Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank vakıfbank vodafone

Yeni Anayasa Haftaya Meclis'e Sunulacak

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ikili görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Liderler, mutabık kalınan anayasa metninin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacağını ifade etti.

MHP Lideri Bahçeli, “Konunun olgunlaşması noktasında çaba sarfedilmiştir. Bugünkü görüşmemiz de değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. Çok kısa bir süre içerisinde TBMM’ye bir metin sunulmuş olacaktır. Meclis’e sunulmuş olan metin, meclisin değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı taktirde memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceği inancındayım” dedi.

Başbakan Yıldırım ise, “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir ülkemizin gündemindedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir ve son gözden geçirilmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız. Ondan sonraki iş, meclisimizin iradesidir. Mecliste 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletin vereceği karardır. Ülkemiz, milletimiz için hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz biz. Niyet hayır, akıbet hayır anlayışıyla hareket ettik. ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle beraber, Cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasaya girmiş, ondan sonraki seçimlerde de sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, halk tarafından doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Bu mevcut durumun, mevcut anayasayla bir ölçüde uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin, sınırlarının çok daha net şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki geleceğimiz için, siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanını partisiyle ilişkisine yönelik sorular üzerine Yıldırım, “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek. Hepsi bu” dedi.

AK Partinin vereceği teklifte MHP’nin imzasının bulunup bulunmayacağına yönelik bir soru üzerine Başbakan Yıldırım, teklifi AK Partinin kendi Anayasa değişiklik teklifi olarak sunacağını belirterek, “Şüphesiz sunacağımız bu teklif MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip üzerinde uzlaştığımız bir metin olacak. Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek” yanıtını verdi.

Teklif üzerindeki son gözden geçirmelerin sorulması üzerine ise Yıldırım, “Şüphesiz şekil, usul, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. Bu bizim ortak anlayışımız. Bu bir iki gün içinde arkadaşlarımız bunları Sayın Genel Başkanın ve bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak” şeklinde konuştu


"REFERANDUM YAZIN BAŞINDA OLABİLİR"

Cumhurbaşkanın partisiyle ilişkisinin Genel Başkanlık düzeyinde devam edip etmeyeceği sorusu Yıldırım, “Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek. Gayet yeterince açık bir şey” yanıtını verdi.

Referandumdan önce bir seçimin olup olmayacağını değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Seçim Kanununun anayasada herhangi yeri yok. Açıklandığı zaman ne var ne yok, vatandaşlarımız bunu bilecekler. Biz demokratik düzenin unsurlarıyız, siyasi partileriz, gizli saklı bir şey olmaz. Her şey milletimizin gözü önünde aleni şekilde olmaktadır. O bakımdan yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikrarın ve güçlü siyasi iktidarın devamı, parlamento ve yürütme ilişkilerinde söz konusu olabilecek pürüzlerin ve anlaşmazlıkların kaldırılmasını esas alıyor” dedi.

Referandum takvimine iliş bilgi de veren Yıldırım, “Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra yasa çok açık 60 gün içinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra, 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Bütün her şey yolunda giderse yazın başında böyle bir durum olabilir” dedi.

"GÜNDEMDE SEÇİM YOK"

Gündemde bir erken seçimin olmadığını ifade eden Yıldırım, “Seçim diye bir şey söz konusu değil. Gündemde seçim yok. Yakın zamanda seçim yaptık, vatandaş artık işine gücüne bakacak, sürekli seçimle vatandaşımızın ne vaktini ne de parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla kalkınma, büyümeye ve milli sorunumuz haline gelen FETÖ bölücü terör örgütüyle içeride ve dışarıda daha kararlı mücadele etmek gibi bir önemli bir işi de vardır” ifadelerini kullandı. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.