Uluslararası Af Örgütü: "Mevcut ve Gelecek Nesiller İçin Bir Felaket Olur"

Yaptığı açıklamada Türkiye'nin güneydoğusunda süren güvenlik operasyonlarının, 90’lı yıllarda görülen yaygın insan hakları ihlallerine geri dönüş riski taşıdığını belirten Uluslararası Af Örgütü, “İnsan hakları ihlallerinin tekrar yaygınlaşması, Türkiye'nin mevcut ve gelecek nesilleri için bir felaket olur” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin güneydoğusunda gerçekleşen operasyonlara ilişkin, Uluslararası Af Örgütü açıklama yaptı. Güvenlik operasyonlarının “Hukukun koruması ve çerçevesi dışında” gerçekleştirildiğini ifade eden açıklamada, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile silahlı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) arasında gerçekleşen çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı 90’lı yıllara geri dönülmesine izin vermemesini istedi.

Açıklamada, “90'lı yıllarda uygulanan insan hakları ihlallerinin tekrar yaygınlaşması Türkiye'nin mevcut ve gelecek nesilleri için bir felaket olur” ifadeleri yer alırken, Uluslararası topluma, Türkiye'nin müttefiklerine de, “bu dik düşüşü” izleyerek ve sessiz kalmamaları çağrısı yapıldı.

“Askeri Mahkemeler İnsan Hakları İhlallerini Soruşturmada Etkisiz Kalmıştır”

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 23 Haziran'da kabul edilen yasal değişikliklerin, askeri personelin etkin şekilde soruşturulmasının yargı gözetimi altında yapılması olasılığını azalttığına dikkat çeken açıklamada, yasal değişikliklere ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Mevzuatta yapılan değişikliklere göre, Genelkurmay Başkanı ve üst düzey komutanlar hakkında cezai soruşturmaların başlatılabilmesi için Başbakan'ın, daha düşük rütbeli askerler için ise İçişleri veya Savunma Bakanı'nın izni gerekmektedir. Askeri yetkililerin güvenlik operasyonları sırasında işlediği suçların cezai kovuşturması askeri mahkemeler tarafından gerçekleştirilecektir.”

Yasal değişikliklerin, komutanlara yargı izni olmaksızın arama emri çıkartma yetkisi verdiğini belirten açıklamada, insan hakları ihlaliyle suçlanan herhangi bir kamu görevlisinin, hükümetten hiçbir izin gerekmeksizin sivil bir mahkemede yargılanması gerektiği vurgulanıyor. Türkiye'deki askeri mahkemelerin insan hakları ihlallerini soruşturmada etkisiz bırakıldığına değinen açıklamada “mevzu bahis yasal değişiklikler, güvenlik operasyonlarında yer alan kamu görevlilerine ihlallerin tolere edileceğine dair derinden rahatsız edici bir mesaj göndermektedir” ifadeleri kullanılıyor.

Hurşit Külter Güvenlik Güçleri Tarafından Gözaltına Alınmıştır”

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, 14 Mart'tan beri süresiz sokağa çıkma yasağının uygulandığı Şırnak’ta, Demokratik Bölgeler Partisi İl yöneticilerinden Hurşit Külter’in 27 Mayıs'tan beri kayıp olmasını şu sözlerle eleştirdi:

“Külter'in babasına gönderdiği kısa mesajlara ve güvenlik operasyonlarıyla ilgili detaylarınpaylaşıldığı polis özel harekat tarafından yönetildiğine inanılan bir hesaptan bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından paylaşılan tweet'lere göre, Külter güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştır. Her ne kadar yetkililer kendisinin gözaltına alındığını reddetse de, o günden beri Hurşit Külter'in nerede olduğuna dair bir bilgi yoktur. Hurşit Külter’in bulunması için çalışan avukatlara göre, Türkiye yetkilileri Külter'in nasıl ve hangi şartlarda kaybedildiğine dair, Külter'in gözaltına alındığını ve güvenlik güçleri tarafından sorgulandığını belirten tweet'leri gönderen kişilerin kimliğinin belirlenmesini de içeren, herhangi bir soruşturma başlatmamıştır."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.