Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan haberleri adana KPSS meb Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko TOGG Uzaktan Eğitim AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz gazi babalar günü ceyhun irgil

Yargıtay Roşin Çiçek Davasını İade Etti

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “farklı cinsel eğilimleri” olduğu için babası ve iki amcası tarafından öldürüldüğü iddia edilen Roşin Çiçek’in dosyasını eksik tebligat gerekçesiyle yerel mahkemeye iade etti.

Roşin Çiçek, Diyarbakır'ın merkez Kayapınar İlçesi'nde 2012 yılının Temmuz ayında eşcinsel olduğu gerekçesiyle aile içi şiddete maruz kaldığı için evden kaçtı. İddiaya göre, 17 yaşındaki Roşin Çiçek, babası Metin Çiçek ve amcaları Mehmet Alican Çiçek ve Şeyhmus Çiçek tarafından öldürülerek cesedi yol kenarına atıldı. Çiçek’in öldürülmesinin ardından Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, baba Mehmet Çiçek şu ifadelerle savunma yaptı:

“Çocuğum sürekli evden kaçıp günlerce gelmiyordu. Mağdur olarak sürekli kendisini arıyordum. Bu yönde eğilimlerinin olduğunu bilseydim kendisini psikiyatriye götürürdüm ama saldırgan tavırları bulunuyordu. Olay gecesi çocuğum araçta bana saldırdı. Hatta boynunda benim tırnak izlerim bile bulunuyordu. Boğuşurken korkutmak amacıyla ruhsatlı silahımı çıkardım ancak silah ateş aldı. Hangi baba çocuğunu bilerek öldürmek ister. Ölüm olayı, kazayla yaşandı. Kardeşlerimin olayla hiçbir ilgisi bulunmuyor.”

Mahkeme heyeti, maktulün babası Metin Çiçek’in “üst veya alt soydan birine karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, amcaları Mehmet Alican Çiçek ve Şeyhmus Çiçek’in ise “kasten öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, ayrıca sanık Şeyhmus Çiçek’in “ruhsatsız silah taşımak” suçundan 2 yıl hapis ve 60 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

“Farklı Cinsel Eğilimleri Nedeniyle Yaşam Hakkının Elden Alınması Mümkün Değildir”

Yerel Mahkeme kararın gerekçesinde, baba Metin Çiçek ile kardeşlerinin Roşin Çiçek’i farklı cinsel eğilimleri nedeniyle çevreden söylenen dedikodu mahiyetindeki sözlerden rahatsız olmaları ve maktulün cinsel tercihlerinde karalılık göstermesi ve evine dönmek istememesi nedeniyle kasten öldürdüklerini vurguladı. Roşin Çiçek’in kafasına dayatılan silahla bitişik atış sonucu öldürüldüğünün belirtildiği gerekçede, “Baba yanlışlıkla vurduğunu iddia etse bile yapılan otopside bitişik atış yapıldığı tespit edilmiş. Araç incelemesinde aracın üstünde bir adet mermi çıkış deliği tespit edilmiştir. Sanıklardan Şehmuz Çiçek'in tabancasını maktulün kafasını da aracın bagaj kapağına dayayıp ateş ettiği kanaatine varılmıştır. Sanıklarda araç üzerindeki deliği açıklayamamıştır” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası ve ulusal düzenlemeler göz ününe alındığında bir kimsenin farklı cinsel eğilimleri nedeniyle yaşam hakkının elinden alınmasının hiçbir koşulda mümkün olmayacağının ifade edildiği gerekçede şunlar kaydedildi:

“Maktulün sanıklara yönelik haksız fiil içeren herhangi bir eylemi olmaksızın sadece cinsel eğilimlerinden ve bu eğilim nedeniyle ailenin toplum içinde yaşadığı rahatsızlıktan kaynaklı bir gerekçeyle öldürülmüş olması kabul edilemez. Tasarlayarak öldürme olmadığı kanaatine varılmıştır. Sanıkların eylemlerini kabul etmeyip pişmanlık duymamaları yargılamayı farklı yönlere çekme çabaları ve maktulu eylemden sonra bulunması zor bir yere atarak ölüme terk etmeleri hususları göze alınarak indirim yapılmamıştır.”

Dosya İade Edildi

Yerel Mahkemenin kararına itiraz edilence dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davayla ilgili yerel mahkemenin kararının onanması istemli tebliğname hazırladı. Dosyayı incelen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, dosyanın yerel mahkemeye iade edilmesine karar verdi. Daire, dosyanın eksik tebligat gerekçesiyle iadesine karar verdi. Yerel Mahkeme, dosyadaki eksiklikleri giderildikten sonra yeniden Yargıtay’a gönderecek. Daire de dosyadaki eksikliklerin giderilmesinin ardından temyiz incelemesini yaparak, kararını açıklayacak.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.