Öne Çıkanlar Koronavirüs sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer vodafone suriye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ato google akbank gündem başlıkları tim Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

Yıldırım: Gülen'in Arkasında Duracak Ülke Dost Değildir

Başbakan Binali Yıldırım, “Fethullah Gülen, bir terör örgütünün başı olduğu bildiğimiz ve iade talebini yaptığımız birisidir. Dün akşamdan sonra bu çete liderinin arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke Türkiye’ye dost değildir. Türkiye’ye karşı ciddi bir savaşın içindedir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü’nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, darbe teşebbüsünün ardından vatandaşlara şöyle seslendi:

“Sevgili vatandaşlarım, aziz milletim, 15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir. Akşam darbe girişiminde bulunan paralel terör çetesine karşı demokrasi nöbeti tutan, sabah da normal hayatına dönen asil milletin adı Türk milletidir. Milletimin bütün fertlerine bayraklarıyla meydanlara koşan, paralel terör çetesine karşı dimdik ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum.”

-“PARALEL ÇETE MENSUPLARI ARTIK YÜCE TÜRK ADALETİNİN ELİNDEDİR”-

15 Temmuz’un artık demokrasi bayramı olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden polisimiz sivil vatandaşlarımızı rahmetle minnetle şükranla anıyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyor acılarını paylaşıyorum. Yaralılarımıza şifa diliyorum. Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizin alnından öpüyorum” dedi. Başbakan Yıldırım, yaşananların silahlı kuvvetler içerisindeki paralel terör yapılanmasının bir kalkışması olduğunu, bu kalkışmanın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emin komuta hiyerarşisi dışında olmasının sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Vatanını milletini seven ve bu alçakça girişime asla pirim vermeyen değerli komutanlarımızı subaylarımızı tebrik ediyorum. İlk andan itibaren meydanları dolduran vatandaşlarımız ve siyasi partililere teşekkür ediyorum. Kahramanca çarpışarak bu belayı def eden özel kuvvetlerimiz, polisimiz tüm emniyet mensuplarımızı yürekten kutluyorum. Milletimiz adına şükran duygularımı sunuyorum.

Aziz vatandaşlarım bu yaşadığımız olay bir şeyi ortaya koymuştur. Türk milletinin demokrasi konusunda ne kadar engin bir tecrübeye sahip olduğunu, demokrasinin ve milli iradenin ne kadar ülkemizin bağımsızlığı için önemli olduğunu bir kez daha bütün dünya gördü. Köprüyü kesen, binalara girmeye çalışan, tankların önüne yatan, üzerine çıkan aziz vatandaşlarımız, canını bu uğurda veren o şehitlerimizi bu büyük millet asla unutmayacak. Bu zor günümüzde bizi arayan, dayanışma isteklerini ortaya koyan dost ülkelere teşekkür ediyoruz.

Değerli kardeşlerim bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı, karşılığı göreceklerdir. Milletimiz bu olayda çok büyük bir basiret göstermiştir ve bu basiret Türkiye’de milli iradenin, demokrasinin kesintiye uğramasının önüne geçmiştir. Bu kalkışmayı yapanlar bir kez daha anlamalıdır, hiç kimse bu büyük milletin iradesiyle, demokrasi aşkıyla, özgürlük umdesiyle asla boy ölçüşemez. Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması erdeminin göstergesidir.”

-“PKK TERÖRÜNDEN DAHA AŞAĞILIK BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR”-

Başbakan Yıldırım, “Devletin silahıyla, parasıyla, tankıyla, bombasıyla, uçağıyla, helikopteriyle bu ülkenin vatandaşlarının üzerine ateş açanlar PKK teröründen daha aşağılık bir terör örgütüdür. Asla ve asla bu millet bu hain çeteyi unutmayacaktır. Bazı dostlarımız bizim bu konuda gösterdiğimiz hassasiyeti anlamakta zorluk çekiyorlardı. Anlamalarının bize çok büyük bir maliyeti oldu” dedi.

-“2 BİN 839 ÇEŞİTLİ RÜTBEDEN SUBAY, ASKER GÖZALTINA ALINMIŞTIR”-

Başbakan Yıldırım, gözaltına alınanlar arasında üst düzey rütbelilerin de mevcut olduğunu ifade ederek, “Tankların önüne çıkarak hayatını veren tüm şehitleri şükranla anıyorum. Bu kalkışma bastırılmıştır ancak toplam 161 şehidimiz mevcuttur. 1440 yaralımız vardır. Bu aşağılık olaya karışan 2 bin 839 çeşitli rütbeden subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur. Milletimiz bir belayı bir kez daha basiretiyle def etmiştir. Belki dünya tarihinde emsali görülmeyecek büyük bir başarıyı yaşatan rabbime hamd ediyorum” diye konuştu.

