Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sıla hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

Yılsonuna Kadar 122 Bin 60 Dekar Ormanda Budama Yapılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Türkiye’deki orman varlığını daha sağlıklı, kaliteli ve yangınlara karşı dayanıklı bir yapıya kavuşturma amacıyla yılsonuna kadar 122 bin 60 dekar ormanda budama yapacak.

Orman teşkilatının sadece fidan dikmediğini, dikilen fidanların ve mevcut ormanların bakımını da yaptığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu çerçevede 2015-2019 yıllarını kapsayan ‘Orman Ağaçlarında Budama Eylem Planı’nı hazırladık. Bu eylem planına göre 2015 yılında 143 bin 950 dekar ormanlık alanda budama çalışmalarını tamamladık. 2016’da ise 122 bin 060 dekar, 2017’de 120 bin 450 dekar, 2018’de 110 bin 410 dekar ve 2019’da 108 bin 470 dekar olmak üzere 2019’a kadar toplam 605 bin 340 dekarlık ormanda budama yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Ormanların Sağlığı ve Kalitesi İçin Budama Şart

Ormanlarda ağaç kesiminin, insanlar tarafından farklı şekilde anlaşıldığını ve tepki gösterildiğini, ancak bu çalışmaların planlı biçimde ve tekniğine uygun olarak yapılan orman bakımının bir parçası olduğunu belirten Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
“Ağaç kesimi ve budama bakımları, ormanların sağlığı, kalitelerinin yükseltilmesi, daha fazla fıstık çamı kozalağı elde edilmesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı hale getirilmesi, bakımından yapılması gereken bir çalışma. Orman ağaçları bu bakım çalışmaları ile güzelleştiriliyor ve daha gür bir şekilde gelişmeleri sağlanıyor. Ayrıca budama ile yeni nesil ağaçların gelişimi de daha iyi oluyor.”

Budama Olmazsa Ormanlar Büyümez

Budama ve seyreltme çalışmaları ile maksatlarının ağaçların hem kalitesini artırmak hem de ileride oluşabilecek kar ve rüzgar kırıklarına karşı önlem almak olduğunu ifade eden Eroğlu, böylece ağaçların daha iyi boy ve çap yapabildiğini, çalışmaların olmaması durumunda dallanmadan kaynaklanan sıklıktan ormanların büyüyemeyeceğini belirtti.

Son 13 Yılda Yaklaşık 1 Milyon Dekardan Fazla Alanda Budama Yapıldı

Son 13 yılda ormanlarda 1 milyon dekardan fazla alanda budama yaptıklarını belirten Bakan Eroğlu, “Hazırladığımız eylem planı ile bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bakanlık olarak her konuda planlama yapıyoruz. Neyi ne zaman kimin yapacağını önceden belirliyoruz. Bu eylem planı ile de budama konusunda yapılacak çalışmaların beş yıllık planlamasını yaparak, budama bakımının nasıl yapılacağını, tekniğini, hangi alet ve ekipmanın kullanılacağını belirledik” açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.