar için halkımızın ödeyeceği tutarın, 10 milyar 193 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 150 bin büyükbaş, 4 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğunu açıkladığını aktaran TZOB Başkanı Bayraktar, “Bu demektir ki Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettiğimiz hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir” şeklinde konuştu.

“92 MİLYON 400 BİN LİRA DEĞERİNDE DERİ EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR”
Tahminlere göre bu yıl kurban kesiminden yaklaşık 115 milyon 500 bin liralık deri elde edileceğini söyleyen TZOB Başkanı Bayraktar, “Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 23 milyon 100 bin lirayı bulduğu tahmin edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında ekonomiye kazandırılan derinin değeri 92 milyon 400 bin lira civarında kalmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“KASAPLARA ÖDENECEK BEDEL TOPLAMDA 193 MİLYON 750 BİN LİRAYI BULACAK”
Açıklamasında kasap ücretlerine de değinen Bayraktar, “Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para almaktadır. Büyükbaş hayvanlarının yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 475 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek meblağ 118 milyon 750 bin lirayı bulacaktır. Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon 500 bin baş küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 75 milyon liraya ulaşacaktır. Buna göre, kasaplara ödenecek bedel toplamda 193 milyon 750 bin lirayı bulacaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.