-“İŞİN BİRİNCİ SAFHASI BURADA SONA ERMİŞTİR”-

Başbakan Yıldırım, konuşmasında basın kuruluşlarına, siyasi parti liderlerine, siyasi parti taraftarlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara şu ifadelerle teşekkür etti:
“Basın kuruluşlarımız bu olayda çok büyük bir vatanseverlik ve basiret örneği ortaya koymuşlardır. Başından beri çetelerden yana değil ülkeden yana, milletten yana, net bir tutum almışlar ve halkımızın en doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır.

-“SİYASİ PARTİ TARAFTARLARI GÖRÜŞ FARKLILIKLARINI BİR KENARA BIRAKARAK MEYDANLARA AKMIŞTIR”-

Başta siyasi parti liderleri olmak üzere bütün siyasi parti taraftarları da, sivil toplum kuruluşları da görüş farklılıklarını bir kenara bırakarak meydanlara akmış ve ay yıldızlı bayrağı tankların tepesine dikmeyi başarmıştır.
İşin birinci safhası burada sona ermiştir. Bundan sonraki işlemlerde bir yandan vatandaşlarımız normal hayatlarını sürdürürken bir yandan da ülkemizi dünya ülkeleri arasında itibarsızlaştırmaya çalışan bu güruhlara karşı gereken işlem misliyle yapılacaktır. Milletimizin bunu bilmesinde fayda vardır. Biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

-“MİLLETİMİZİN AKŞAM TEKRAR BAYRAKLARIYLA MEYDANLARA AKMASINI BEKLİYORUM”-

Demokrasi bayramımız 15 Temmuz ülkemize, milletimize hayırlı olsun diyorum. Milletimiz gündüz işini gücünü bıraktıktan sonra akşam tekrar bayraklarıyla meydanlara akmasını bekliyorum.
Parti Genel Başkanlarının gösterdiği üstün dayanışma ve basiretten dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün saat 15’te yüce Meclis, milli iradenin temsilcisi Meclis’iyle toplanacak ve bu olay bütün ayrıntılarıyla ele alınacak.”

-“BU SUÇUN KARŞILIĞI HUKUK SİSTEMİNDE AÇIK VE SEÇİK TANIMLANMIŞTIR”-

Başbakan Yıldırım, haber alınamayan komutanlar için endişelenecek bir durum olmadığını ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Yıldırım, yargılanacak askerlerin vatana ihanet suçuyla yargılanıp yargılanmayacağının sorulması üzerine şunları söyledi:
“Vahim bir olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor. Henüz tamamlanmış değil. İşlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde açık ve seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası Türk Anayasası’ndan çıkarılmıştır. Bugün yüce Meclis’imiz toplanacak ve ülkenin buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ilave ne gibi tedbirler alınacaksa değerlendireceğiz diğer parti liderleriyle. Elde edilen ilk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen 30’a yakın yaralı var. Bu rakamlar kesin değil. İlerleyen saatlerde gerçek rakamlar ortaya çıkacaktır.”

-“GÜLEN’İN ARKASINDA DURACAK ÜLKE GÖREMİYORUM”-

ABD’den Fethullah Gülen’in iadesinin istenip istenmeyeceği sorusuna Yıldırım, “Fethullah Gülen, bir terör örgütünün başı olduğu bildiğimiz ve Milli Güvenlik Kurul kararı da dahil iade talebini yaptığımız birisidir. Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın, çete liderinin arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke Türkiye’ye dost değildir. Türkiye’ye karşı ciddi bir savaşın içindedir” ifadeleriyle cevap verdi.

-“MİLLİ İRADEYE KARŞI YAPILMIŞ EN BÜYÜK DARBE GİRİŞİMİDİR”-

Bu olayın Türk demokrasi tarihinde milli iradeye karşı yapılmış en büyük darbe girişimi olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Başka darbe girişimlerinden en önemli farkı vatandaşın tankın önüne çıkarak, üstüne çıkarak, bu darbe girişimini yapanları linç edecek şekilde üzerlerine gitmesidir. Vatandaş kolluk kuvvetlerini beklemeden gözaltına aldılar, kıskıvrak bağladılar. Bu millet Türk milletidir. Bu millet içinde Türk vardır, Kürt vardır, bin bir mezhep vardır. Değişmeyen tek şey vardır tek vatan, tek millet, tek bayrak ve tek devlet” diye konuştu.
Yıldırım, yurtta sulh komitesinden görevden alınanlar, gözaltına alınanlar, arananlar var olduğunu belirterek, “İşin omurgasını oluşturan bütün isimler kontrol altındadır. Titiz bir çalışmayla bu darbe girişimine yeltenenler hakkında gerekli adli işlemleri geciktirmeden yapan savcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

-BAŞBAKANDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI-

Başbakan Yıldırım, basın mensuplarının darp edilmesine ilişkin sokağa çıkan vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Yıldırım, “Olayın heyecanıyla bazı yanlışlar yaşanmış olabilir, bunun için biz sizden özür diliyoruz ama toplumun psikolojisini o anda sevk ve idare etmek kolay değildir. Milletime çağrıda bulunuyorum. Bugün birleştirme günüdür. Basın mensubuyla, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla, yaşlısıyla bir olma günüdür” ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.