Öne Çıkanlar Koronavirüs sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer suriye google akbank vodafone CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ato tim gündem başlıkları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

Xi’nin Yardımcısı, Guterres ve Blinken ile New York’ta Buluştu

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng, BM Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ayrı ayrı görüştü. Han Zheng, Guterres’le yaptığı görüşmede, büyük değişikliklerin hızla yaşandığı günümüz dünyasında çeşitli istikrarsız ve belirsiz unsurların iç içe geçtiğine dikkat çekerek, “Ne kadar karmaşık ve zorlu bir uluslararası ortamda olursak olalım, gerçek çok taraflılığa ve güçlü bir BM'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” dedi.



Han, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Kuşak ve Yol inisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin BM’nin idealleri ve hedefleri ile son derece uyumlu olduğunu ve uluslararası toplumdan geniş kabul ve destek gördüğünü kaydetti.

Guterres de Çin’e BM davasına verdiği kararlı desteklerden dolayı teşekkür ederek, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen tüm inisiyatifleri takdirle karşıladıklarını ve Çin’in dünyanın doğru yönde ilerlemesine öncülük etmesini beklediklerini kaydetti.

Han Zheng, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmede, sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişen Çin-ABD ilişkilerinin hem iki ülke hem de dünyanın yararına olduğuna işaret ederek, Çin’in kalkınmasının ABD için meydan okuma değil, fırsat olduğunu ve her iki ülkenin birbirine destek vererek beraber refaha kavuşabileceğinin altını çizdi.

Han, “Çin, ABD'ye yönelik politikasında sürekliliği ve istikrarı korur, Çin-ABD ilişkilerini her zaman Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in önerdiği karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği ilkesine uygun olarak ele alır. ABD’nin Çin’le aynı yönde hareket ederek, iki ülke liderleri arasında Bali Adası’nda varılan mutabakatı yerine getirerek elverişli koşullar yaratmasını, karşılıklı anlayış ve güveni pekiştiren ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğine yarar getirecek eylemlerde bulunmasını, ikili ilişkilerin yeniden sağlıklı ve istikrarlı rayına geri dönmesini teşvik etmesini temenni ediyoruz” dedi.

Blinken ise Çin’in dünya ekonomisinin büyümesini hızlandırmayı sürdürmesini arzuladıklarını ve fikir ayrılıklarının kontrol altına alınması, işbirliğinin ilerletilmesi ve ikili ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesi için Çin’le iletişimi güçlendirmeyi beklediklerini ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.